Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Vaarallisinta on hyvän hiljaisuus

Tänään sunnuntaina 27.1 vietetään Suomessa vainojen uhrien muistopäivää, joka on ollut almanakoissamme vuodesta 2002 alkaen. Sen vietto alkoi Euroopan parlamentin 1995 antamasta suosituksesta, mutta jostain syystä Suomi ainoana länsimaana ei nimennyt päivää Holokaustin muistopäiväksi, vaan juutalaisvainojen lisäksi siihen on liitetty ”muiden kansanvainojen” muisto.

Juutalaiset eivät toki olleet Hitlerin hallinnon ainoita uhreja, mutta he olivat ainut ihmisryhmä, jonka natsit pyrkivät tuhoamaan täysin. Päivää kuitenkin vietetään Auschwitzin keskitysleirin vapautuksen vuosipäivänä; ja tänään siitä tulee kuluneeksi 74 vuotta.

Ensimmäisenä meppivuotenani Euroopan parlamentissa pääsin itse vierailemaan tammikuun lopulla Holokaustin muistotapahtumassa kylmässä ja viimaisessa Auschwitzissa. Kokemus riipaisi syvältä. Palellessani keskitysleirin aukealla omassa untuvatakissani ja suomalaisissa talvisaappaissa mietin niitä miljoonia, jotka yrittivät selvitä samassa säässä rääsyissä ja paljain jaloin epäinhimillisten kärsimysten keskellä.

Tuo kokemus sai minut silloin liittymään Euroopan parlamentissa toimineeseen antisemitismin vastaiseen ryhmään, jossa monitoroitiin EU-jäsenmaiden tilannetta antisemitismin suhteen. Juutalaisvastaisuus nosti tuolloin päätään etenkin Itä-Euroopan maissa, mitä holokaustista selvinneet joutuivat jälleen todistamaan. Minun oli ”helppo hengittää” aina vuoteen 2011, jolloin Magneetti-median antisemitistiset julkaisut nostivat myös Suomen noihin raportteihin.

Tämän päivän antisemitismi on tyypillisimmin sanallisia tai fyysisiä hyökkäyksiä, uhkailua, häirintää, omaisuuden tuhoamista ja töhrimistä. Erilaiset salaliittoteoriat ja holokaustin kieltäminen ovat osa sitä, samoin nyky-Israelin ja natsi-Saksan rinnastaminen.

Euroopassa antisemitismiä nousee nykyään pääosin kolmesta taustasta: joko äärioikeiston tai –vasemmiston piiristä ja etenkin maahanmuuton myötä islamilainen juutalaisvastaisuus saa Euroopassa lisää maaperää. Valitettavan monessa maassa juutalaisvastaiset asenteet ovat pelottavan vahvoja aivan tavallisenkin kansan keskuudessa.

Näitä asioita en päässyt pakoon, kun palasin takaisin Suomen politiikkaan. Natsi-propagandan jakaminen ei ole ollut ongelma pelkästään ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Helsingin paikallisbusseissa, rautatieasemalla ja eduskunnan edustan patsaissa on nähty juutalaisvastaisia ilmoituksia. Hakaristeillä on töhritty juutalaisen seurakunnan läheisyydessä seiniä. Tuorein tapaus itsenäisyyspäivältä; samaan aikaan kun juttelin presidentinlinnan sisällä Helsingin juutalaisen seurakunnan johtajan kanssa synagogan ja koulun turvallisuudesta natsiliput liehuivat mielenosoituskulkueessa. Kuinka on mahdollista, että Suomeen on syntynyt uusnatsiryhmittymiä vain sukupolvi toisen maailmansodan kauhujen jälkeen?

On erittäin tärkeää, että kasvava sukupolvi tulee syvällisesti tietoiseksi joukkotuhosta Euroopassa vain sukupolvi taakse päin. Sodan aikainen Iso-Britannian pääministeri Winston Churchill kielsi kuolemanleirit vapauttamaan tulleita liittoutuneiden joukkoja hävittämästä leirejä. Hän ennakoi, ettei tule menemään sukupolveakaan, kun osa ihmisistä väittää, ettei kuolemanleirien kauheuksia koskaan tapahtunut. Historian tuntemuksen vaaliminen onkin yksi tärkeimpiä välineitä antisemitismin vastaisessa työssä.

Nykyäänkin jokainen meistä voi omalla asenteellaan vaikuttaa. Sillä aivan kuten 80 vuotta sitten: ongelma ei tänäkään päivänä ole pahan paljous vaan välinpitämättömyys eli hyvän hiljaisuus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Täyttä asiaa. Historian synkät teot eivät saa unohtua. Meillä on vastuu nykyhetkestä ja tulevaisuudesta.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Vaarallisinta on hyvän hiljaisuus"
Natsit Suomessa muistetaan hyvin, mutta heti itärajan takana asuvien karjalaisten ja inkeriläisten vainoista ei hiiskuta sanaakaan. Olen käynyt Auschwitzssa ja Dachaussa. Onhan ne hätkähdyttyviä paikkoja, mutta natsien syntien osoittelu alkaa tuntua "vanhalta".

Katselin äskettäin netissä Katyn-nimistä elokuvaa, joka kertoo puolalaisten kärsimyksistä Saksan ja Neuvostoliiton miehityksen jälkeen 1939. Kymmeniä tuhansia puolalisia kärrättiin karjavaunussa Katyn metsiin ja teurastettiin niskalaukauksella. KGB miehet jopa kilpailivat siitä kuka ennättää teloittaa enitin yhdessä yössä. Huhujen mukaan Katyn metsissä oli jo varattu paikka suomalaiselle yläluokalle, jonne se olisi tuotu Talvisodan jälkeen.

Katsoin myös venäläisten tekemän 8-osaisen tv-elokuvan Troskista. Raakaa peliä,....mutta Suomessa näistä asioista vallitsee "vaarallinen hyvän hiljaisuus".

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Tänään voidaan myös muistaa homovainojen uhreja Suomessa, Euroopassa ja ympäri maailmaa. Heitä, jotka on teloitettu sukupuolisen suuntautumisen vuoksi. Heitä joita on kidutettu ja tuomittu vankilaan. Heitä, jotka keskitysleireissä surmattiin. Heitä, joita jahdataan kuin eläimiä useassa maassa tänäkin päivänä. Heitä, joiden läheiset manipuloivat suorittamaan itsemurhan. Heitä, joiden vanhemmat sulkivat kotioven Heitä joita kiusattiin sanoilla koulussa ja Eduskunnan puheenvuoroissa. Heitä, jotka surmasivat itsensä, kun heitä Raamatulla lyötiin. Niin paljon kärsimystä ja aikojen kuluessa lukemattomia miljoonia uhreja. Suomessa heitä vieläkin vainotaan.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Itse en jaksa syyllisyyttä myinais historian natsien teoista ottaa kantaakseen . Enkä jaksa nähdä mitään merkitystä olevan jos jotkut naperot hakaristei töhrii johki .

Voitas heittää kysymys ihan lähi historiaan jotta kun Israelin lähinaapurissa jesidejen kansanmurhaa tehtiin .

Tehtiimmekö me Eurooppalaiset ja tekikö Israelin juutalaiset oikeasti kaikkensa pelastaaksensa jesidejä ?

Yritettiinkö evakuointeja tosisaan jolla olisi estetty kymmenien tuhansien puolustus kyvyttömien jesidien niskalaukaukset ?

Käyttäjän ilpoilvesluoto kuva
Ilpo Ilvesluoto

Hys hys Timo. Sari haluaa tehdä erotuksen vainottujen ja vainottujen välille. Toisia pitää muistella enemmän kuin toisia. Elä tule sotkemaan sitä asiaa

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Tämän päivän antisemitismi on tyypillisimmin sanallisia tai fyysisiä hyökkäyksiä, uhkailua, häirintää, omaisuuden tuhoamista ja töhrimistä. Erilaiset salaliittoteoriat ja holokaustin kieltäminen ovat osa sitä, samoin nyky-Israelin ja natsi-Saksan rinnastaminen.
................

Sinä taas kiellät sen rasismin miten Israelin hallitus kohtelee Palestiinalaisia. Sinun sionismikristillisyytesi on yhtä rasistinen ideologia kuin natsismi ja Israel vertautuu 30-luvun natsi-Saksaan oikein hyvin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Osatotuuksien muistaminen voi olla yhtä vaarallista kuin vaikeneminenkin. Muistetaanpa nyt myös tämä läheisesti meitä suomalaisia koskettava holokaustinpuoli: Etniset puhdistukset ja kodinryöstöt Suomessa 1939-44
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268516-e...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Pieni Suomi-neito joutui 1939-45 hankaliin valintatilanteisiin, ja valitettavasti myös ihmisluovutuksiin sotarikollisten käsiin: luovutimme saksalaisille 8 (kahdeksan) juutalaista ja venäläisille 56.000 (viisikymmentäkuusituhatta) inkerinsuomalaista.

Nöyryyttämme tuon syyllisyystaakkamme edessä ei lievitä yhtään tieto siitä, että tiettävästi kaikki Pohjoismaat (mahdollisesti länsinaapurimmekin) ja Baltian maat samoin kuin useimmat Länsi- ja Itä-Euroopan maat luovuttivat tuntuvasti enemmän juutalaisia. On ihmeteltävä, miten yksittäinen eurooppalainen maa ylipäätään saattoi joutua luovuttamaan Saksaan vain yksinumeroisen luvun juutalaisia eikä tuhansia, ja jonka armeijassa taistelivat rinta rinnan niin kantaväestö kuin juutalaiset kuin muslimitkin neuvostofasistien invaasiota vastaan (mikä viimeksimainittu lienee yhdistänyt eri uskontokunnatkin ihmisyyden puolelle pahinta skenaariota vastaan).

Mutta pieni pohjoinen 'gallialaiskylä' Suomi olikin se ensimmäinen urhea vähäväkinen kansakunta, joka asettui vakavastiotettavaan aseelliseen vastarintaan fasistisstalinilaisen imperialistiallianssin maahantunkeutumista vastaan jo 1939-40.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Suomesta luovutetut 8 juutalaista muistetaan meillä hyvin, mutta luulen ettei suurin osa suomalaisista tiedä yhtään mitään ns. Leinon vangista. 19 ihmistä luovutettiin huhtikuussa 1945 Valvontakomission vaatimuksesta Neuvostoliittoon täysin Suomen lainvastaisesti ja törkeästi kaikkia ihmisoikeuksia loukaten. 11 näistä oli Suomen kansalaisia!!

Suomesta palautettiin 56000 (!!) inkeriläistä Jatkosodan loputtua. Karmea lukumäärä. Luulen ettei suurin osa suomalaisista tiedä tästäkään ihmisoikeuksien loukkaamisesta yhtään mitään! Prof Timo Vihavainen mm. on kertonut, että hänen luennoillaan taistolaiset painostivat häntä olla puhumatta inkeriläisistä mitään. Hallo!

Karjalan Neuvostotasavallassa Stalinin vainojen aika 20- ja 30-luvuilla teloitettiin kymmeniätuhansia karjalaisia pelkästään sen vuoksi, että he olivat suomensukuisia. Monet olivat tulleet jopa Amerikasta asti rakentamaan työläisten paratiisia. Kukaan ei taida tietää teloitettujen tarkkaa lukumäärää eikä edes heidän hautapaikkoja. Luulen että moninverroin useampi suomaalainen tietää niistä 8 luovutetus juutalaisesta enemmän kuin näistä tapetuista karjalaisista.

Onnellista vainottujen päivää kaikille!

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hyviä kommentteja, kaikki mitä sanotte on totta - monenlaista pahaa tapahtuu - eikä kukaan oikeastaan välitä - suljemme silmämme

Matti Simonaho

Arvoisa kansanedustaja Sari Essayah,
silloin kun he joiden pitäisi olla hiljaa puhuvat ja olla tekemättä tekevät, ja he, joiden kuuluisi puhua ovat hiljaa ja joiden kuuluisi tehdä ovat tekemättä, elämme erittäin vaarallista aikaa.

Matti Simonaho

"Poltimme ja hävitimme kaiken, tapoimme kaikki miehet, otimme naiset ja lapset vangeiksi ja ryöstimme paljon karjaa ja hevosia." - Henrikin Liivinmaan kronikka (lat. Heinrici chronicon Livoniae)

Suomalaisia on vainottu noin 1200 -luvulta saakka.

Iltalehdessä marrakussa 2015, Suomen Timo Soini ja Ruotsin Margot Wallström keskustelivat pakolaiskriisistä. Margot Wall-
ström muistutti Suomea siitä kuinka Ruotsi otti vastaan kym-
meniä tuhansia Suomalaisia lapsia toisen maailmansodan aikana - painostaakseen Suomea.

Kai ensimmäisenä täytyy huomauttaa Ruotsin Margot Wallströmiä siitä, etteivät Suomalaiset sotalapset polttaneet autoja, heitelleet kiviä ja käsikranaatteja, eivätkä raiskanneet, joukkoraiskanneet tai tappaneet toisia lapsia.

Suomi olisi halunnut auttamisen tapahtuvan ensisijaisesti Suomessa ja kieltäytyi aluksi lasten lähettämisestä Ruotsiin. Ruotsalaiset "hyväntekeväisyyttä harjoittavat naiset" sopivat asiasta Carl Gustaf Emil Mannerheimin kanssa.

Sotalapset lähetettiin Suomesta muihin Pohjoismaihin, lähinnä Ruotsiin Talvi- ja Jatkosodan aikana 1939–1945. Yhteensä lähes 80 000 lasta joista Ruotsiin vietiin 72 000 lasta, Tanskaan 4 200 ja Norjaan noin sata lasta ja äitiä. Noin 15 500 heistä jäi palaamatta Suomeen.

Suomalaisia lapsia lähetettiin Ruotsiin "turvaan". Ruotsiin, joka tunnetun historian huomioon ottaen viitaten Lähde 2:een alla, tuskin oli Maailman turvallisin paikka Suomalaisille lapsille. Sotalasten palautukset Ruotsista jatkuivat läpi koko 1940-luvun. Mitä suuremmalla todennäköisyydellä, niin kutsutut Suomalaiset sotalapset olivat panttivankeja. Teoriassa 15500 kadonnutta Suomalaislasta 1939–1945, merkitsee tänään noin 100000 kadonnutta henkilöä.

Lapin sota käytiin toisen maailmansodan aikana Suomen ja Natsien välillä pääasiassa Suomen Lapissa 15. syyskuuta 1944 – 27. huhtikuuta 1945. Suomi voitti sodan Natseja vastaan ajamalla Natsit pois Suomesta - jälleen kerran. Sama 1809 ja 1917 kuin 1945.

Lähde 0 : Rauha Suomen kanssa : http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=arvioint...
Lähde 1 : Iltalehti, Marrakuu 2015 : https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2015112420720097
Lähde 2 : Videokooste Ruotsin yhteistyöstä Natsien kanssa : https://www.youtube.com/watch?v=W56ZKUVECWs

Matti Simonaho

Selvitys Suomalaisista SS -miehistä toisen maailmansodan aikana.

Iltasanomien mukaan; "Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja Efraim Zuroff lähestyi tammikuussa 2018 tasavallan presidentti Sauli Niinistöä pyytäen Suomea laatimaan selvityksen Waffen SS:n Wiking-divisioonassa vuosina 1941–1943 palvelleiden suomalaisten osuudesta juutalaisten surmaamiseen.".

Kai se näin lähemmäs sadan vuoden jälkeen on täysin turha etsiä syyllisiä eri maista, ja samaan aikaan huutaa "Ei ikinä enää" - kun pitäisi keskittyä oleelliseen; Sen varmistamiseen että samankal-
taista tai samaa ei tapahdu. Suomalaisille takuu sille että "Ei ikinä enää" on Pariisin rauhansopimus, Rauha Suomen kanssa, Osa II, Luku II, 6, 7 ja 8 artikla, sekä sitä tukeva Suomen Kansan Perustuslaki. Edellisen lisäksi Suomella on tänään omat maa-, ilma ja merivoimat.

Kaikki mitä toiseen maailmansotaan kuuluu koskien Suomalaisia ja Suomen osuutta siihen on hyvitetty. Rauha Suomen kanssa. Että häiritsee sitä rauhaa, riippumatta siitä kuka tai mikä se on joka häiritsee, on virhe.

Johdonmukaisesti Simon Wiesenthal -keskuksen johtajan Efraim Zuroffin pitäisi lähestyä Ruotsin hallitusta kysymyksillään - ei Suomen hallitusta, viitaten Ruotsin yhteistyöhön Natsien kanssa: https://www.youtube.com/watch?v=W56ZKUVECWs

Onko yhteensattuma, että Ruotsi kutsui Pohjoismaat tapaamiseen Lokakuun 18 päivä 1939, näyttääkseen että Pohjoismaat olivat yksimielisiä kriisitilanteessa. Esitetty yksimielisyys kuitenkin päättyi lyhyeen, kun Ruotsi puolta vuotta myöhemmin päästi Natsit Norjaan ja Suomeen (Videolla kohdassa 32:20). Suomea ja Norjaa huijattiin "Pohjoismaisella yhteistyöllä". Tänään teemme jälleen yhteistyötä Ruotsin kanssa, ja Ruotsi lähetti laittomasti 15000 pakolaista ja "pakolaista" Suomeen syksyllä 2015 - talvella 2016 kaikkine seuraamuksineen ja kustannuksineen Suomelle?

Matti Simonaho

"Historian tuntemuksen vaaliminen onkin yksi tärkeimpiä välineitä antisemitismin vastaisessa työssä."

Totta. Vielä tänäänkin vainotaan Suomalaisia Vanhan Testamentin tähden,ja Uuden Testamentin tähden, mutta niiden välissä on vielä 1 Testamentti; https://keskustelu.suomi24.fi/t/12056582/jeesuksen...

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Vaarallisinta on hyväosaisten hiljaisuus jotka eivät hyväosaista asemaansa halua riskeerata . Puolustaakseen nurkkaan ajettuja ja vainottuja .

Ihan samaa näkee Suomessakin toisinaan . Raukat sulkee silmänsä , niin se vaan menee .

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Yksi hauska sivujuonne on askenasijuutalaisia sivuava maailmanlaajuisten populaatioiden älykkyysjakaumatutkimus, koska se on tietyssä mielessä poliittisesti epäkorrektia, mutta sisältää juutalaisille positiivisen lopputuloksen (ovat 7-10 ÄO -pykälää fiksumpia kuin verrokkieurooppalaiset). Syitä on selitetty pienellä ja poikkeuslaatuisella alkuperäispopulaatiolla, naimakaupan järjestäjien traditiolla, kirjaviisaiden tukemisella yhteisöissä jne.

Joka tapauksessa heillä on ollut jo pitkään jättijalansija niin klassisen musiikin, kirjallisuuden kuin tieteenkin piirissä.

Matti Simonaho

"ovat 7-10 ÄO -pykälää fiksumpia kuin verrokkieurooppalaiset"

Eivät he fiksumpia ole, vaan koulutus on suunnattu paremmin. Vaikkakin "Suomessa on Maailman paras koulutus", niin Suomessa 35-40% siitä mitä koulussa pitää tietää, kenelläkään ei ole siitä hyötyä yksityis- ja/tai työelämässään.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Sari. Ensin teidän täytyy tehdä tälle jotain:

http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268385-suk...

Teidän hiljaisuutenne on vaarallista ja on syytä kertoa ihmisille, että teidän puoluettanne ei kannata äänestää yhtään mitään.

Airi Pulkkinen

Maahanmuuton myötä islamilainen juutalaisvastaisuus saa Euroopassa lisää maaperää. Erityisesti juutalaisia nimitetään Koraanissa sioiksi ja apinoiksi. Myös kristityt, jotka eivät usko islamiin ovat Koraanin mukaan huonoja ihmisiä, jotka joutuvat helvetin tuleen. Islamilaiset valtiot sortavat kristittyjen lisäksi myös omia kansalaisiaan. Puhe suvaitsevaisuudesta on pahasti epätasapainossa.

Jihadismi on juutalaisille yhtä suuri vaara kuin natsismi. Poliitikot haluavat, että ilmiöstä ei puhuta tai yrittäneet selittää ilmiötä pelkästään äärioikeistolaisena ongelmana.
Ylläoleva teksti kirjasta Hege Storhaug, islam yhdestoista vitsaus (suom. 2018), sivulta 226 Ikuinen juutalainen. Kirja on ollut Norjassa bestseller. Herää kysymys, otetaanko ongelmista opiksi.

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

Juutalaisia on vainottu ja yritetty hävittää kaikkina aikoina historiassa.
Roomalaisten poltettua Jerusalemin v. 70 jKr.he karkottivat juutalaiset, Rooman Riemukaaressa on kuvattuna miten juutalaiset vangit kantavat kultaista menoraa, seitsenhaaraista suurta kynttiläjalkaa Roomaan.
Jerusalemille annettin uusi nimi Aelia Capitolina, Israelin nimi vaihdettiin Syria Philisteaksi, tarkoittaen filistealaisia jotka olivat Israelin vihollisia.
Lähimaista mm. Egyptistä palasi myöhempinä aikoina pakoon ajettuja, mutta maa oli hävitetty, menetetyy , kurjassa kunnossa, ja alistettu milloin minkin valtion hallintaan.

Maasta maahan he kulkivat ,vainon alkaessa taas liikkeelle, etsien paikkaa elää rauhassa.
"Vaeltava juutalainen "sanonta tuli tunnetuksi maailmalla .
Historioitsijat sanoivat , mm. historian tutkija suomalainen Antti Puukko, ettei ole mahdollista juutalaisten saada omaa valtiota, hajaannuksen tähden.
Niin vain tapahtui.
Jo ennen holokaustia oli ollut suunnitelmia perustaa juutalaisvaltio.
Holokaustin tapahduttua maailma ymmärsi vihdoin asian välttämättömyyden, natsi-Saksan tavoite hävittää joka ikinen juutalainen maailmasta kääntyikin Israelin valtion perustamiseen.

Israel on itse ylläpitänyt tietoutta kansanmurhastaan.
Mikseivät muut kansat joita on vainottu, tee samoin.?
Esittäkööt YK;ssa heidän kansansa muistopäivää, aivan erikseen.
Israelissa on joka vuosi, Jerusalemissa Jad Vashemin muistoalueella 6:n miljoonan juutalaisen muistolle omistettu tilaisuus.

En ainakaan tiedä että tällaisia muistotilaisuuksia olisivat järjestäneet.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Suomalaisia pitäisi paljon enemmän koskettaa se kuin maamiehiämme teurastettiin neuvostoliitossa kuin eläimiä.

Lähtivät USA:sta, kanadasta ja Suomesta rakentamaan sosialismia ja lopputulos oli karu.

Ainoastaan ow kuusisen kaltaiset psykopaatit selvisivät sieltä hengissä.

En väheksy yhtään juutalaisten kansanmurhaa ja olen suuri Israelin ystävä, mutta holokaust ei ole koko totuus kuten Sarikin tuossa blogissaan mainitsi.

Suomen kannanotto on hyvä. Meillä on omakohtaista kokemusta kommunismin kirouksesta ja sen aiheuttamista etnisistä puhdistuksista.

Lukekaa kirja Kuusinen, Aino: Jumala syöksee enkelinsä: Muistelmat vuosilta 1919–1965.

Avaa paatuneimmankin kommunistin silmät karulla tavalla.

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

Marko Lilja, kyllä tiedän jotakin Venäjän tavoista.
Isäni koti oli 100 m Venäjän rajalta, kerrankin venäläiset tulivat ryöstöretkelle ja baba, isoäitini , leski oli talossa , 7 alailäistä , nuorin 2kk .
Komentaja tökkäsi babaa pistimellä vatsaan tiukkasi missä miehet, hevoset.
Aikoi ampua vauvan kätkyeseen , baba meni väliin itkien.
No hengissä selvisivät , mutta ruokavarstot ja hevonen vietiin.
Ei ollut ensimmäinen rosvousretki tämä.

Sitten napattiin myös Venäjän puolelle kyläläisiä , harva sieltä pääsi kotiin.
Isäni kertoi jännittävän kertomuksen naapurin nuoresta miehestä joka myös vietiin Siperiaan.
Siellä oli toinen suomalainen, he päättivät karata.
Takaa-ajajat lähtivät koirien ja pistimien aseiden kanssa perään .
Pojat olivat menneet heinälatoon heinien alle, vvenäläiset tökkivät pistimillä heiniä, viimein lähtivät , ei ne täällä ole.
No, toinen pojista kuiskasi minuun sattui vaate oli revennyt mutta ei tullut haavaa.

Monet olivat seikkailut , mutta lopulta pääsivät Suomen puoöelle.
Toisen pojan isä oli järven rannassa vettä hakemassa kun kuuli huudon salmen toiselta puolen :"Tule hakemaan, täällä on poikasi"
Tämä kertomus on niitä "rajan kiroja".

Stalinin hirmuteot omia kansalaisia kohtaan ovat hirvittävät.
Venäjällä nykyään ei taideta kovin hanakasti niistä puhua, saati heidän muistonsa kunnioittamista osoittaa tai muistotilaisuuden järjestämistä suunnitella.

Toimituksen poiminnat