*

Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Kaikki blogit puheenaiheesta Euroopan puolustus

EU-puolustuksen ensimmäinen koetinkivi on varmistaa sotavoimasiirrot Euroopassa

Army tests sending tanks through Channel Tunnel in case of Eastern Europe crisis” oli uutisotsikko The Telegraph -lehden nettisivuilla tammikuussa 2017 (The Telegraph 18.1.2017).

Vapaasti suomennettuna: “Armeija testaa lähettää panssarivaunuja Kanaalin tunnelin kautta Itä-Euroopassa puhkeavan kriisin varalta”.

Itä-Euroopan kriisillä lehti tarkoittaa Venäjän hyökkäystä Itä-Euroopassa oleviin Nato-maihin.

Saksan johtorooli Nato-Euroopan puolustuksessa, onnistuuko?

Yhdysvallat on vaatinut Nato-Eurooppaa ottamaan lisää vastuuta itsensä puolustamisesta. Euroopan Nato-maiden tulisi kasvattaa puolustusmenojaan suhteessa bruttokansantuotteeseen niin, että Yhdysvallat voisi puolestaan pienentää omaa osuuttaan Euroopan puolustuksessa.

Yhdysvallat vaatii Euroopan Nato-mailta oikeaa asiaa, mutta Euroopan on kysyttävä puolustusmenolisäyshalukkuuden lisäksi itseltään myös muita puolustukseen liittyviä kysymyksiä.

Nato-Eurooppa kehittää ohjuspuolustustaan, Suomi ja Ruotsi jäämässä jälkeen

Joulukuun 23. päivänä 2015 Armenian tasavalta ja Venäjän federaatio allekirjoittivat Moskovassa sopimuksen luoda yhtenäinen alueellinen kollektiivisen turvallisuuden ilmapuolustusjärjestelmä Kaukasuksella. Armenian parlamentti oli ratifioinut sopimuksen jo 7.10.2016, ja Kreml tiedotti sopimuksen ratifioinnista 29.12.2016 (Kreml 29.12.2016). Sopimus oli paljon esillä myös sekä armenialais- että venäläislehdistössä.

DIKTAATTORINA

Veijo Esson baarissa lienee jo puhuttu syvällisiä yhteiskunnallisia keskusteluja. Ainakin nykyään niin tapahtuu Nesteen parlamentissa. Turhaan niitä väheksytään. Sellainen kollegio pääsee yleensä hyvin asian juurille asti.

Talvella ”parlamentissa” käytiin kriittinen keskustelu demokratiasta. En voinut kiistää kritiikin aiheellisuutta. Hyvin ymmärrettiin äänten ostaminen verorahoilla ja sen loogiset seuraukset velkaantumisineen.

Siitä ei ole pitkä matka siihen kun haikaillaan jo voimakasta johtajaa, ensin Kekkosta, sitten jo diktaattoria.

Venäjän sotilaallinen rannikkovarustelu on Suomelle ja Baltialle kova haaste

Oheinen pitkä kirjoitus on tarkoitettu niille lukijoille, joita kiinnostaa yksityiskohtaiset tiedot Venäjän kahdesta eri ohjusjärjestelmästä. Nuo järjestelmät ovat Bastion-rannikko-ohjuspuolustusjärjestelmä ja S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä. Lisäksi kirjoituksessa on hieman sivuttu lyhyen kantaman ballistista Iskander-ohjausjärjestelmää Itämeren alueella. Kirjoituksessa on erityisesti käsitelty, miten nuo järjestelmät muodostavat uhkaa Suomelle ja Baltian maille.

Prologi

Cook-ohjushävittäjä ja venäläis-Suhoit ovat olleet törmäyskurssilla jo kahdesti

”Yhdysvallat: Venäjän hävittäjien uhittelu ”kylmän sodan kaikuja”, otsikoi MTV3 14.4.2016, kun venäläiset Suhoi Su-24-hävittäjät olivat uhitelleet keskiviikkona 13.4.2016 useita kertoja amerikkalaista ohjushävittäjä USS Donald Cookia eteläisellä Itämerellä.

Obama: Suomi, joka ei ole Nato-maa, on altis Venäjän sotilaalliselle hallinnalle

The fact is that Finland, which is a non-NATO country, is going to be vulnerable to military domination by Russia no matter what we do.”, Obama said.

Obama’s theory here is simple: Finland is a core Russian interest but not an American one, so Russia will always be able to maintain escalatory dominance there.

Suomennettuna:

On tosiasia, ettei Suomi, joka ei kuulu Natoon, on altis Venäjän sotilaalliselle hallinnalle riippumatta siitä, mitä me teemme.”, Obama sanoi.

Syyrian Latakia on Venäjän uusin etuvartio Länsi-Eurooppaan

Venäjä otti hallintaansa väkivalloin Krimin niemimaan lähes päivälleen kaksi vuotta sitten perjantaista helmikuun 28. päivästä sunnuntaihin maaliskuun 2. päivään kestäneenä operaationa.

Venäjällä on ollut hallinnassaan Itämeren rannalla oleva Kaliningradin alue toisesta maailman sodasta lähtien. Vanhan itäpreussilaisen saksalaisalueen siirtymisestä Neuvostoliiton hallintaan päättivät liittoutuneet vuonna 1945 pidetyssä Potsdamin konferenssissa.

Pojat kansan urhokkaan

Tässäpä teille mahdollisuus, oi pojat kansan urhokkaan!

Onhan teillä monellakin taisteluosaamista, jota tässä vaativassa isäm maan puolustustehtävässä tarvitaan!

Moni on pelannut sota-, taistelu- ja ammuskelupelejä, ja peräti laivan upottamista! Siinähän on meriittiä kerrakseen, varmasti kelpuutetaan joukkoon!

Mukaan vain Kosken sisseihin! 

Keskustalla ja Kokoomuksella erilaiset kannat sotilaallisesta avunannosta

Valtioneuvoston selonteko Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka 2012 määrittelee Euroopan unionin yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan Suomea koskien seuraavasti:

Lissabonin sopimuksen yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa koskevat erityismääräykset; keskinäistä avunantoa koskeva velvoite (aseellinen hyökkäys)

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä