*

Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Kaikki blogit puheenaiheesta Asumiskustannukset

Korkeiden asumiskustannusten syitä.

Helsingissä muutamat poliitikot väittivät aikoinaan että asumisen kalleus johtuu tonttien korkeista hinnoista. Niinpä Herttoniemi projektissa Helsingissä tehtiin koe. Annettiin rakennusliikkeelle tontit halpaan hintaan jolla testattiin pitikö väite paikkansa. Samalla laskettiin tarkkaan paljonko asunnon rakentaminen neliötä kohti todellisuudessa maksoi.

Asunnon myyntihinta ei yhtään alentunut. Rakennusliike vain kuittasi halvemman tontin hinnan itselleen. Todellinen rakennuskustannus oli tuolloin tehdyn selvityksen mukaan noin puolet siitä mitä asunnon hinta maksoi.

Vuokralla asuvien korkeat asumiskustannukset SDP:n syytä

Näin kuntavaalien alla on saanut lukea eri valtamedioiden artikkeleja, joissa kerrotaan tuetuista vuokrataloyhtiöistä ja siitä, miten SDP, Ay-liikkeen kautta ryöstää valtion rahakirstusta ja sitä myöden joka ikisen veronmaksajan taskusta.

Asia menee lyhykäisyydessään näin:

Valtio maksaa yhdessä Kelan kanssa vuokratuet suoraan kunnille. Kunnat taas myöntävät avustusta eteenpäin suoraan tuetuille vuokrataloyhtiölle, jotka useimmissa tapauksissa ovat SDP:n vaikutuksen alaisuudessa.

Asuminen pääkaupungissa on liian kallista

Asumisen hinta Helsingissä on noussut pilviin. Asiaa ja siihen johtaneita syitä on viime aikoina käsitelty laajalti mediassa. Viime viikkoina on uutisoitu myös siitä, miten kannattavaa on muuttaa muualta Suomesta työn perässä Helsinkiin. Kustannusvaikutukset ovat tietysti kaupunkikohtaisia ja kokonaishintaan vaikuttaa lisäksi se, miten kaukaa Helsinkiin ollaan muuttamassa.

Pelaako Vasemmistoliitto uhkapeliä Helsingin tulevaisuudella?

Lari Malmberg kirjoittaa artikkelissaan (HS, 1.10.)  haasteista Helsingin uuden yleiskaavan valmistelussa. Kesän aikana puolueiden käymissä Yleiskaavaa koskevissa neuvotteluissa saatiin kaikkia osapuolia tyydyttävä lopputulos. Nyt saatu sovinto ei yllättäen kelpaa, sillä Vasemmistoliitto suunnittelee jättävänsä yleiskaavasta vastaehdotuksen. Ulostulo on herättänyt närää politiikoissa yli puoluerajojen Vasemmistoliittoa myöten.

Sipilän pakkotoimilla oli alunperin väärä osoite

On järkyttävää, miten pääministeri Sipilän yritysjohtajamainen ote sivuuttaa täysin tosiasiat Suomessa: jos pienipalkkaismimmilta viedään lomarahat tai leikataan sunnuntaikorvauksista, yritykset kärsivät, koska ostovoima laskee radikaalisti tässä maailman kalleimpien asumiskustannusten maassa, jossa vuokranantajat ja rakennuttajat sanelevat järkyttävän korkeat vuokrat ja asuntojen hinnat.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä