Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Kaikki blogit puheenaiheesta Taakanjako

Suomi joutuu eroamaan EU:sta

Suomi on toteuttanut EU:n 2020 uusiutuvien energioiden tavoitteesta 80 % puulla ja biomassalla. Nyt näyttää vahvasti siltä, että puuta ei enää tulevaisuudessa voida laskea uusiutuvaksi energiaksi, koska ympäristöjärjestöt ovat näin päättäneet.

Tässä linkitetyssä Deutsche Wellen jutussa kerrotaan, kuinka Brexitin myötä EU:n ilmasto- ja energiapolitiikka on joutunut kaaokseen. Jutussa myös kerrotaan Oxfamin ympäristöaktivistin Marc-Olivier Hermanin kantaa Suomen EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan kivijalkaan eli metsänieluun.

Sitova taakanjakomekanismi ei ole hyväksyttävissä

Suomi on yhtenä harvoista maista toteuttanut viime syksynä solmittua EU-sopimusta vapaaehtoisesta taakanjaosta. Sen nojalla Italiasta ja Kreikasta uudelleen lähetetyksi aiotuista 160 000 turvapaikanhakijasta on toukokuun loppuun mennessä siirretty noin 2 000 henkilöä, joista peräti lähes kuudesosa Suomeen.

Taloussiirtolaisuus

Kysymys on yksinkertainen. Mitä meidän maana ja eu:n jäsenenä tulisi tehdä, miten suhtautua, vaikutuksiltaan selkeästi negatiiviseen taloussiirtolaisuuteen *?

*Englanniksi economic migrant. Termi on yleisesti käytössä paitsi tietysti meillä Suomessa jossa jokainen viime vuonna Eurooppaan tullut 1 300 000 ihmistä on sotaa ja hengenvaaraa pakeneva turvapaikanhakija.

EU:n ja Turkin rajasopimus voi olla kuolleena syntynyt

Sopimukseen liittyy paljon juridisia ja käytännön ongelmia.

Euroopan unioni ja Turkki sopivat toissa viikolla, että EU palauttaa vastedes Turkista saapuneet ”sääntöjenvastaiset” (irregular) siirtolaiset takaisin, ja EU ottaa vastaan syyrialaisen pakolaisen Turkista jokaista palautettua kohti.

Missä EU, siellä siirtolaisongelma

Missä EU, siellä ongelma.” Tuo lausahdus pitää paikkansa myös siirtolaiskriisissä. EU ei nimittäin tule ratkaisemaan siirtolaiskriisiä Suomen kansallisen edun mukaisella tavalla. EU:n sääntely ja kontrolli suoranaisesti estävät jäsenmaita tekemästä kansallisen edun mukaisia päätöksiä.

EU-lainsäädäntö, kuten määritelmädirektiivi, vastaanottodirektiivi, turvapaikkamenettelydirektiivi, Dublin-vastuunmäärittämisasetus ja muun EU-lainsäädännön tulkinta Suomessa ovat muodostaneen valtavan jarrun turvapaikkapolitiikan tiukentamista vastaan.

Taakanjaon vastustaminen on kuin kusisi housuun pakkasella

Perussuomalaiset ovat parhaansa mukaan haranneet EU:n laajuista turvapakanhakijajoiden taakanjakoa vastaan. Esimerkiksi Jussi Halla-Aho on valittanut asiasta useasti facebookissa, ja perussuomalaisten painostuksen vuoksi Petteri Orpo äänesti taakanjakoa vastaan EU:n sisäministerien päättäessä asiasta enemmistöpäätöksellä  (muodollisesti Suomi pidättäytyi äänestämästä, mutta sääntöjen mukaan pidättäytyneiden äänet lasketaan vastustaneiksi ääniksi).

”Joukkoinnovoimalla” uusi ratkaisu pakolaiskriisiin?

Mitä jos lähestymme yhdessä Eurooppaa ravisuttavaa pakolaiskriisiä käyttämällä hyväksi ”crowdsourcing” eli ”joukkoistaminen” menetelmää?

Heitän alla lyhyesti idean, joka minulle on tullut mieleen ongelmaa pohtiessani. Kehitetään ja koetellaan esittämääni ideaa porukalla ja katsotaan mitä tapahtuu!

Hiljainen enemmistö haluaa turvapaikkakaaoksen hallintaan - rajat kiinni!

Turvapaikkahakijakysymyksessä on aika ottaa järki käteen. Meillä on muodostumassa Suomessa hiljainen enemmistö, joka tiedostaa, etteivät Suomeen tulijat ole nyt kaikkein hädänalaisimpia sotaa pakenevia.

Tällä hiljaisella enemmistöllä on sosiaalinen omatunto. Se ei halua identifioitua rasisteiksi, joten se ei pidä kauheasti meteliä epäilyistään, peloistaan ja toivotuista ratkaisuista. Tämä hiljainen enemmistö ei halua myöskään identifioitua niihin, jotka heiluttelevat tervetuloa-kylttejä ja jotka ovat valmiita hyväksymään vaikka satoja tuhansia tulijoita ja miljardien menoja.

Avoin kysymys Paraisten päättäjille

Miksi Parainen ei kanna vastuutaan pakolaisten vastaanottamisessa?

Lähikunnat perustavat kiivaalla tahdilla hätämajoitusyksiköitä. Parainen vaikenee.

Yksityiset henkilöt kutovat villasukkia sekä tarjoavat kotejaan turvapaikanhakijoille. Parainen vaikenee.

Bättre folk kieltäityi vastaanottamasta evakoita, koska pelkäsi suomettumista. Mitä Parainen pelkää nyt?

Silminnäkijänä Kosin saarella

Vietin puolitoista viikkoa lomaa Kosin saarella, joka sijaitsee Egeanmerellä vain kivenheiton päästä Turkin mantereelta. Silmiini osui ennen lomaa uutisia siitä, kuinka laittomasti Eurooppaan tulevat käyttävät Kosin saarta kauttakulkupaikkana. Kumiveneellä on kohtuullisen helppo kulkea pari kilometriä Turkin puolelta EU:n puolelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä