Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Valheen verkoissa

Ensi kevään eduskunta- ja EU-vaalit tulevat olemaan koetus, jossa fakta ja fiktio ottavat toisistaan mittaa. Enkä tarkoita nyt meidän politikkojen löysiä vaalilupauksia, joita on ollut iät ajat. Tiedustelun ammattilaiset varoittavat, että vaalejamme tullaan ensimmäisen kerran toden teolla häiritsemään ja vaikuttamisyritykset ulottuvat valeuutisista erilaisiin salaliittoteorioihin. Suomalaisten medialukutaitoa ja kykyä erottaa valeuutiset ja trollaukset koetellaan.

Mitä sitten on odotettavissa? Monien maiden vaaleissa on havaittu yrityksiä horjuttaa kansalaisten luottamusta instituutioihin ja epävarmuuden kylvämistä. Vastakkainasettelua haetaan erilaisten kansalaisryhmien välille ja kärjistetään ristiriitoja.

Samalla kyseenalaistetaan  perinteisen, journalistisia ohjeita noudattavien tiedotusvälineiden asema luotettavana tiedon välittäjänä. Sen sijaan ns. vaihtoehtoinen media luo itsestään kuvan kansalaisten puolella olevasta, vallanpitäjiä ja eliittiä kumartelemattomasta ”totuuden torvesta”. Tämän lisäksi facebookiin ja sosiaaliseen mediaan luodaan sivustoja esimerkiksi isänmaallisilla otsakkeilla, joilta jaetaan suoranaisia valeuutisia viranomaisten toiminnan luotettavuuden horjuttamiseksi.

Median murros omalta osaltaan edesauttaa tätä kehitystä. Yhä harvempi seuraa toimitettuja tiedotusvälineitä, vaan monien uutisvirta koostuu twitter-viesteistä ja muista sosiaalisen median syöttämistä herätteistä. Käyttäjädataa analysoivat algoritmit puolestaan vahvistavat entisestään valittujen klikkausten mukaista tarjontaa, jota näin ohjelmoidut botit syöttävät. Tällä tavoin kuplat vahvistuvat kuin itsestään.

Politikoille uuden media-ajan toimintaympäristö on myös haasteellinen. Ennen pidettiin huolellisesti valmisteltuja puheita ja kirjoitettiin perusteltuja mielipidekirjoituksia. Nykyään vain nopea reagointi puolinaisin tiedoin ja kärjekäs kieli tuntuvat takaavan näkyvyyden. Lisäksi moni harhautuu luulemaan, että sosiaalisen median keskustelupalstoilla meuhkaajat edustavat laajoja kansalaispiirejä. Useimmiten siellä ovat ammattitrollit ja monien nimimerkkien takaa löytyvät samat toimijat. Heidän päämääränsä on juurikin viedä politikkoja kuin pässiä narussa ja saada poliittiset agendat liikkumaan kohti omia päämääriä.

Kansalaisilla on täysi työ yrittäessään luovia uutisvirrassa. Valeuutisen matkivat ulkoisesti journalismia, mutta ne sekoittavat tosiasioita fiktioon viedäkseen eteenpäin poliittisia pyrkimyksiä. Lisäksi jokaisella meillä on se inhimillinen heikkous, että haluamme mielellään uskoa uutisiin, jotka vahvistavat omaa maailmankuvaamme. Ehkäpä kaiken avain onkin omien ennakkoluulojen tunnistaminen ja mediakriittisyys. Ne ovat vaikeinta säilyttää silloin, kun ”joku kerrankin sanoo asiat niin kuin ne ovat”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Yleisen pahantahtoisen ilkeyden ja valeuutisten tehtailun lisäksi ilmapiirissä on outoa ahdistuneisuutta , kuin yhteiskunnallista " kipua".
Kukaan julkisessa keskustelussa ei luota eika usko juuri mihinkään eikä kehenkään.
Ei edes omaan klikkiinsä.

Ihmiset ovat kuin keränneet itselleen möykyn kaikesta, missä heitä on petetty ja väärin kohdeltu .
Myös ne, jotka ovat saaneet kaiken parhaan, mitä elämällä ja yhteiskunnalla on tarjottavana.
He näkevät sitten vihollisinaan ne , jotka eivät ole saaneet kummaltakaan yhtään mitään.

Rakentava poliittinen keskustelu ja ohjelma on nykyilmapiirissä miltei mahdotonta.
Onneksi somen pohjamuta ei ole ainoa tila, jossa sitä voi yrittää.
Meillä on vielä vastuullisia poliitikkoja, vastuullista mediaa ja ajattelevia , vastuuntuntoisia äänestäjiä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kansalaisia ei pitäisi ala-arvioida

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ei kansalaisia, mutta sitä valehtelua ja ala- arvoista, sekavaa populistista vihanlietsontaa kyllä, jolla luvataan poistaa ihmisten ongelmat ja hoitaa heidän ahdistuksensa.

Tulee ikävä aikoja, jolloin politiikassa oli ideologioita ja järjellisiä, johdonmukaisia poliittisia ohjelmia, jotka kävivät väittelyä keskenään. Ja jonkinlaisia ihmistapoja erimielisten kohtaamisissa. Valeuutisia pidettiin noloina ja juoruilua halveksittiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kansalaisia ei pitäisi ala-arvioida"

Trolleja ja heidän vaarallisuuttaan ei pidä arvioida.

Blogisti on oikealla asialla.
Valitettavasti tästä blogista puuttuu ne toimintavaihtoehdot millä tämä trolliarmeija saataisiin neutraloitua-

Ei pelkästään riitä se että siunaillaan ja voivotellaan ja yritetään valistaa kansalaisia. Trollitkin osaavat tämän saman voivottelutekniikan ja trollit osaavat muokata kansalaisten mielipiteitä tehokkaasti, trolleilla on tehokkaammat aseet tähän vaikuttamiseen.

Trollit eivät kunnioita sääntöjä, kuten tavallinen laatumedia pyrkii tekemään, miten tällaista ilmiöta vastaan voitaisiin sitten taistella,

Minä en näe asiaan muuta ratkaisua kuin että säädetään lait joiden perusteella valeuutisten levittämistä vaikeutetaan ja myös erillaisilla palstoilla, kuten täällä, moderointia velvoitetaan toimimaan trollaamisen vastaisesti lain voimalla, eikä pelkästään vapaaehtosuuden pohjalla, miten täällä US:ssä on toki ansiokkaasti toimittu.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kiinnitän huomiotani siihen, että blogisti ei tarjoa ensimmäistäkään ehdotusta sen suhteen, miten esitelty ongelma voitaisiin ratkaista.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Olisiko sinulla sellainen ?

Minusta blogisti esitti perustellun huolensa ja hurskaan toiveen edes jonkinasteisesta älyllisestä valppaudesta.
Hänen oman puolueensa piirissä tilanne ei taida olla myöskään kovin kaksinen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kuten olen jo lukemattomissa (sic!) kirjoituksissani maininnut, meidän nykyinen "läntinen sananvapaus" tarkoittaa käytännössä sitä, että eniten maksava saa äänensä kuuluville.

Toinen ajateltavissa oleva mahdollisuus olisi sellainen (tiedotus)yhteiskunta, jossa viestejä saadaan kuuluville sen perusteella, ovatko ne tosia/hyviä vai eivät. Tuossa ideassa tietysti herää kysymys siitä, mikä taho päättäisi siitä, mitkä ideat ovat tosia/hyviä ja mitkä eivät.

Tässä yksi tuota teemaa sivuava kirjoitukseni:

Diktatuuri ja diktatuuri

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #6

Oikeastaan kaikki seikat huomioivaa mallia ei toistaiseksi ole .

Kaupallista mediaa määrää pitkälti raha , Facebookin kaltaisia raha ja holtiton älämölö, terrori ja mielivalta. .

Avoin sosiaalinen media on helppo vallata ja täyttää valeuutisilla ja tunteenpurkauksilla.

Modifoitu sivusto riippuu modifoijan arvoista.

Verkkojulkaisut taas siitä, onnistuuko niiden markkinointi, löytävätkö ihmiset ne ja valitsevatko ne.

Demokraattista, mutta luotettavaa ja informaation valinnan suhteen objektiivista , vuorovaikutteista kanavaa on vaikea luoda ja ylläpitää. Onnea yritykselle.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #8

Jos tästä aiheesta haluttaisiin käydä asiallista keskustelua, niin ensimmäinen keskeinen kysymys olisi se, mitä demokratialla tarkoiteaan.

Tarkoittaako demokratia sitä, että toteutetaan mitä tahansa asiaa, jonka kannalle kansan enemmistö on saatu millä keinolla tahansa vai tarkoitetaanko sillä jotain muuta?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Minusta ongelma on aivan päinvastainen kuin blogisti esittää ja näkemäni mukaan en ole yksin näkemykseni kanssa. Myös useissa maissa mielenosoituksia järjestäneet keltaliivit, ovat olleet vaatimassa avointa tiedonvälitystä ja isojen mediatalojen purkamista, koska uutisointi on yhä enemmän vain yhdeltä kannalta katsottua.

Siksi sosiaalisen median kanavat ovat suosittuja, koska niistä löytyy monesti erilaisia hyvinkin ajateltuja kannanottoja yhteiskunnan eri asioihin, jotka myös vastaavat paljon enemmän ihmisten omia kokemuksia ja tuntoja, kuin meille syötetty valtamedioiden kuva maailmasta.

Vapaan tiedonvälityksen lisäksi ihmiset haluaisivat parantaa demokratian tilaa ja ottaa sitovat kansanäänestykset käyttöön valtiota ja kansalaisia koskevissa asioissa. Ihmiset ovat kyllästyneet nykypolitiikkaan, joka ei aja heidän etujaan ja haluavat sen takia itselleen mahdollisuuden päättää omista asioistaan. Nykypolitiikka on ikään kuin ajanut itsensä nurkkaan ja järjestelmä vaatisi perusteellisen päivityksen, jonka tulisi olla suora demokratia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

En ole huomannut keltaliivejä kuin Ranskassa ja sielläkin ne vaati kai vain vähemmän dieselveroa ja lisää liksaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ehkäpä Gilet jaunes vaatii hieman muutakin, m.m. enemmän demokratiaa ja vähemmän elitismiä sekä kansanäänestyksiä. Muutamia tiedonlevitteiden kuvauksia vaatimuksia noinniinkuin esimerkkeinä:
- https://www.independent.co.uk/voices/france-protes...
- https://www.telegraph.co.uk/news/2018/12/17/yellow...
- https://www.euronews.com/2018/12/07/yellow-vests-w...
- https://www.humanite.fr/democratie-le-referendum-d...
(Lienevätkö essayahlaisessa mielessä valetta verkossa vaiko ihan laatu-uutisia?)

Siis ihan jotain muuta kuin kiisselinhintaa ja lisää liksaa jotka toki olivat "casus demonstrationem". Taustalla on kuitenkin oikeasti alemman keskiluokan oikea toteutunut romahdus. Liikkeen johdossa olevat lienevät uustyöttömiä joille sosioekonominen mahalasku on konkreettinen tosiasia. Jos E.Macron:n uusliberaali hallinto nyt hölmöilee, mikä näyttää todennäköiseltä, edessä saattaa olla jälleen paradoksaalinen ja "epäpyhä" köyhtyvien ja äärioikeiston yhteenliittymä joka ei korjaa ensimmäistäkään syytä mutta aiheuttaa paljon pahaa, etenkin hieman erilaisille syrjityille.

P.s. Tämä ei ole sivupolku vaan faktan ja fiktion välistä kovin ydintä: kerrotaanko oikeista syistä vai dieselin hinnoista.

P.p.s. Gilet jaunes:sta povataan muutamissa länsieurooppalaisissa mielipidekirjoituksissa eurooppalaista intifada:a. New York:sta katsottuna joku on nähnyt siinä myös yhteyksiä Occupy-liikkeeseen (https://www.nytimes.com/2018/12/05/world/europe/ye...).

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #29

Huomasin äsken, että eilen on ollut Suomessakin ensimmäinen mielenosoitus jossa osallistujat ovat käyttäneet keltaisia liivejä Ranskasta kopioidulla mallilla: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/267050-keltaliivi....

Asialla tosin on täkäläisittäin, taas, älämölöstelijät jotka ovat kopioineet vain ulkoisen tunnusmerkin mutta eivät sisältöjä. Asiallahan olivat reformistit ja SKE-väki osoittamssa mieltään GCM-paperia vastaan.

Ei siis todellakaan enää vain ranskalaisten "affaire".

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #30

Joo tuo Suomen keltaliivien pikku mielenosoitus jäi tiedotusvälineissä paria blogikirjoitusta lukuun ottamatta vaille huomiota.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #31

Ensin et ole huomannut keltaliivejä muualla kuin Ranskassa ja nyt kuitenkin näytät tietävän aika paljon jo suomenkin keltaliiveistä?

Onhan näitä keltaliivien mielenosoituksia ollut jo useissa maissa ja liike näyttäisi vain leviävän. Onhan keltaliiveillä myös vaatimuslista, joka on tuotu useammankin kerran esille tälläkin palstalla, eli kyse ei ole vain dieselin hinnasta kuten myös esitit.

Ihmettelen vain motiivejasi tuolle ensimmäiselle kommentillesi minulle, koska näytät kuitenkin tietävän myös tosiasiat, niin miksi esittää puutaheinää? Mitä järkeä tuossa on?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #32

Niin kuin hyvin tiedetään, minä luen näitä puheenvuoroja joskus ja toisinaan kirjoittelenkin. Etenkin toimituksen valinnat tulee usein tsekattua, ja pääsipä tuosta aiheesta kirjoitettu blogi niidenkin joukkoon. Ei se hullumpi blogi ollutkaan. Siitä kävi ilmi että Suomen keltaliivit on sitä samaa maahanmuuttovastaista mölytystä kuin Suomi ensin, Oodini soturit, PVL ja mitä näitä nyt on.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Nyt haiskahtaa siltä, että Essayahille on ilmestynyt haastaja puolueen johtoon tai sellainen on "haisteltavissa" viimeistään vaalien jälkeen.

Itse blogi on täynnä sitä itseään. Fakta ja fiktio, meidän politikkojen löysiä vaalilupauksia, Tiedustelun ammattilaiset, vaikuttamisyritykset ulottuvat valeuutisista erilaisiin salaliittoteorioihin, medialukutaitoa ja kykyä erottaa valeuutiset ja trollaukset koetellaan, kyseenalaistetaan perinteisen, journalistisia ohjeita noudattavien tiedotusvälineiden asema, vaihtoehtoinen media luo itsestään kuvan kansalaisten puolella olevasta, vallanpitäjiä ja eliittiä kumartelemattomasta ”totuuden torvesta”, jaetaan suoranaisia valeuutisia viranomaisten toiminnan luotettavuuden horjuttamiseksi, algoritmit puolestaan vahvistavat entisestään valittujen klikkausten mukaista tarjontaa, moni harhautuu luulemaan, että sosiaalisen median keskustelupalstoilla meuhkaajat edustavat laajoja kansalaispiirejä, siellä ovat ammattitrollit ja monien nimimerkkien takaa löytyvät samat toimijat,........

Sari tuossa lopussa sitten tunnustikin, että:
"jokaisella meillä on se inhimillinen heikkous, että haluamme mielellään uskoa uutisiin, jotka vahvistavat omaa maailmankuvaamme. Ehkäpä kaiken avain onkin omien ennakkoluulojen tunnistaminen ja mediakriittisyys".

Ensi kevään eduskunta- ja EU-vaalit tulevat olemaan koetus, jossa fakta ja fiktio ottavat toisistaan mittaa. Vaaleissa voi olla näkyvillä ennakkoluulot ja mediakriittisyys- toivottavasti!

Käyttäjän hpeltola kuva
henri peltola

On erinomaisen hyvä asia että valtamedia haastetaan itsenäisten journalistien toimesta. Viimeisin esimerkki oli uutisointi Oulun seksuaalirikostapauksista.

Mikään valtamedia ei aiheesta kirjoittanut vaikka seuraavat varmasti meneillään olevia oikeudenkäsittelyjä. Vaati kansaisjournalismia jotta tämä asia saatiin julkisuuteen ja keskusteluun.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

"Lisäksi jokaisella meillä on se inhimillinen heikkous, että haluamme mielellään uskoa uutisiin, jotka vahvistavat omaa maailmankuvaamme. "

Noin se menee monenlaisis "uskomis" asioissa .

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Esimerkkiä kirjoittajan huolesta voisi näyttää hänen oma työpaikkansa eduskunta. Siellä keskustelun taso näyttää menneen hyvinkin populistiselle, etten sanoisi valemedian tasolle. Odotetaan kunhan alkaa oikeat vaalilupaukset. Tulee jokaiselle mannaa taivaan täydeltä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suurin tiedon väärinkäyttäjä vaikuttaen voimakkaasti maan parlamenttivaaleihin Suomessa on maan perinteinen oma valtamedia.

Valtamedialla on ollut ja on edelleen tapana korostaa pieniä sinänsä merkityksettömiä asioita ja vaieta monista muista merkittävimmistä uutisoinneista.

Millä sitten suojata perustyhmää äänestäjäkuntaa tältä manipuloinnilta ?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ylen uutisointi tärkeistä yhteiskunnallisista asioista on joko puutteellista tai sitä ei ole laisinkaan. Verrattuna esimerkiksi Ranskan television tuottamiin uutisointeihin, niin siellä näytetään käsittelevän ajankohtaisia uutisaiheita huomattavasti laajemmalla perspektiivillä. Meillä Yle hyssyttelee tai ei kerro mitään EU:n käsittelyssä olevista asioista. Uutisoinnissa annetaan EU:hun vain myönteinen kuva, vaikka esitettävänä olisi myös negatiivisuutta.

Saman koskee muutakin uutisaiheita kuin unionia koskevaa.

Matti Simonaho

Samojen lakien mukaan kuin kukat on luotu kukkimaan, myös kuplat ovat luotuja puhkeamaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Näinhän perussuomalaisille juuri kävi.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Toimittajien ja tavallisten kansalaisten trollausta on mahdoton erottaa. Jos tähän lisää kevään vaalien lähtötilanteen niin hurraa. VM:n ennustukset ovat perin synkkiä joten kaikki vasemman siiven vaalilupailu on yksinkertaisesti valetta. Toisaalta taas VM:n ennusteiden päätelmätkin ovat samaan tuubaa, (työperäinen) maahanmuutto pelastaa Suomen (itse tyhjästä maagisesti ilmaantuvista työpaikoista ei tarvitse puhua)! Medialuku ei suinkaan ole vaikeaa senkun yhdistelee uutisia ja miettii niiden kokonaisvaikutuksia.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/4e903c77-7c3...

Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensi kertaa 10 vuoteen – Petteri Orpo 2,2 miljardin yllätyksestä: ”Emme enää elä lastemme piikkiin”

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/8c87f0db-f06...

Näkökulma: Yhdeksän miljardin euron sokki – VM:n uusi arvio kestävyysvajeesta on kylmäävä uutinen seuraavalle hallitukselle, kauniit lumilinnat sulavat hallitusneuvotteluissa

Suomi siis ikääntyy jotain tarvitsisi tehdä ja ehkä miettiä asioita ihan uusiksi sen sijaan, että keksitään ikiliikkujaa jossa työperäinen maahanmuutto ilman työpaikkoja pelastaa Suomen. Samalla

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/23ead294...

Näin suomalaiset kuolevat - muistisairaudet räjähdysmäisessä kasvussa,

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/44c78afb-cb3e-4...

Jollain ihmeellä tulisi silti hoitaa vanhukset joista muistisairaudet ovat erittäin vaikea ja kallis sairaus samalla kun huono-osaisuus kasaantuu alueille joissa on suomalaisten lisäksi paljon työperäisiä maahanmuttajia ilman työpaikkoja työttöminä.

-------------------------------------------------------------------------------

Virallisten ja epävirallisten trollien sijaan ainakin oma huolenaiheeni on se kuinka kauas linnunradalle vaalilupaus höpöily karkaa, jääkö siitä jotain hallitusohjelmaan joka sitoo sitten taas kädet eikä mitään pakollisia uudistuksia tehdä.

Matti Simonaho

Tehdyn näennäistieteellisen pikatutkimuksen (nk gallup) mukaan 2018, Suomessa vähemmän kuin 2/10 luottaa mediaan TIEDON lähteenä. Sen sijaan että Suomalaiset lukevat ja uskovat mediaa kohuineen (kohun nostaminen = kiihottamista), he etsivät tiedot viranomaisten sivuilta. Edellinen on suositeltavaa esimerkiksi ulkomaalaisen vaikutuksen Suomalaisen mielipiteeseen - toimi se sitten Suomen rajojen sisäpuolella ja/tai ulkopuolella sekä riippumatta siitä minkä maalainen se on - estämisessä.

Tärkeä havainto tässä on, että päin vastoin niin kuin Ruotsissa useamman vuosikymmenen ajan, Suomessa viranomaisten tiedot ovat rehellisiä - kiitokset siitä heille. "Tolkun ihmiset" puoluekannasta riippumatta (Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö) pysyy maltillisena ja epämaltilliset - äärisuvaitsevat ja ääriagressiiviset - ryhmät pieninä.

Mutta ei pelkästään median tiedot ole kokonaan tai osittain puutteellisia. Kun alemman viranhaltijatason tiedot ylemmälle tasolle puuttuvat, tai ovat kokonaan tai osittain virheellisiä tai puutteellisia (syy) - riippumatta siitä kuinka hyvin koulutettuja henkilöitä Eduskunnassa on ja kuinka hyvin koulutettuja heidän nevuonantajansa on - tehdyt johtopäätökset esimerkiksi siitä "kuinka kansa voi" ovat vääriä ja päätökset joita he puuttuvien, väärien tai puutteellisten tietojen perusteella tekevät ovat vääriä. Niistä vääristä päätöksistä kansa syyttää heitä (seuraamus) - tietenkin median esittämän kohun kera. Syy jää havaisetmatta.

Keskustelemalla asiallisesti viranomaisten tietojen perusteella, muodostuu realistinen käsitys asiasta eikä kokonaan tai osittain epärealistisiin "tietoihin" perustuva kohu ( = kiihko, mania, joukkopsykoosi). Edellinen merkitsee kokonaisuudessaan sitä, että ulkopuolisen - vaikka se vaikuttaisi Suomen rajojen sisäpuolella - on vaikeaa vaikuttaa valeuutisoinnilla Suomalaisiin joilla "On maailman paras koulutus".

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Mielenkiinnolla odotan vaalikeskusteluja.

Kun ei mielipiteet kohtaa, niin molemmat syyttävät toistensa "faktojen" perustuvan ulkovaltojen trollien vaikutusyrityksiin.

Tähän kisaan on jo alettu pedata parhaita lähtöruutuja.

Tosin hankalaa tulee olemaan niiden oikeiden trollien erottaminen kansalaisten omista mielipiteistäkään.

Ei se niinkään ole, että jokainen "väärä" mielipide tulee Putinin trollitehtaasta....kyllä ihan tavallista suomalaista tollikkaa saattaa ärsyttää maan nykytoimet ilman Putiniakin.
Kaikki vaan ei halua natoa tai maahammuuttajia puhumattakaan leikkauksista.

Matti Simonaho

"Kun ei mielipiteet kohtaa"

Kun kaksi henkilöä väittelee, jompi kumpi tai molemmat ovat väärässä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Usein näin, mutta molemmat voivat myös olla oikeassakin.

Asit ei läheskään aina ole mustavalkoisia jotta voitaisi osoittaa aukottomasti oikea tai väärä.
Politiikan linjoista puhumattakaan.

Mutta aina kun ei pysty enää argumenteilla osoittaa olevansa oikeassa, voi helposti alkaa vähätellä vastustajan tietojen perustuvan "valemediaan"... ja *ping*.... taikasana mainittu jolla kumotaan kaikki mitä vastapuoli on sanonut.

Tämä tulee olemaan vaalikeskustelujen iso asia.
Tämän kisan voittajalla on lopussa se ässäpari.

Loppujen lopuksi vain mielikuvat ratkaisee voittajan, koska kaikki lupailee ummet ja lammet aikomatta pitää lupauksista edes puolia.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #21

"Usein näin, mutta molemmat voivat myös olla oikeassakin."

Totta. Molemmilla voi olla asiakokonaisuudesta otettua reaali- ja käsitteellistieteellistä tietoa (sanat ja näyttö siitä että mitä on sanottu on totta), mutta kun asiakokonaisuutta ei ole selvitetty syntyy kiistaa. Lääke on että ilman minkäänlaista kiihkoilua puoleen tai toiseen kartoittaa yhdessä asiakokonaisuuden. Syntyy tilanne jossa ei niinkään "Minä olin oikeassa sinä väärässä", vaan "Me teimme oikein".

"Loppujen lopuksi vain mielikuvat ratkaisee voittajan, koska kaikki lupailee ummet ja lammet aikomatta pitää lupauksista edes puolia."

Nykyään useimmat tarkastelevat sitä mitä kuluneena kautena on sanottu ja tehty sekä "miten yhteiskunta ja elinympäristö voi", eikä sitä mitä vaalien alla luvataan sanoa ja tehdä.

Matti Simonaho

Kevennys asian tiimoilta

- Voisitko ystävällisesti käydä kaupassa ja tuoda 2 litraa maitoa?
- Rakas, käyn kaupassa mielelläni.

Kaksi tuntia myöhemmin;

- Pyysin sinua käymään kaupassa, miksi et ole käynyt?
- Kävin kaupassa mielelläni, en fyysisesti.
- Se on mieli-ku-vitusta.

:)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Essayah aloitti: "Ensi kevään eduskunta- ja EU-vaalit tulevat olemaan koetus, jossa fakta ja fiktio ottavat toisistaan mittaa."

Miten tulossa olevat vaalit siis poikkeavat aiemmista? Ei mitenkään sillä noinhan on ollut aina niinkauan kuin vaaleja on järjestetty. On sitten kyse ehdokkaiden lupauksista tai tiedonlevitteiden kertomuksista niitä koskien. Ja aina faktat jäävät vähemmistöön.

S.L.Clemens, t.m.n. M.Twain, tiesi jo toissavuosisadalla, että vaaleja ei järjestettäisi jos niillä olisi jotain vaikutusta: "If voting made any difference they wouldn't let us do it."

Essayah on tainnut aloittaa vaalitappion selittelyn jo hyvinkin etuajassa: kyllähän me muuten mutta kun muut sekoittavat meidän vaalit.

P.s. Jos tiedustelun ammattilaiset olisivat tiedustelleet jotain todenperäistä, ne olisivat esittäneet jo faktoja. Nyt ollaan siinäkin fiktion puolella kunnes ne tuodaan esille. Pikemminkin lienevät olevan ammattimaisesti rahan kuin tiedon perässä hekin.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Erinomainen blogi. Kyllä tuntuu siltä, että kansainväliset valheiden ja salaliittoteorioiden tehtailijat, trollit ovat entistäkin tehokkaampia. Toivottavasti syövät toisiaan keksimällä vastakkaisia valheita.

Tämä on aivan eri asia kuin median haastaminen. Minäkin haastan mediaa joka päivä. Tuon esille asioita, joita media ei tuo ja arvostelen mediaa, mutta ei sitä varten tarvi ruveta valheita keksimään.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Asiallinen kritiikki voi olla terävääkin, valtaapitäviä voi haastaa sekä tiukasti että hauskasti.
Se on kuitenkin ihan eri asia kuin " vaihtoehtomedioina" esiintyvien vihakampanjat ja valheet.

Kun ihmisissä aletaan lietsoa vainoharhaa ja hysteeristä pelkoa, ei voida enää puhua politiikasta eikä mediasta vaan jonkinlaisesta sairaasta opportunismista , josta on kyllä kokemusta historiassa.
Nämä uudet " mediamessiaat" luovat hirviön, jota eivät kohta voikaan enää hallita.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Solin on ihan oikeassa mutta jakolinjat eivät ole ihan noin selkeät. Jotkut MV:t, Oikeat mediat sunmuut ovat toki aika selkeitä tapauksia mutta eivät nekään ihan 100%:sti pahoja. Sen lisäksi kuitenkin niin kaupallisesta kuin julkisen palvelun n.s. MSM:stä, joka tuo itseään tykö vastuullisena, löytyy myös pöhköjä perättömyyksiä ja jopa ihan selkeästi tarkoitushakuista vihanlietsontaa. Jopa niin paljon, ettei se mahdu pelkkään virhemarginaaliin.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #35

Pidän kyllä näitä Oikeita medioita , Kansalaisia jne lähtökohtaisesti vaarallisina viritelminä, koska ne eivät ole sitoutuneet jounalistisiin eivätkä oikein mihinkään eettisiin pelisääntöihin.
Moni varmaan tarttuu noihin sekä lukijana että avustajana nimenomasn uskoen niiden " vaihtoehtoisuuteen"
muistamatta enää sen jälkeen, mihin kaikkeen ovat hypänneet mukaan ja mistä normeista samalla luopuneet.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #37

"jounalistisiin eivätkä oikein mihinkään eettisiin pelisääntöihin."

Lue ja arvioi käyttöehdot ensin

Helsingin Sanomat julkaisujen luotettavuus

"Helsingin Sanomat vastaa Palvelun toimituksellisen sisällön lainmukaisuudesta ja pyrkii mahdollisimman korkeatasoiseen palveluun, mutta ei takaa Palvelun tai sen osien oikeellisuutta tai toimintavarmuutta. Helsingin Sanomilla ei ole vastuuta välittömistä tai välillisistä vahingoista."

Lähde : Helisingin Sanomat käyttöehdot

Ilta-Sanomien julkaisujen luotettavuus

"Ilta-Sanomat ei vastaa sivujen sisällöstä, oikeellisuudesta, täsmällisyydestä tai luotettavuudesta eikä tietojen käytön välittömästi tai välillisesti aiheuttamista vahingoista."

Lähde : Ilta-Sanomien käyttöehdot

Iltalehden julkaisujen luotettavuus

"Palveluntarjoaja ei takaa aineiston oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä minkään neuvon, mielipiteen, lausunnon tai muun Palvelussa näkyvän tai sen välityksellä jaettavan tiedon luotettavuutta. Tällaisen informaation käyttö ja siihen luottaminen tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla ja käyttäjää kehotetaan kääntymään asiantuntijan puoleen saadakseen omaan tilanteeseensa sopivia neuvoja. Palvelun tietojen oikeellisuus on pyritty varmistamaan huolellisesti, mutta Palveluntarjoaja ei kuitenkaan vastaa sisällön oikeellisuudesta."

Lähde : Iltalehden käyttöehdot

Aamulehden luotettavuus

"Palveluntarjoaja ei takaa aineiston oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä minkään neuvon, mielipiteen, lausunnon tai muun Palvelussa näkyvän tai sen välityksellä jaettavan tiedon luotettavuutta. Tällaisen informaation käyttö ja siihen luottaminen tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla ja käyttäjää kehotetaan kääntymään asiantuntijan puoleen saadakseen omaan tilanteeseensa sopivia neuvoja. Palvelun tietojen oikeellisuus on pyritty varmistamaan huolellisesti, mutta Palveluntarjoaja ei kuitenkaan vastaa sisällön oikeellisuudesta."

Lähde : Aamulehden käyttehdot

Turun sanomien luotettavuus

"TS pyrkii mahdollisimman hyvään palveluun, mutta ei miltään osin takaa Palvelun tai sen osien oikeellisuutta tai toimintavarmuutta. TS ei vastaa Palvelun muusta sisällöstä eikä muusta Palvelun kautta tai avulla toimitettavasta tai saatavasta sisällöstä. TS pyrkii varmistamaan palvelussa esitettyjen tai sen kautta saatavien tietojen tai muun aineiston oikeellisuuden ja virheettömyyden. TS ei kuitenkaan vastaa palvelussa esitettyjen tai sen kautta saatavien tietojen tai muun aineiston oikeellisuudesta ja virheettömyydestä, eikä vahingoista, joita käyttäjälle tai kolmannelle osapuolelle saattaa aiheutua sen johdosta, että käyttäjä toimii saamansa virheellisen tiedon mukaan."

Lähde : Turun sanomien käyttöehdot

Useiden sanomalehtien käyttöehdoissa mainitaan suoraan tai epäsuoraan, että sanomalehti; "ei vastaa sivujen sisällöstä, oikeellisuudesta, täsmällisyydestä tai luotettavuudesta eikä tietojen käytön välittömästi tai välillisesti aiheuttamista vahingoista" ja/tai "ei vastaa kolmannen osapuolen käyttäytymisestä (johtuen Median nostattamasta kohusta (kiihotuksesta))".

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #43

Joo, nämä varaukset on niissä esitetty varmaan juuri nettiversion kommentointimahdollisuutta silmällä pitäen. Vaikka juttu käsittelisi seurakuntavaaleja, viimeistään viidennessä kommentissa maahanmuuttovastaiset mölyapinat rupeavat riekkumaan. Ei siellä kenelläkään ole aikaa katsoa että jokainen kommentti on edes siteeksi totta.

Toimitettu aineisto on kuitenkin pääosin luotettavaa. MV:ssä taas ei ole koskaan ollut mitään muuta paikkansapitävää kuin valtamedialta pöllityt uutiset.

Virheitä siis sattuu tietenkin kaikille ihmisille, mutta laatumediassa julkaistaan oikaisuja, MV ja RT taas levittävät valheita. Kumma kyllä eräs entinen kilitieteilijä ei tätä tiennyt ja meni jakamaan omalla Facebook-sivullaan MV:n valeuutisen. Kyllä tohtorin pitäisi tietää.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #46

"Joo, nämä varaukset on niissä esitetty varmaan juuri nettiversion kommentointimahdollisuutta silmällä pitäen. "

Aijaa - että ihan "varmaan"? Lue alla lihavoitu osa ja mitä heti sen alla lukee.

"Ilta-Sanomien verkkopalvelun käyttöehdot

Julkaistu: 31.5. 10:55

Avaamalla Sanoma Media Finland Oy:n julkaiseman Ilta-Sanomien verkkopalvelun sivut käyttäjä sitoutuu noudattamaan jäljempänä esitettyjä ehtoja. Mikäli käyttäjä ei hyväksy näitä käyttöehtoja kokonaisuudessaan, hän on velvollinen lopettamaan verkkopalvelun käytön välittömästi.

Ilta-Sanomien verkkopalvelun käyttäminen on pääosin maksutonta, mutta verkkopalvelu voi sisältää myös maksullisia palveluja, kuten IS Digilehdet, Urheilulehti, Liigapörssi ja Startel -palvelut. Maksullisten palvelujen hinnat ja maksuehdot on ilmoitettu kunkin palvelun yhteydessä. Ilta-Sanomat varaa oikeuden muuttaa palvelujen käyttö- ja maksuehtoja.

Verkkopalvelu toimitetaan sitoumuksetta. Ilta-Sanomat vastaa verkkopalvelun toimituksellisen sisällön lainmukaisuudesta ja pyrkii mahdollisimman korkeatasoiseen palveluun, mutta ei miltään osin takaa verkkopalvelun tai sen osien oikeellisuutta tai toimintavarmuutta. Ilta-Sanomilla ei ole vastuuta välittömistä tai välillisistä vahingoista.

Ilta-Sanomilla on oikeus lisätä, muuttaa ja poistaa osia verkkopalvelusta sekä muuttaa verkkopalvelun maksuttomia osioita maksullisiksi tai lopettaa verkkopalvelun ylläpitäminen osittain tai kokonaisuudessaan.

OIKEUDET

Ilta-Sanomien verkkopalvelun sisältö on suojattu tekijänoikeuslain ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Ilta-Sanomien verkkopalvelun kaikki oikeudet, tekijänoikeudet mukaan lukien ovat Ilta-Sanomilla.

Tarjottu ja tilattu aineisto hyväksytään julkaistavaksi sillä ehdolla, että julkaisija saa korvauksetta käyttää sitä uudelleen lehden tai sen yksittäisen osan uudelleenjulkaisun, yleisölle välittämisen tai muun käytön yhteydessä toteutus- tai jakelutavasta riippumatta sekä luovuttaa oikeutensa edelleen ja muokata aineistoa hyvän tavan mukaisesti. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetetyn aineiston säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Lukijoiden kuviin sovelletaan lisäksi seuraavia ehtoja: lukijan kuvien ehdot.

Sisällön tai sisällön osan saattaminen yleisön saataviin levittämällä, esittämällä tai näyttämällä julkisesti tai varastointi tai kappaleiden valmistaminen sisällöstä tai sen osasta on kielletty ilman Ilta-Sanomien etukäteen antamaa kirjallista lupaa. Käyttäjällä ei ole oikeutta muodostaa Ilta-Sanomien verkkopalvelusta tai sen osasta toista teosta tai toista palvelua.

Käyttäjällä on oikeus hyödyntää verkkopalvelua ja sen osia yksityiseen käyttöön sekä valmistaa verkkopalvelun osasta muutama kappale omaan käyttöön, opiskeluun, yksityiseen tutkimustoimintaan tai ilman kaupallisia tavoitteita tapahtuvaan harrastustoimintaan.

Käyttäjällä on lisäksi oikeus sijoittaa omille verkkosivuilleen linkki Ilta-Sanomien verkkopalveluun. Linkin kautta Ilta-Sanomien verkkopalvelun sivun tulee aueta tyhjään ikkunaan ilman kehyksiä.

Muunlainen linkittäminen on kielletty ilman Ilta-Sanomien kirjallista lupaa. Käyttäjä on korvausvelvollinen Ilta-Sanomille ja suoraan muille tahoille mahdollisista väärinkäytöksistä sekä lain- ja sopimuksenvaraisista toimistaan.

VASTUU SISÄLLÖSTÄ

Ilta-Sanomat vastaa verkkopalveluun itse tuottamansa aineiston tekijänoikeuksista ja muista immateriaalioikeuksista. Ilta-Sanomat ei vastaa sivujen sisällöstä, oikeellisuudesta, täsmällisyydestä tai luotettavuudesta eikä tietojen käytön välittömästi tai välillisesti aiheuttamista vahingoista. Ilta-Sanomat voi koska tahansa muuttaa sivuja, estää pääsyn niille sekä lopettaa verkkopalvelun.

Ilta-Sanomat ei vastaa käyttäjän verkkopalveluun lähettämän materiaalin tai toisen palveluntarjoajan palvelusta tai sisällöstä, niihin liittyvistä tekijänoikeuksista tai muista immateriaalioikeuksista miltään osin siinäkään tapauksessa, että tähän palveluun pääsee Ilta-Sanomien verkkopalvelun kautta linkillä tai muulla tavoin.

Käyttäjä vastaa Ilta-Sanomien verkkopalveluun toimittamastaan tai sen kautta muille käyttäjille ja muihin tietoverkkoihin jakamastaan materiaalista ja siitä, ettei em. materiaali loukkaa kolmannen tekijän-, teollis- ja muita suojattuja oikeuksista tai ole näiden käyttöehtojen, lain tai hyvän tavan vastaista tai aiheuta haittaa tai häiriötä verkolle, Ilta-Sanomille, Ilta-Sanomien sopimuskumppaneille, muille käyttäjille tai kolmansille. Käyttäjä sitoutuu korvaamaan Ilta-Sanomille tai kolmannelle verkkopalvelun tämän kohdan vastaisesta käytöstä mahdollisesti aiheutuvat kustannukset ja vahingon.

Mikäli käyttäjä toimittaa verkkopalveluun kuva- tai videomateriaalia, käyttäjä vastaa siitä, että hänellä on kaikki tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet lähettämäänsä materiaaliin. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjä on itse kuvannut tai muutoin luonut lähettämänsä materiaalin, taikka että materiaalin kuvannut tai materiaalin luomiseen muutoin osallistuneet henkilöt ovat luovuttaneet käyttäjälle kaikki tarvittavat tekijänoikeutensa (mukaan lukien muuntelu- ja edelleenluovutusoikeuden), ja että materiaalin tallentamiseen on ollut lupa.

Käyttäjällä tulee olla suostumukset kaikilta kuvassa tai videossa esiintyviltä henkilöiltä siihen, että Ilta-Sanomat ja/tai Ilta-Sanomien yhteistyökumppanit voivat hyödyntää ja käsitellä materiaalia kaupallisesti ja muutoin parhaaksi katsomallaan tavalla. Kuvan tai videon lähettäneen käyttäjän tulee kysyttäessä pystyä esittämään ko. suostumukset. Alaikäisten osalta tulee tarvittaessa voida esittää huoltajan suostumus. Käyttäjä vakuuttaa myös, että hän ei ole luovuttanut tai tule luovuttamaan materiaalia yksinoikeudella millekään kolmannelle taholle.

Ilta-Sanomien verkkopalvelun sivuilla on mahdollisesti linkkejä ulkopuolisten ylläpitämille WWW-sivuille. Ilta-Sanomat ei vastaa näiden sivujen sisällöstä eikä ko. sivuilla kerättyjen henkilötietojen rekisteröinnin lainmukaisuudesta.

REKISTERÖITYMINEN JA HENKILÖTIETOJEN KÄYTTÖ

Ilta-Sanomien verkkopalvelun käyttö ei edellytä rekisteröitymistä lukuun ottamatta kulloinkin niitä palveluja, joiden yhteydessä on mainittu rekisteröitymisen olevan palvelun käyttämisen edellytys. Ilta-Sanomat käsittelee rekisteröityneiden käyttäjien henkilötietoja tietosuojakuvauksen ja tietosuojalausekkeen sekä yksityisyydensuojaa koskevan lainsäädännön mukaisesti."

Lähde : https://www.is.fi/info/art-2000000000031.html

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #48

"Ilta-Sanomat vastaa verkkopalveluun itse tuottamansa aineiston tekijänoikeuksista ja muista immateriaalioikeuksista." Tämä kertoo jo sen että Ilta-Sanomat on ihan rehellistä joukkoviestintää. MV ja RT eivät ole.

Matti Simonaho

Keskustelupalstoilla esitettyjä asioita lukeneena ja jonkilaisena yhteenvetona niistä voi todeta; Arvet Suomen Kansan tunnetusta historiasta - tässä selvittämättä mistä ne johtuvat - ovat vielä niin tuoreet, että varsinkin näinä päivinä saa saman tien unohtaa poliittisen uransa Suomessa, jos vähänkin viittoo siihen suuntaan että hyväksyy sen, että haavoja - olivat ne sitten psyykkisiä ja/tai fyysisiä - tuotetaan Suomen Kansalle lisää.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kannatan lämpimästi mediakriittisyyttä -- myös suurella rahalla pyöriviä medioita kohtaan eli niinsanottua valtamediaa kohtaan.

Viime aikoina meitä on varoiteltu trolleista niin ahkerasti ja syyttävää sormea niin selvästi itäänpäin osoittaen, että kirjoitin asiasta ihan oman blogitekstin muutama päivä sitten. Vaikka teksti onkin päällisin puolin katsoen satiiri, niin kyllä siinä voi silti olla totuuden siemenkin:

EU:lle mallia Pohjois-Koreasta informaatiosodalta suojautumisessa?

Kannattaa tietenkin myös tutustua siihen, mitä Noam Chomsky sanoo asiasta:

Noam Chomsky - Manufacturing Consent

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen

Asia on yksinkertainen, niinkauan kun "valtamedia" kirjoittaa "uutisia" tiettyjentahojen näkemysten ja halujen mukaan, on maassa kaikki hyvin lukuunottamatta vaihtoehtomedioita jotka ovat heidänmielestä täynnä trolleja, auta armias jos "valtamedia sattuu kirjoittamaan heidän aatemaailmaa vastaan, niin alkaa armoton peppukipuilu ja syyttely rasistien ja natsien suosimisesta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hyvä esimerkki löytyy tälläkin hetkellä YLE:n uutisoinnista.

YLE:n mukaan Meksikossa on " siirtolaiskaravaaneja ", mutta USA:n uutisointia lukemalla kysessä on järjestäytynyt porukka LAITTOMIA maahanpyrkiviä epäselvin taustoin etsimässä itsekkäästi vain parempaa elintasoa itselleen.

Siirtolaisella ja laittomalla maahantunkeutuvalla on kuitenkin todellisuudessa vinha ero.

Matti Simonaho

Median kautta olemme lukeneet/kuulleet, että "Putin on hullu" kuten myös että "Venäjä voi hyökätä Suomeen milloin tahansa". Eldelliseen viitaten olemme medialta myös lukeneet/kuulleet että "Pitää liittyä NATOon". Mediasta olemme lukeneet/kuulleet myös että "Trump on hullu".

Mutta mitä tiedämme mediasta?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mitähän mediaa mahdat lukea? En ole Turun tai Helsingin sanomista moista otsikkoa löytänyt. "Putin on hullu", "Venäjä voi hyökätä Suomeen milloin tahansa" ja "Trump on hullu" kuulostavat valemedian jutuilta.

Mistä puhut kun puhut meistä? Minä tiedän jotain mediasta, tiedätkö sinä?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Lamminpään otsikkoesimerkit viittaavat eniten suurten mediakonsernien, niiden vastuullisten, bulevardilehtien otsikointityyliin. Samaa sisältöä suoltavat samojen konsernien muut julkaisut mutta valiten sanansa sisäsiistimmin ja paremmin kalustettuihin huoneisiin sopivasti.

P.s. Hesarilla taitaa vieläkin olla oikomatta 1970-luvun alun juttunsa DDR-läisistä lapsivangeista. Alkuperäislähde Der Spiegel korjasi omansa heti tuoreeltaan kun Neues Deutschland osoitti vääristelyn mutta Hesari ei vieläkään. Sen jälkeen sama meno on jatkunut ja varmaan ennenkin sitä mutta kyseinen insidentti oli aikoinaan minulle silmien avaaja läntisen tiedonvälityksen vastuullisuudesta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #50

Tuollaisia otsikoita ei muuten ole nähty edes iltapäivälehdissä. Ja nekin ovat mainettaan parempia. Esimerkiksi Suomen paras Venäjän asioista kirjoittava toimittaja työskentelee Ilta-Sanomissa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #51

"Suomen paras Venäjän asioista kirjoittava toimittaja työskentelee Ilta-Sanomissa." --- Miten Lamminpää on hänen asiantuntemuksensa todentanut? Arvailenpa villisti ilkeässä mielessäni hänen tarkoittavan parhaiten hänen ennakkoluulojaan hivelevää toimittajaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #53

Arvasit väärin, kuten tavallista. SUOMEN KUVALEHDEN journalistipalkinto on myönnetty Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Arja Paanaselle.

Palkinto on tunnustus Paanasen pitkäjänteisestä ja asiantuntevasta Venäjä-raportoinnista. Hän on seurannut kohdealuettaan 30 vuotta. Vuonna 1994 Ilta-Sanomissa aloittanut Paananen on asunut Venäjällä useita vuosia ja tekee työtään kahdella kielellä. Hänen ei tarvitse työskennellä tulkkien tai avustajien varassa, eivätkä hänen jutuissaan puhu tulkit, vaan Vladimir Putin ja Dimitri Medvedev itse.

Palkintoraadin mukaan Paananen osaa kirjoittaa suoraan yleisölle suomalaisille tärkeistä asioista ja tehdä merkittävästä kiinnostavaa. Hän myös välttää ”tyypilliset Venäjä-uutisoinnin karikot”: kirjoituspöydän makuiset makrotason analyysit ja alarmistiset paniikkihuudot.

Palkinto on myös tunnustus iltapäivälehtien uutishankinnalle ja taustoittavalle työlle. Raadin mukaan Paanasen päivittäinen työ on esimerkki laadukkaasta journalismista, jota iltapäivälehdissä tehdään.

Palkintolautakuntaan kuuluivat toimittaja ja kouluttaja Hanna Jensen, pääkirjoitustoimituksen esimies Matti Kalliokoski, päätoimittaja Jouni Kemppainen, kirjailija Sirpa Kähkönen ja päätoimittaja Sirpa Puhakka. Lautakunnan puheenjohtajana toimi Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa.

Suomen Kuvalehti jakaa Otavan Kirjasäätiön tuella vuosittain 10 000 euron suuruisen journalistipalkinnon erityisen vaikuttavasta journalistisesta toiminnasta. Se on Suomen suurin ja vanhin alan palkinto.

Tänä vuonna SK:n journalistipalkinto jaettiin 44. kerran.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #54

Alalla on tapana jakaa monenmoista palkintoa ja monenmoisille toimijoille. Otava Kuvalehden omistajana on myös monimuotoinen toimija. Toisaalta sillä on kiistattomat ansionsa suomalaisen kirjallisen kulttuurin edistäjänä mutta myös pimeämpi puolensa Reenpäiden yhteyksinä m.m. revanssistisiin Karjalan palauttelijoittelijoihin.

Olen lukenut Paanasen juttuja ja myös hänen kirjojaan enkä ole ollenkaan samaa mieltä palkinnon antamiskehujen täyttymisestä. Mutta harvoin olen muutenkaan samaa mieltä valtavirran kanssa monesta muustakaan ilmiöstä, kyyninen ja skeptinen kun luonteeltai olen mutta kuitenkin luottaen mahdollisuuksiimme tehdä tulevaisuudesta parempi JOS haluamme.

Suomen Kuvalehden/Otavan käsitys journalistipalkinnon ansaitsemisesta ei vielä myöskään tee kenestäkään "Suomen parasta" vaan vain SK:n palkitseman.

P.s. Valitettavasti en tälläkään kertaa pystynyt tyydyttämään Lamminpään vaativaa makua arvauksellani. Tuntemus lienee kuitenkin tasapuolisesti molemminpuolinen. Enhän ole huomannut hänenkään arvauksiensa osuvan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #55

Itse asiassa kaikki "arvaukseni" Venäjästä ovat osuneet oikeaan, koskivatpa ne sitten MH17:n pudottamista tai Skripalien myrkytystä tai Pietarin trollitehtaita. Myös Pyhän Venäjän uusien apostoleiden kuten Johan Bäckmanin ja Ilja Janitskinin suhteen olen ollut koko ajan oikeassa. Myyryläinen yrittää kestää sen kuin mies. Oikeasti olisin mielelläni joskus väärässäkin Venäjän suhteen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #56

Déjà vu.

Mistäköhän Lamminpää on löytänyt oikeassa olemisensa mitan ja määrän esimerkiksi MH17:n, Skripalien tai Pietarin uskotellun trolliotehtaan osalta kun asioita ei ole vieläkään niistä minkään suhteen perinpohjin selvitetty. Niistä liikkuu kovin epämääräisiä ja keskenään ristiriitaisia väitteitä ja jopa keskenään ristiriitaisina vaikka olisivat samoista lähteistäkin. Lamminpään oikeaksi kokemien totuuksien sisällöt olivat poliitikot julistivat jo ennenkuin tutkimukset olivat alkaneet. Hän on siis puhtaasti omiksi omaksumiensa ennakkoluulojen pauloissa jos ei suhtaudu julkisuudessa esitettyihin erisuuntaisiin tietoihin kriittisesti.

Lamminpään henkilökohtaiseen viha/rakkaus-suhteeseen J.Bäckmania ja I.Janitskinia kohtaan en viitsi puuttua.

Petri Hämäläinen

Valtamediaa ravistelee sen historian suurin valemediaskandaali. Ei tosin ylitä US:ssa uutiskynnystä. Eikä varmaankaan kiinnosta myöskään Essayahia.

Der Spiegel -lehden tähtitoimittaja (Claas Relotius) kirjoitti 49 laajaa monisivuista tutkivan journalistista artikkelia lehteen. Kaikki keksittyjä nyyhkytarinoita suvaitsevasa hengessä (pakolaisuus, ihmisoikeudet, abortti, kuolemantuomio, sodat, Trump). Kaikki VALHEITA, keksittyjä SATUJA miljoonille sinisilmäisille medialukutaidottomille.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005940874.html

https://www.bbc.com/news/world-europe-46624297

http://m.spiegel.de/kultur/gesellschaft/fall-claas...

Toimituksen poiminnat