Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Kaikki blogit puheenaiheesta Rion olympialaiset

Rio ohoi! - Puhtain asein puhtaan asian puolesta

Rion kisat on sitten kisailtu, ja TV:stä seuraili Onska -mummukin eri urheilulajeja aivan kiitettävästi.  Maailman ennätyksiä tehtailtiin – ”puhtaina” tietenkin.  Samanaikaisesti viilaillaan entisten olympiadien tuloslistoja uusiksi ilmitulleiden käryjen vuoksi.  Kaikki tämä ei voi olla herättämättä ajatuksia fyysistä rasitusta vieroksuvassa mummelissakaan.  Niinpä olenkin kehitellyt ihka oman salaliittoteoriani, josta päätin kertoa myös teille blogini seuraajille.

Konttori kuntoon vai lääkärit vaihtoon?

 

Suomen urheilumenestys oli Riossa aivan poskettoman huonoa luokkaa. Iltalehti latasi aivan älyttömän horoskooppien ja grafologian kanssa samalla tasolla olevan uutisen, minkä vuoksi Antti Ruuskanen saa kultaa keihäässä. Loppusijoituksena ollut 6. sija vesitti ehkä viihteeksikin tarkoitetun uutisen totaalisesti. Facebookissa Suomen olympiakomitea rallateltiin voittoa tavoittelemattomaksi urheilujärjestöksi.

Aamun pikainen: Huippu-urheilu vastaan kaikki pelaa

Petteri Sihvonen analysoi, ja luultavasti aivan oikein, suomalaisen huippu-urheilun alennustilan johtuvan kaikki pelaa ilmiöstä. Tai kuten hän asian ilmaisee ”Akateemisista äideistä”. Huippulahjakkuuden eivät saa tilaa kehittyä, saati tarvitsemaansa yksilöllistä valmennusta. Jos asiaa katsottaisiin puhtaasti huippu-urheilun eli olympiamenestyjien ja NHL-kiekkoilijoiden näkökulmasta, pitäisi joukkueissa ja harjoitusryhmissä tehdä huomattavasti ronskimpaa karsintaa. Ei välttämättä taitojen ja kunnon, vaan motivaation ja tavoitteiden mukaan.

 

Suhteemme tavoitteisiin

Mitä laihduttajalle sanotaan ensimmäisenä, jos hän sattuu ilmoittamaan, että on pudottanut jo kymmenen kiloa ja aikoo pudottaa toiset kymmenen? "Älä yritä liikaa, sillä se paino tulee silloin takaisin".

Olympian kisojen perintö

Minulla olympialaisten seuraamiseen liittyy myönteisiä muistoja pienestä pitäen. Talvi - ja kesäolympialaiset ovat olleet pienen lapsen silmissä huikeaa aikaa, kun televisiosta on tullut kaikenlaisia mielenkiintoisia lajeja päivästä toiseen. Olympialaisten seuraaminen on edelleen mielenkiintoista, vaikka aikaa ei samalla tavalla olekaan enää niiden seuraamiseen. Talvi -ja kesälajit näyttäytyvät suomalaisin silmin yhtä mielenkiintoisilta.

Citius, altius, fortius

Olympialiikkeen tunnuslause – nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin – innoittaa lähes 11 000 urheilijaa Riossa yhä parempiin saavutuksiin. Paikalla on lisäksi kymmeniä tuhansia kisaturisteja ja median edustajia. Tuhansia tunteja tv-kuvaa – avajaisspektaakkeli mukaan lukien – välittyy useammalle miljardille katsojalle ympäri maailmaa. Sanalla sanoen kesäolympialaiset ovat maailman suurin yksittäinen tapahtuma.

Vladimir Putinin ”Juudas”

Kansainvälinen olympiakomitea KOK päätti viikonvaihteessa, että jotkut venäläiset urheilijat voivat päästä kilpailemaan erityisehdoin Rion olympialaisiin. Heidän lajiliittonsa pitää ensin hyväksyä venäläiset urheilijat, minkä jälkeen näiden hyväksyttyjen urheilijoiden pitää hyväksyä heihin kohdistuva erityinen dopingseuranta.

Lisäksi: venäläisellä urheilijalla ei saa olla dopingtaustaa. Vaikka tuomio olisi kärsitty, asiaa näihin kisoihin ei ole.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä