Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Ratkaisuja ilmastonmuutokseen tutkimuksen ja teknologian kautta

Keskeisin asia ilmastonmuutoksen torjunnassa on fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen ja niistä luopuminen kokonaan. Tulevaisuuden energiantuotanto on toivottavasti yhä hajautetumpaa ja toimintavarmempaa. Kristillisdemokraatit on korostanut esim. vaihtoehtobudjeteissa tki-toimintaa ja vaatinut sille lisärahoitusta. Uuden tekniikan kehittäminen on ratkaisevassa asemassa. Tulemme esittämään mahdollisissa hallitusneuvotteluissa koulutus- ja tki-rahojen lisäämistä.

 

Suhtaudumme myös ennakkoluulottomasti kaikkiin kestävän kehityksen mukaisiin energiantuotantoratkaisuihin. Energiateknologian kehitys on nopeaa ja saamme jatkuvasti myönteisiä yllätyksiä uusista innovaatioista. Toinen kysymys on se, millä aikataululla uudet teknologiat ovat aidosti kannattavia ja CO2 –taseeltaan järkeviä.

 

CO2-päästöjen vähentämiseksi myöskään ydinvoiman lisärakentamista ei kannata kategorisesti poissulkea. Suuriin ydinvoimahankkeisiin liittyy selkeästi suuria käytännöllisiä ongelmia, mutta pienten modulaaristen ydinvoimaloiden käyttö esim. kaupunkien kaukolämmöntuotantoon voi olla harkinnan arvoinen vaihtoehto, mikäli teknologia osoittautuu taloudellisesti kannattavaksi, turvalliseksi ja toimintavarmaksi. Asiasta on jo tehty keskustelualoitteita suurimpien kaupunkien valtuustoissa. Tämä on kuitenkin vain yksi monista tulevaisuuden teknologioista ja voisi soveltua esim. tietyksi siirtymäajaksi. Ympäri maailmaa kehitellään erilaisia teknologioita jopa hiilidioksidin talteenottoon ilmakehästä.

 

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii globaalia yhteistyötä

 

Myös ilmastotutkimus on kansainvälistä yhteistyötä ja Suomi on ilmastotutkimuksessa – samoin kuin mm. energiateknologian osaamisessa maailman kärkimaita. Suomen tulee pyrkiä kunnianhimoisiin CO2 -päästövähennyksiin, toisaalta tiedostaen sen, että Suomen kasvihuonekaasupäästöt ovat hyvin pieni osa maailman kokonaispäästöistä. Henkeä kohden mitattuna energiankulutuksemme on kuitenkin suurta, EU:n suurinta. . Syitä tähän on mm. vientiteollisuutemme energiavaltaisuus ja se, että tuotamme paperia ja sellua sadoille miljoonille ihmisille ja koneita, jotka palvelevat teollisuuden käytössä miljoonien ihmisten tarpeita. Myös kylmä ilmasto ja pitkät etäisyydet tekevät elämänmuodostamme energiaa kuluttavaa.

 

Kotitalouksien merkittävimmät energiakuormat aiheutuvat lämmityksestä, liikenteestä sekä kotitaloussähköstä, joiden kaikkien kulutusta voidaan pienentää jo olemassa olevilla keinoilla. Uuden teknologian käyttöönottoon tulee kannustaa neuvonnalla sekä verotusrakenteilla. Tehokkaita tuotteita tulee palkita energiansäästöstä sekä kuluttajille pitää olla saatavilla ajantasaista tietoa mahdollisuuksista.

 

Raskaan teollisuuden siirtyminen pois Suomesta voisi kuitenkin olla ilmaston kannalta ”ojasta allikkoon” –ratkaisu, sillä useimmissa kilpailijamaissa esim. Aasiassa päästönormit ovat paljon löysempiä. Sieltä ostamiemme tuotteiden hiilijalanjälki voi olla paljon suurempaa kuin se olisi kotimaassa valmistettuna.

 

Ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää mm. yhteisiä globaaleja normeja ja yhteistyötä, ympäristöteknologian siirtoa sekä rahoitusjärjestelyjä teollisuusmaiden ja kehittyvien maiden välillä. Kaikkien maiden osallistuminen päästövähennyksiin on tärkeää.

 

Kristillisdemokraatit on vastustanut voimakkaasti kehitysyhteistyömäärärahojen leikkauksia. Tulevalla hallituskaudella KEHY-määrärahoja tulee nostaa ja kohdistaa entistä enemmän myös ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen tähtääviin toimiin, kuten energiateknologiaan ja kestävään ravinnontuotantoon liittyviin hankkeisiin. Tätä Kristillisdemokraatit ajaa seuraavissa mahdollisissa hallitusohjelmaneuvotteluissa.

 

Ilmastonmuutoksen ratkaiseminen on arvokysymys

 

Talouskasvun irti kytkeminen materiaalisesta kuluttamisesta on välttämätöntä – tämä kehitys etenee osittain omalla painollaan, mutta ihmisten arvoihin ja asenteisiin vaikuttamista tarvitaan myös, sillä tottumukset esim. kuluttamisesta muuttuvat hitaasti.

 

KD ei ole koskaan ajanut ”lisää kasvua kuluttamalla” –politiikkaa tai elämäntapaa, vaan liikkeen ajattelu- ja arvomaailmaan on aina liittynyt myös kohtuullisuuden ideaali. Ilmastonmuutoksen torjunnassa ja siihen varautumisessa on kuitenkin paljon kyse myös arvoista ja elämän tavoitteista, joihin vaikutetaan ensisijaisesti muualla kuin hallinnon ja julkisen sektorin kautta. Näin pitääkin olla. Toisaalta myöskään vastuuta ei saa siirtää vain kansalaisille / kuluttajille. Ilmastonmuutoksen torjunta ja siihen varautuminen vaatii kaikkien hallinnonalojen sekä muiden yhteiskunnan toimijoiden yhteistyötä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Risto Koivula

EU pyyhkii persettä paikkansa pitävällä tieteellisellä tiedolla.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen
Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Taitaa vain olla niin, ettei kristillisetkään, vaikka heillä on suora yhteys yläkertaan saa luonnollista ilmastonmuutosta pysähtymään. Ja hyvä niin. Ymmärrystä kannattaisi rukoilla, ettei turhuuteen polteta maapallon ainutkertaisia luonnonvaroja ja inhimillisiä resursseja.

On näemmä "ilmastovaalit" tuloillaan.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Keskeisin asia ilmastonmuutoksen torjunnassa ei ole niinkään fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen vaan ylikansoituksen hillitseminen.

Niille, jotka ovat huolestuneita hiilijalanjäljistä ja niiden suuruudesta: ylikansoittumisen aiheuttamaa hiilijalanjäljen kasvua lisää puolestaan vielä sekin, että paljon lämpimämmistä maista tuodaan joukoittain ihmisiä tänne kylmään pohjolaan, jolloin heidän hiilijalanjälkensä kasvaa väkisinkin moninkertaiseksi.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Olen samaa mieltä tuosta ylikansoituksesta. Mitään vauvantekotalkoita ei enä todellakaan tehdä.

Blogistin kanssa olen samaa mieltä siitä että tämä on sekä kuluttajien ja hallitusten välinen asia. Molemmilla on oma roolinsa. Mutta olen äärettömän pessimistinen sen suhteen että hallitukset kykenisivät täsätä savotasta suoriutumaan. Sellaista yhteistyötä ei ole näköpiirissä. Sen vuoksi tämä jää ikäväkyllä kuluttajien tehtäväksi.

Erään raportin mukaan meidän pitäisi leikata 2/3 kulutuksestamme. Saavuttaaksemme sen 1,5 asteen tavoitteen jopa enemmän, esim etelän matkat lentäen pitäisi unohtaa koska jo yksi ainut kanarian lento saa tämän rajan rikki (2000kg)

Vanhaa mottoa voisi uudistaa. "osta vaan mitä tarvitset" voisi laittaa muotoon "osta vaan sen mitä elääksesi tarvitset"

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Sari : erityisesti edellä vaatimasi raskaan teollisuuden pitämiseksi Suomessa, tarvitaan liikennepolitiikan muutos

https://www.uusisuomi.fi/comment/812857#comment-81... ,

Tarkoittaa Suomeksi sitä, että mikäli kaikilla muillakin kuin metsäteollisuudella on poliittisesti valitun ns."Suomi on Saari" liikennepolitiikan(jossa kehitetään ainoastaan vienti ja tuonti logistiikkaa rannikkosatamien laivausten kautta) takia noin 60 euron ylimääräiset (metsäteollisuuden oma ilmoitus) kustannukset jokaista vietyä ja tuotua tonnia kohden niin EU liikennestrategian(vuodelta 2011) mukaiset tutkimukset maan logistiikan muuttamiseksi tavaraliikenteen vallitsevan maantieliikenteen(80%) mahdollisimman suuren osuuden siirtämiseksi Järvi Suomen vesistöjä hyväksi käyttäväksi liikenne järjestelmäksi tulisi eduskunnassa vaatia välittömästi aloitettavaksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Maailman hiilipäästöt pitäisi karkeasti ottaen puolittaa ensi vuosikymmenen loppuun ja laskea nettona nollaan vuosisadan puoliväliin mennessä. Muutoksia tarvitaan mitassa, jota ihmiskunta ei ole käytännössä kokenut aiemmin, ja osaan toimista liittyy isoja haasteita – ei vähiten poliittisia. Kiva huomata että kristillisissäkin on tolkun ihmisiä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Euroopan komissio on käynnistänyt uusia julkisia kuulemisia.

Voit osallistua kuulemisiin Sinun äänesi Euroopassa -verkkosivustolla:

http://ec.europa.eu/yourvoice/consultations/index_...

HUOM! Tänään on viimeinen päivä ottaa osaa alla olevaan kuulemiseen, ks. alla:

https://ec.europa.eu/clima/consultations/strategy-...

PS. Sari, voisitko ystävällisesti vaikuttaa, että näistä EU-kuulemisista tiedotettaisiin valtakunnallisesti eri medioissa? Kiitos :)

Matti Simonaho

Ilmastonmuutos on ilmaston muutos yhdestä kaudesta toiseen. Kaikenkaikkiaan ilmastonmuutoksia on neljä, jotka toistuvat tasaisin väliajoin; Talvi, Kevät, Kesä ja Syksy pienessä ja suuressa mittakaavassa/ajanlaskussa. Riippumatta siitä puhummeko ilmastonmuutoksesta pienessä tai suuressa mittakaavassa, on hyvä tietää ennakkoon ja varautua Syksyyn, Talveen, Kevääseen ja Kesään. Jos olet huolissasi ilmaston muutoksesta, niin ilmaston muutoksia on ollut tuhansia kertoja Maailman historiassa ja niitä tulee edelleen tapahtumaan. Esivanhempasi ovat selvinneet niistä kaikista - ilmeisesti - koska sinä olet elossa.

http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=mielipit...

Käyttäjän SamiRinta-Mnty kuva
Sami Rinta-Mänty

Meille on tasaisin väliajoin 80-luvun lopulta lähtien annettu 10-15 vuotta aikaa ennen katastrofia. Nyt mennään ainakin neljättä kierrosta. Näiden varoitusten mukaan jäätikköjen olisi pitänyt jo sulaa moneen kertaan ja meren pinnan nousta useita metrejä. Malediivien ei pitäisi olla ollut olemassa enään pitkään aikaan. Hirmumyrskyjen olisi määrällisesti ja voimakkuudeltaan pitänyt nousta aivan toiseen luokkaan. Lista on pitkä. Mitään näistä ei ole tapahtunut. Päinvastoin. Mm. napajäätiköt ovat kasvaneet samoin kuin Grönlannin jäätiköt. Hirmumyrskyjä ei ole ainakaan yhtään enempää kuin aiemmin vaikka niistä ehkä enemmän uutisoidaankin.

Nämä uhkakuvat perustuvat tietokonemalleihin, joilla ilmaston muutosta tutkitaan ja ennustetaan. Olisiko nyt mallit saatu vihdoin kohdalleen...? Uskokoon ken haluaa.

Ennen näitä varoituksia maailman tiedeyhteisö uhkasi meitä ilmaston katastrofaalisella kylmenemisellä 70-luvun puolivälissä. Nyt tosin jälkeenpäin jostain kummallisesta syystä tuo 40-60-lukujen välinen lämpötilojen lasku onkin virallisissa IPCC:kin käyttämissä lämpötilakäyrissä tasoittunut...

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Mikä itsesensuuri Suomea vaivaa? Miksei kukaan uskalla enää edes mainita ilmastonmuutoksen yhteydessä kahta megatekijää eli väestön kasvua ja ydinvoimaa. Globaalisti ilmaston kuormittumisen ja väestön lisääntymisen välillä on lähes sadan prosentin korrelaatio, johon puuttuminen kehitysavun keinoin olisi täysin mahdollista. Samalla vähenisi köyhyyden aiheuttama kurjuus. Pohjoisissa osissa maailmaa, johon Suomi kuuluu, ydinvoiman lisääminen lienee kaikkein tehoavin keino fossiilisista polttoaineista eroon pääsemiseksi tarkastellulla aikavälillä.
Minä kannatan Suomessa päästöjen vähentämistä ydinvoiman mahdollisuudet täysin hyödyntäen. Sähköautokin on päästötön vain jos sähkö tuotetaan ydinvoimalla, sillä kaikki saatavissa oleva vesivoima tarvitaan joka tapauksessa säätövoimaksi. Tuuli- ja aurinkovoima vain lisäävät säätövoiman tarvetta ja ajavat talvikylmillä kivihiili- ja öljyvoimaloiden saastuttaviin pikakäynnistyksiin. On todella typerää jos ei maan pohjoista sijaintia päätöksissä huomioida. Jos meillä on varaa investoida tuuli- ja aurinkovoimaan, tehtäköön se lähempänä päiväntasaajaa ja tuulisilla rannikoilla. Siten saisimme sähkön myynnistä sieltä tuloja kattamaan ydinvoimamme kustannuksia.

Toimituksen poiminnat