Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Viisikko ja vaaran paikat

Pääministeri Antti Rinteen hallitus on saanut lempinimekseen Viisikko menneiden vuosikymmenten suosittujen lasten ja nuorten seikkailukirjojen mukaan. Viisikko seikkaili milloin missäkin, aarresaarella, Englannin nummilla, vanhoissa linnoissa ja luolissa; monenlaisissa vaaran paikoissa kumminkin. Viime viikolla julkaistun hallitusohjelman perusteella Rinteenkään Viisikolta ei tule itseaiheutettuja vaaranpaikkoja puuttumaan.

Sinällään hallitusohjelmassa on paljon hyviä tavoitteita ja lupauksia politiikan uudistamisesta, poikkihallinnollisen yhteistyön sekä vuorovaikutuksen lisäämisestä kansalaisten kanssa. Luvatut panostukset lapsiperheisiin ja koulutukseen sekä pienituloisille suunnatut veron kevennykset ovat hyviä asioita. Tosin lähempi tarkastelu osoittaa, että monesta hyvästä tavoitteesta puuttuu uskottava ratkaisu ja hintalappu. Hallitusneuvotteluiden ilmiöpohjainen työskentelytapa johti siihen, että pilvilinnoja rakentui urakalla.

Hallitusohjelman ehdottomasti tärkein ja valitettavasti samalla heikoin lenkki on kuva talouden tilanteesta. Kaikkien puolueiden jakama hallitusohjelman 75% työllisyysastetavoite ja siten julkisen talouden tasapaino ovat – kuten todetaan - mahdollisia normaalissa suhdannetilanteessa. Mitkään merkit eivät kuitenkaan viittaa suhdannetilanteen jatkuvan ”normaalina”. Valitettavasti kolmen miljardin tulevaisuusinvestointeihin on myös kirjattu suuri joukko ihan normaaleja menoja; syömävelkaa on turha naamioida investoinneiksi, vaikka se paperilla paremmalta näyttääkin.

Merkittävä joukko asiantuntijoita suhtautuu kriittisesti oppivelvollisuusiän pidentämiseen. Tavoite syrjäytymisen ehkäisemisestä on ehdottoman hyvä, mutta koulupudokasvaarassa olevat lapset ja nuoret tarvitsevat räätälöityjä ratkaisuja. Jo tällä hetkellä ongelmana on, että toiselle asteelle mennään liian puutteellisin valmiuksin. Tarkoituksenmukaisempaa olisi ollut kohdentaa merkittävä rahoitus esimerkiksi perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen ja erityisopetukseen. Nyt kalliin ratkaisun myötä eniten rahaa ohjautuu niille, joiden opinnot sujuvat muutoinkin.

Jonkinasteinen pettymys on se, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa perusratkaisun isot linjat, kuten maakuntamalli on jo lyöty lukkoon ja vasta yksityiskohtien kohdalla lupaillaan komiteapohjaista parlamentaarista työskentelyä. Oppositiojohtajana Rinne vielä piti tärkeänä, että malli kestää pohjan osalta vaalikaudesta toiseen. Maakuntien erilaisuus johtaa rahoitushaasteisiin, ja vasemmistolainen hallitus löytää siihen helpoimman ratkaisun uudella verotasolla eli maakuntaverolla.

Hallitusohjelma rankaisee muutoinkin kohtuuttoman paljon työssäkäyviä keskituloisia. Suunnitellut liikenteen veronkiristykset rokottavat muun muassa autoa työmatkoilla tarvitsevia haja-asutusseutujen ihmisiä. Samoin vanhojen lämmitysratkaisujen kanssa vaikeasti kaupaksi meneviin taloihin jumiin jääneet tulevat ilmastopolitiikan maksumiehiksi. Valitettavan paljon siinä joukossa on ikäihmisiä, joiden vappu-viisikymppinen on nopeasti kasvaneisiin kiinteistökuluihin huvennut.

Muutoin vanhusväestön hoivaan kohdistuvia korjauksia on onneksi ohjelmaan kirjattu. Erityisen tyytyväinen olen lupauksesta vanhusasianvaltuutetun viran perustamisesta, jota edistävän kansalaisaloitteen eteen moni teki vuosi sitten töitä. Hoitajamitoitus ja kirjaukset koti- ja omaishoidon kehittämisestä ovat myös asioita, joiden toteutumista seurataan. Vaalien alla tehtyjen lupausten tulee muuttua käytännön teoiksi.

Valtiontalous on hyvin riippuvainen vientiteollisuudestamme, joka taas on tuotantorakenteeltaan tunnetun suhdanneherkkä. Huoltosuhteen heikentyminen vaikuttaa ikääntyvään Suomeen enemmän kuin moneen muuhun maahan. Näihin asioihin me emme voi nopeasti vaikuttaa mitenkään. Siksi on niin vaarallista, että etukäteen sitoudutaan suuriin menoihin, joiden toivotaan hoituvan kasvun ja työllisyyden myötä. Maailmalta puhaltavat tuulet näyttävät, onko hallitus ja sen ohjelma kalliolle rakennettu, vai korttitalo.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Mulla kummelin c-kasetti mies repliikit pyörii kun Rinnettä&Lianderssonia jne katsoo .

..Tehhäänkö se c-kasetti..-Onhan se hauskaa taistella ilmaston muutosta vastaan , lisätä polttoaineveroja , jnejne.

Mutta kuka , kuka maksaa kulut .. :)

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Pieni ja keskituloisten veroale, eläkkeiden korotus, työtulotuki palkansaajille, eläkeläisille ja pienyrittäjille, kyllä nyt kurmuutetaan oikein urakalla!
Nämä Sarin ulostulot menevät vain nolommiksi päivä päivältä.
Bensaveron minimaalinen korotus ei varmasti ketään konkurssiin vie ja hulluhan se talonsa öljyllä tänä päivänä lämmittää, kun uudistaa lämmityksen kulut maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa, menee paremmin kaupaksikin.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Missä maailmassa sinä elät? Kenen ulostulo on nolo? Minun mielestä sellaisten ihmisten ulostulo on nolo, jotka ovat täysin vieraantuneet tavisten duunareiden tilanteesta. Kaikilla ei ole rahaa tai saa lainaa lämmitysjärjestelmän muutokseen. Jos on rahaa, niin eihän esim. 50 € lisäkulut työmatkoihin vaikuta mitenkään? Maksa nuo em. 1000€ työtuloilla (netto).

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Sari. Pidin. Kirjoitit hyvin. Hallitusihmisille erään miehen Sana: Ilman minua te, ette voi mitään tehdä. Kiitos, Siunaten, Lasse.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Olkaa tarkkana Sarin kanssa. Pimeyden voimat vaanii.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Reijo. Niin ne pimeyden voimat,/voima; meitä aina vaanii. Siksihän Jeesus tuli ja on. Ei hätää mitää, kun turvaamme vain Häneen. Reijo älä pelkää, näytä hänelle selkää, mutta älä ota häntä kannettavaksi omaan selkään. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Selvyyden vuoksi: edustaako tämä puoluesihteerinne näkemys Puolustusvoimien hankinnoista Kristillisdemokraattien kantaa puolueena?

http://maanselka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/277083-r...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hmmm... tässä tapauksessa Viisikko -kirjoista tulee ensimmäiseksi mieleen "Viisikko Pulassa".

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tuota 0,7 hoitaja lisäystä ei tapahdu.

Aktiivimallia ei pureta.

Pari pientä asiaa tästä hallituksesta!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Meillä on iso naapuri, Venäjä, jossa eilisen A-studion mukaan on iso jätehuolto-ongelma. Siinä eräs maamme osaamisen vientituote, josta kannattaa ottaa kaikki irti.

Suomessa on paljon innovatiivista voimavaraa, joka saattaa tuoda enemmänkin euroja kuin on edes osattu laskelmoida. Uusin tuotekehityksen tulos on päästötön polttoaine, joka saattaa olla ns. uusi Nokia.

Tässä vain pari esimerkkiä siitä, miten maamme voimavarojen hyödyntäminen yhteiseen hyvään, on nostettava esiin, sen sijaan, että ruikutetaan jatkuvasti hallitusohjelman hiekalle rakentamisesta ja viisikon ihmeellisistä seikkailuista.

Vaikka itse en ole Viisikko -ikäpolvea, lasteni kirjavalikoimassa ne kyllä ovat. Tietääkseni tarinat päättyvät aina onnellisesti, vai olenko väärässä!

Mitään ei tapahdu päivässä, ei kuukaudessa, eikä aina vuodessakaan. On oltava kärsivällinen ja annettava hallitukselle työrauha.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Antti Rinteen uudessa hallituksessa on monia historiallisesti ainutlaatuisia piirteitä. Tätä nimenomaista hallituspohjaa meillä ei ole milloinkaan aiemmin kokeiltu. Keskusta ja Vasemmistoliitto ovat nyt ensimmäistä kertaa samassa hallituksessa. Viimeksi koko vasemmiston ja keskustapuolueen sisältänyt hallitus Suomessa oli vuonna 1982. Mielenkiintoinen kuriositeetti on sekin, että vihreät ja Vasemmistoliitto eivät ole milloinkaan ennen olleet hallituksessa ilman kokoomusta. Antti Rinne on ensimmäinen ammattiyhdistysliikkeen johtotehtävistä politiikkaan siirtynyt pääministeri sitten kolmesti pääministerinä 1940- ja 1950-luvulla toimineen K-A. Fagerholmin. Pekka Haavisto on Suomen ensimmäinen vihreä ulkoministeri, Maria Ohisalo puolestaan ensimmäinen vihreä sisäministeri. Rinteen hallituksesta löytyy myös ennätysmäärä 1980-luvulla syntyneitä ministereita: Annika Saarikko, Maria Ohisalo, Li Andersson ja Katri Kulmuri. Keskusta on viimeksi ollut apupuolueen roolissa 1980-luvulla, mikä tarkoittaa aivan uudenlaisen hallituksessa olon tavan opiskelua. Osa salkuista on puolueelle hyvin eksoottisia.

Käyttäjän IlpoKalleSuomi kuva
Ilpo Kalle Suomi

Viisikko nimi on hyvä numeroiden ja odotettavien seikkailujen pohjalta nykyhallitukselle. Menestys-, rakenne- ja vaikutusperustein olisi "fem back" kuvaavampi nimi hajonneen ex-"six pack"in tapaan.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Hyvä kirjoitus Sari! Jos en olisi äänestänyt perussuomalaista, niin sitten sinua.

Pienipalkkainen duunari voi joutua käyttämään omaa autoa jopa ihan pääkaupunkiseudulla. Pahimmassa tapauksessa duunari on osa-aikainen, kuten esim. kaupan alalla. Nettopalkka voi hyvin olla 1500€ luokkaa/kk tai alle. "0-tuntisopimuksella" vähän vähemmän. Jo nykyisillä kuluilla työssäkäynti autolla on "kipurajan yläpuolella . Lisätään siihen vielä veroja päälle, nostetaan asumiskuluja ja pakotetaan ostamaan velkarahalla uusi käytetty sähköauto. Ylevistä "vihreistä ideoista" voi syntyä aika ikäviä seurauksia. Mikähän mahtaa olla tilanne, kun pitää valita työssäkäynti tai ruoka/asuminen? Ongelmia on jo nyt, mutta laitetaan vielä lisää painetta pienellä palkalla sinnitteville. No mutta, toimeentulotukea varmaan nostetaan - jippii!!

Toimituksen poiminnat