Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Vauvan päivän kunniaksi 1000 euron vauvaraha

Vauvan päivää vietetään joka vuosi syyskuun viimeisenä perjantaina. Tänäkin vuonna sitä juhlitaan aivan liian pienen vauvaikäluokan kanssa. Syntyvyys on jatkanut laskuaan seitsemäntenä vuonna peräkkäin. Vuonna 2017 syntyi maassamme vain 50 321 lasta, mikä on matalin luku koko 2000-luvulla. Tämä vuosi ei ole tuomassa käännettä parempaan, sillä alkuvuoden ennakkotietojen mukaan olemme lähes pari tuhatta vauvaa jäljessä viime vuotta. Ikärakenteemme jatkaa vinoutumistaan. Tämän päivän nuoret aikuiset ovat näillä näkymin tulevaisuuden suuria ikäluokkia, jotka kamppailevat huoltosuhteen heikkenemisen ja eläkejärjestelmien kestävyyden kanssa, ellei suuntamme muutu.

 

Syitä alhaiseen syntyvyyteen on monia. Perheiden perustamista lykätään vuosi vuodelta yhä pidemmälle. Merkittäviä syitä alhaiseen syntyvyyteen ovat taloudelliset huolet ja työelämän kuormittavuus. Asenneilmapiiri Suomessa ei myöskään kannusta perheen perustamiseen. Mielikuva lapsiperheen arjesta on negatiivinen. Sen ajatellaan sisältävän jatkuvaa väsymystä, riitelyä, kuskaamista ja ”oman elämän” päättymistä. Kun lasten hankintaa lykätään yhä myöhäisemmäksi, lapsettomuus nousee monilla ongelmaksi. Joku valitsee lapsettomuuden myös vapaaehtoisesti.

 

Olisi yksioikoista vaatia yksin tätä hallitusta tilille heikosta syntyvyydestä, mutta monet istuvan hallituksen toimet eivät ole ainakaan parantaneet tilannetta. Lapsiperheiden palveluiden heikentäminen, etuuksien leikkaaminen ja verotuksen lapsivähennyksen poisto eivät kannusta perheitä saamaan lisää lapsia.

 

Syntyvyyden lisääminen edellyttää useita toimenpiteitä ja nykyistä lapsimyönteisempää yhteiskuntaa, mikä merkitsee mm. perhetukien korotuksia sekä perheen ja opiskelun tai työn parempaa yhteensovittamista. Tarvitsemme myös parempaa työllisyyspolitiikkaa, pysyviä työsuhteita ja vanhemmuuden kustannusten tasaisempaa jakautumista työnantajien kesken. Perhevapaiden tulee joustaa perheen tarpeiden mukaan, ja päivähoidossa ja varhaiskasvatuksessa eri hoitomuotoja tulisi tukea tasaisemmin. Tilastojen mukaan yli puolet lapsista on tai tulee olemaan vähintään kolmilapsisesta perheestä. Syntyvyyden kasvattamisessa tarvitsemme siksi myös suuremmat perheet paremmin huomioivaa perhepolitiikkaa.

 

Perheiden kukkarossa tuntuvana konkreettisena tukena vauvaperheille Kristillisdemokraatit päättivät osana omaa vaihtoehtobudjettiaan esittää ensi vuoden talousarvioon 1000 eron vauvarahaa.  Kertaluonteinen 1000 euron vauvaraha ensimmäisen lapsilisän yhteydessä helpottaisi lapsiperheiden vauva-arkea. Monesti juuri vauvavaiheessa tarvitaan uusia hankintoja ja tukipalveluja.

 

Ylimääräinen vauvaraha lähettäisi samalla vahvan yhteiskunnallisen signaalinen siitä, että lapset ovat tervetulleita ja toivottuja. Kaikille perheille maksettava vauvaraha lisää myös alueellista yhdenvertaisuutta. Tällä hetkellä vain jotkut heikon syntyvyyden kunnat maksavat ylimääräisen vauvarahan tai vastaavan tuen kunnan alueella asuville perheille.

 

Väestöliitto on kiinnittänyt huomiota myös nuorten miesten syrjäytymiseen ja syrjäytymiseen myös perheellisyydestä. Syrjäytymisellä on merkittävä vaikutus syntyneiden lasten määrään ja siihen, että yhä useampi mies jää kokonaan ilman lapsia.  Jo 35 prosenttia vain perusasteen suorittaneista 40−45-vuotiaista miehistä on lapsettomia ja 20−29-vuotiaista miehistä melkein 87 prosenttia on vailla lasta. Miesten syrjäytymisen ehkäisyllä voidaan vaikuttaa myös syntyvyyteen.

Me suomalaiset haaveilemme suuremmasta lapsimäärästä kuin todellisuudessa saamme. Pyritään yhteiskunnassa tekemään perhepolitiikkaa, joka mahdollistaisi yhä useamman haaveiden toteutumisen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Etelä-Korea rikkoi rajan ensimmäisenä kääpiövaltioiden ulkopuolella.Viimeisin hedelmällisyyskerroin on 0.96.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Laskevaa syntyvyyttä vastaan on pitkään koitettu toimia erilaisien tukien avulla. Kuitenkin isossa kuviossa nimenomaan vaurastuminen on keskeinen ellei keskeisin syy syntyvyyden alenemiseen. Vähävaraiset perheet ja vähävaraiset maat ovat perinteisesti olleet ahkerimpia lisääntymään, joten voisiko olla niin, että erilaisten tukien luominen ei sittenkään toimi todellisena ratkaisuna syntyvyyden laskun pysäyttämiseen?

Ehkäpä ratkaisu löytyisi enemmänkin vaikkapa työelämän joustavuuden lisäämisen puolelta?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Lisäksi varsinkin ympäristönsuojelullisesta näkökulmasta pitäisi kysyä, miksi syntyvyyttä pitäisi kasvattaa?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

On enemmän lapsia suojelemassa ympäristöä?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #4

Ja talous kasvaa niin että on varaa ostaa uusi maapallo sitten kun tämä nykyinen on saastutettu loppuun.

Paljonko maksaa uusi maapallo?

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen

Voisi tietysi kysyä myös miksi annamme kehitysapua? Enemmän apuatarvitsevia ihmisiä syntyy ja onko ratkaisuna raahata ne tänne suurempaa hiilijalanjälkeä kasvattamaan? Nyt on loose-loose tilanne.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #6

Kehitysmaissa hankitaan isoja lapsikatraita vanhuuden turvaksi kun toimivaa sosiaaliturvaa ei ole.

Teollistuneet maat vastaanottavat huomattavasti enemmän taloudellista apua Afrikasta niin raaka-aineiden kuin velkojen korkojenkin muodossa kuin maksavat sinne kehitysapuna.

Yhteiskuntamme suuria valheita: Kehitysapu

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen Vastaus kommenttiin #7

Teollistuneet maat = ylikansalliset yritykset(Nokia)? Me Suomalaiset emme juurikaan hyödy mitään tai emme osaa hyödyntää, mutta maksamme silti. Meillä ei ole mitään yhteisvastuuta muista.

Itse en osaisi perustella rahallista apua millekkään kehitysmaalle. Teknologisen yhteistyön sen sijaan sallin ja se olisikin ennemmin suotavaa. Minulla itsellä on kokemusta eräästä yhteistyömaasta(Thaimaa).

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Sari, hyvä aloite vauvarahasta! Tuhat euroa ei kuitenkaan riitä.

Ehdotan vähintään 10.000 euroa jokaisen suomalaisen vauvan syntymästä.

Ranskassa, deGaulle aikanaan ymmärsi, miten syntyvyys saadaan nousuun. Hänen ehdotuksensa laiksi, että jokainen syntyvä ranskalainen saa 10.000 frangia, oli lähtölaukaus sotien jälkeiselle kansan väestökasvulle.

Suomalaisten syntyvyyden lasku ei nyt kuitenkaan johdu sodista, vaan heikosti johdetusta kansallisesta perhepolitiikastamme.

Käyttäjän SimoHyytinen kuva
Simo Hyytinen

Saksassa ehdotettiin tätä samaa, mutta väärän puolueen taholta ja se tyrmättiin tylysti rasistisena.

Toni Rintala

Hirvittävän rasistista kannustaa suomalaisia lisääntymään, kun orpoja lapsia on maailmalla paljon.. se on ikäänkuin muiden ihmisarvon hylkäämistä?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Lapsiperheitä tuetaan jo tällä hetkellä niin paljon eli minun on suoraan sanottuna kysyttävä, että minkä takia heitä pitäisi tukea lisää?

Sitä paitsi, ei kai kukaan hanki lapsia tuen takia? Jos hankkisivat, sehän olisi hirvittävää!

Toni Rintala

"Sitä paitsi, ei kai kukaan hanki lapsia tuen takia?"

Veikkaan, että kyllä moni hankkii.
Lapsilisäkin, tai siis kuntalisä, on monelle kynnyskysymys lapsen hankintaan. Ja päivähoitotuki ja moni muu..

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Toni, lienet siis samaa mieltä tästä:

"Jos hankkisivat, sehän olisi hirvittävää!"

Minkälaisen elämän takaa lapselle, jos ainoa syy lapsen hankkimiselle on jonkinlainen tuki. Tässä tapauksessa vielä Sarin ehdottama lisätuki...

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Kaikki eivät halua lainkaan lapsia ja se on hyväksyttävä valinta.
Heidän oikeuksiaan pitäisi lisätä laskemalla steriloimislain ikäraja 30 vuodesta ainakin 25 vuoteen. Se on ikäraja Ruotsissa ja Norjassa. Tanskassa voi saada steriloinnin 18-24-vuotiaana puolen vuoden harkinnan jälkeen.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Väestöliiton perhebarometrissä vapaaehtoisesti lapsettomien osuus 12-13%. Se on merkittävä vähemmistö.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Kas, ei siis mikään pieni joukko.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #17

Ei pieni, mutta unohdettu joukko, kun oikeuksista puhutaan. Monesti tätä ryhmää moititaan ja syyllistetään.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Tiedät varmaan ettei tonni riitä edes alkukustannuksiin.?

Toimituksen poiminnat