Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen oikeusjärjestelmä

Jani Aleksin itku-potku-raivari

Iltalehti kertoi eilen klo 17.25 uutisessaan, että eräs Jani Aleksi 28v hermostui tyttöystäväänsä kuultuaan, että tämä oli käynyt vieraissa. Jani Aleksille 28v tuli paha mieli. Siksi hän potki naista noin tunnin niin, että tämä kuoli vammoihinsa. Naiselta jäi kolme lasta, mutta onneksi heidän tulevaisuutensa on nyt ainakin taloudellisesti turvattu. Viisas tuomarisetä laittoi Jani Aleksin 28v maksamaan lapsille korvauksia peräti tuhansia euroja per nuppi. Niillähän elää hyvin pari kuukautta. Ei siis hätää.

Oikeusjärjestelmämme ei toimi

Tuore uutinen iltapäivälehdessä kertoo kuinka naurettavan pienen korvauksen seksuaalisesta hyväksikäytöstä saanut tyttö ei uskalla perheen varattomuuden takia edes valittaa asiasta. Jos jutun häviää niin oikeuskulut ovat perheen maksukyvyn ulkopuolella. Jollei syyttäjä ole asiassa mukana, näin käy. Tasa-arvo oikeuden edessä ei taatusti toteudu tästä syystä. Oikeusjärjestelmämme ei tuota oikeutta, jos oikeuden saamisen kulut ovat esteenä. Pitäisin hyvänä, että asianajolaitos puretaan ja tuomioistuin käsittelee jutut virkatyönä muodollista korvausta vastaan.

Väkivallasta selviää liian halvalla

Luin tuossa taas yhden uutisen, joka vahvistaa oikeusjärjestelmämme vakavan puutteen. Väkivallan kohteeksi joutunut ja vakavan päävamman saanut uhri saa vain 25.000 euron korvauksen pahoinpitelijältä. Monasti saa lukea vain tuhansien eurojen korvauksista vakavien vammojen saajalle. Korvaukset ovat pilkantekoa uhrin kärsimyksistä ja menetyksistä. Suomessa ei saa edes puolustaa itseään tehokkaasti kantamalla mukanaan pippurisumutetta tai asetta.

Oikeusvaltio ei tuo oikeutta

Olen ikäni ihmetellyt kuinka me suomalaiset luotamme lapsenuskolla oikeusvaltioomme kunnes itse tai lähipiiristämme joku hakee oikeutta raastuvassa. Huonoja esimerkkejä tulee päivittäin oikeusjärjestelmän myllystä. Hometaloriidoista on luettu vuositolkulla. Niissä laitetaan syyttömiä ihmisiä valtavaan ahdinkoon oikeuskulujen ja prosessin keston takia. Tänään saimme lukea mäkihyppääjä Harri Ollin kohtalosta. Hänellä on hyvinkin 100.000€ oikeuskulut yksinkertaisesta riidasta Hiihtoliiton kanssa.

Suomen oikeusjärjestelmällä on huollon paikka

Linkki Jukka Kekkosen, Terttu Utriaisen ja Matti Tolvasen haastatteluun: http://areena.yle.fi/1-2109037

 

Suomen oikeusjärjestelmän kipupisteitä ja niiden ratkaisuvaihtoehtoja

 

Mediahuomio tuomion keventämisen perusteena

Helsingin Asema-aukiolla syyskuussa tapahtuneen pahoinpitelyn seurauksena syytteen törkeästä pahoinpitelystä sekä törkeästä kuolemantuottamuksesta saaneen Jesse Torniaisen puolustusasianajaja Hannu Tuomainen vaatii tuomiota ehdolliseksi ehdottoman sijaan siksi, että tapaus on saanut kiistatta valtaisan määrän julkisuutta.

Tämähän naurattaisi ihan vedet silmissä…

ellei kyse olisi näinkin vakavasta asiasta. Tuli jälleen todistettua, että Suomi voisi muuttaa nimensä Hölmölandiaksi (englanniksi Stupidland).

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä