Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Kaikki blogit puheenaiheesta Meri-Lappi

Mehiläisen ja Kemin Punakapina

Laadin sopimuksen ja jäävään vastustajani

 

Viimeiset kuukaudet olemme saaneet lukea ja kuulla kuinka Mehiläinen ”ostaa”/”ottaa haltuun” Meri-Lapin perusterveyspalvelut ja erikoissairaanhoidon palvelut. Tosin ostot ovat perusterveydessä olleet ainoastaan osittaiset, Keminmaa ja Simo jäivät paketin ulkopuolelle, tältä osin. En perkaa juristina tarkemmin tuota mysteeristä ostoa/haltuunottoa. Se on sensaatiomaisuudessa niin erikoinen juridinen geissi, että ihan hirvittää.

 

Mehiläinen on meden kerääjä ja parantaja

Mehiläinen ja Meri-Lappi ne yhteen soppii ja huomenna viedään pussauskoppiin. Mehiläinen on ottanut nimensä Kalevalasta, jossa Lemmikäisen äiti kokosi poikansa luut tuonelan virrasta seppo Ilmarisen takomalla haravalla ja ruokki poikansa eläväksi mehiläisen tuomalla medellä.

  Kalevalan viidestoista runo, eli ote siitä.

   

  Siitä äiti Lemminkäisen itse itkulle hyräytyi.

  Meni seppojen pajahan: "Oi sie seppo Ilmarinen!

  Taoit ennen, taoit eilen, taopa tänäki päänä!

  Varta vaskinen harava, piitä piihin rautaisihin;

  Tuleeko Pörriäisestä uusi Caruna?

  Kriisikuntien päättäjillä on vaikeita ratkaisuja mietittävänään palvelujensa turvaamiseksi. Vaihtoehtoina saattaa olla pakkoliitos toiseen kuntaan tai se, mitä pohjoisessa, ns. Meri-Lapin mallissa tapahtui: Kemin ja Tornion ympäristön kunnat päättivät siirtää terveydenhoitoaan kuntien ja terveyspalveluyhtiö Mehiläisen muodostamalle yhteisyritykselle seuraavaksi 15 vuodeksi. Mehiläinen omistaa yrityksestä 81 prosenttia ja kunnat 19 prosenttia. Päätösvalta on siirtynyt kunnilta terveysjätille.

  Meri-Lapista tulossa veroparatiisiyhtiön setelipaino

  Jos minulla olisi vielä tukkaa päässä, niin se seisoisi pystyssä luettuani luonnoksen Meri-Lapin ja Mehiläinen Oy:n ulkoistamissopimuksesta. Se on karsea. Arvioni perustuu useiden Suomen parhaimpien ulkoistuslakimiesten kanssa sopimuksesta käymiini keskusteluihin, sekä omaan kokemukseeni ja osaamiseni entisenä kunnanjohtajana. 

  Vielä kerran Meri-Lapista ja Mehiläisestä

  Olen oppinut politiikassa yhden hyvän periaatteen: ihmisille on syytä kertoa totuus, mutta samalla heitä on rohkaistava. Yrittänyttä ei laiteta, joten nyt vielä muutama sananen Meri-Lapin ratkaisusta ulkoistaa erikoissairaanhoitonsa Mehiläiselle.

  Meri-Lapin sote-ratkaisusta

  Meri-Lapissa ei pelätä koviakaan ratkaisuja. Maanantaina Kemin, Tornion, Keminmaan ja Simon valtuustot päättivät, että kunnat tulevat ulkoistamaan sote-palvelunsa seuraavaksi 15 vuodeksi kansainväliselle pörssiyhtiö Mehiläiselle. Hurjinta asiassa on, että sopimukseen kuuluu myös koko Länsi-Pohjan keskussairaala.

  Tarvitsemme Meri-Lappiin riittävän erikoissairaanhoidon.

   

  Maanantai 13.11.2017 on tärkeä päivä Meri-Lapin alueen kunnille.

  Tarvitsemme Meri-Lappiin riittävän erikoissairaanhoidon.

   

  Maanantai 13.11.2017 on tärkeä päivä Meri-Lapin alueen kunnille.

  Palveluiden supistaminen Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

  Sote- ratkaisu on herättänyt pelkoa Länsi- Pohjan keskussairaalan tulevaisuuden osalta Meri- Lapissa. Synnytysosaston lakkauttaminen ja päivystyksen mahdollinen supistuminen ovat oikeasti uhka. Alueen kansanedustajat ovat olleet valitettavan hiljaa sote- ratkaisun osalta vaikka vielä vuosi sitten olivat mukana vaatimassa Länsi- Pohjan synnytysosaston säilyttämistä.

  Taloudellisen tilanteen johdosta on selvää, että resurssien eivät riitä nykyisenlaisen sosiaali- ja terveysalan rakenteiden ylläpitämiseen ja muutosta on tultava.

  Työpaikat ja liikenneyhteydet turvattava – järkeä tyhmyyden tilalle

  Kemin ja Tornion tehtaiden työpaikat tuottavat 90 prosenttia Lapin suorista vientituloista ja alueen viennin arvo on 6-8 prosenttia maamme vientituloista. Meri-Lapin vienti ja työpaikat ovat kuitenkin jatkuvasti alttiina politiikalle, joka uhkaa koko seutukunnan tulevaisuutta.

  Uhka ei ole ammattiyhdistysliike tai palkkaratkaisut. Uhka tulee kauempaa ja sitä auttavat Helsingin ymmärtämättömät virkamiehet ja eräät yhteiskunnan hyvinvoinnista piittaamattomat poliitikot.

  Asiaan on saatava muutos ja tämän vuoksi tarvitsemme eduskuntaan oman edustajan myös Meri-Lapista.

  Toimituksen poiminnat

  Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

  Julkaise syötteitä