Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Kansalaistottelemattomuutta vai demokratiaa?

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen protesti lentokoneessa pakkopalautettavan kanssamatkustajan takia on nostanut kansalaistottelemattomuuden vaikuttamiskeinojen arvioinnin ytimeen. Aino Pennanen pyrki ilmeisen spontaanilla ja hätiköidyllä toimintatavallaan jäljittelemään aiempaa ruotsalaista tapausta, joka johti todetun turvapaikanhakijan palautuksen keskeytykseen ja protestista kuvatun videon miljoonalevitykseen. Pennasen tapauksessa kävikin päinvastoin eli hänet itsensä poistettiin koneesta.

Vihreiden puheenjohtaja Aalto ja vasemmistopoliitikot ovat osoittaneet teolle tukensa, vaikka kenelläkään ei ole varmaa tietoa pakkopalautuksen syystä. Aallon kommentti: ”Rohkeutta on samaistua toisen ihmisen asemaan”, on todellakin rohkea, jos kyseessä on raiskauksen tai muun vakavan rikoksen tehneen henkilön pakkopalautus vaikkapa Saksaan. Vain noin viidennes Suomesta palautettavista ihmisistä on poliisin saattamia turvapaikanhakijoita eikä lähtökohtaisesti ketään saa palauttaa hengenvaaraan.

Viranomaisten toiminta perustuu lainsäädäntöön ja ministeriön poliittiseen ohjaukseen. Turvapaikkajärjestelmämme ei toki ole aukoton, ja sitä saa kritisoida, mutta lainrikkomuksiin rohkaiseminen ei ole hyväksyttävää eikä edistä parhaalla tavalla turvapaikanhakijoiden perus-ja ihmisoikeuksien toteutumista.

Olen itsekin pyrkinyt vaikuttamaan viranomaisten suuntaan mm. kristityiksi kääntyneiden muuttuneen elämäntilanteen huomioimiseksi, sillä monen islamilaisen maan turvallisuustilanne on aivan toinen kristitylle kuin muslimille. Asiassa on edistytty ainakin sen verran, että Maahanmuuttovirastoon on palkattu uskontoasiantuntija näitä vaikeita tilanteita arvioimaan. Senkin jälkeen osa päätöksistä on varmaan ollut edelleen haasteellisia, ja lain suomaa valitusmahdollisuutta oikeusasteissa on ollut syytä käyttää.

Innokkaimmat olivat vertaamassa Aino Pennasen tekoa jopa rotuerottelun kaataneiden kansalaisoikeusaktivistien tai natsi-hallintoa vastustaneiden kansalaistottelemattomuuteen. Kansalaistottelemattomuudella on historian valossa ollut paikkansa, mutta kaiken laittoman toiminnan perustelu kansalaistottelemattomuudella kuitenkin ontuu.

Tässä yhteydessä on kaivettu esille myös KD:n Päivi Räsäsen aikoinaan hengellisillä kesäjuhlilla pitämä puhe moraalisesta pohdinnasta vakaumuksen ja vallitsevan lainsäädännön ristiriitatilanteista. Puheesta nousi valtava kohu, vaikka silloinen ministeri ei koskaan rikkonut lakia tai asettunut sen yläpuolelle. Kansanedustajan avustajana tuolloin toiminut Aalto kirjoitti silloin: ” On pelottava ajatus, että ihmiset irtoavat kaikkia sitovasta ja velvoittavasta lainsäädännöstä uskonnon, kulttuuritaustan tai vaikkapa poliittisen mielipiteen vuoksi.” Nämä silloiset linjaukset eivät ilmeisesti koske oman puolueen väkeä nyt.

On eri asia diktatuurin keskellä hakea laittomalle toiminnalle moraalista oikeutusta, kun tehdä kansalaistottelemattomuudesta some-ajan huomiotalouden välikappale. Olen huolestunut siitä, että tänä päivänä poliittinen päätöksenteko ja siihen osallistuminen koetaan liian kankeana ja hitaana keinona osallistua. Vaalien lähestyessä kaikenlaisille performansseille voidaan hakea oikeutusta, ja ikään kuin oikotietä asioiden ratkaisemiseen julkisuuden kautta. Toivottavasti vastuullinen media säilyttää riippumattomuutensa eikä lähde milloin kenenkin kelkan vetäjäksi.

Oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia noudattavassa maassa itse kukin meistä voi pyrkiä muuttamaan lainsäädäntöä osallistumalla demokraattiseen päätöksentekoon, ja äänestämällä mieluisiaan näkemyksiä valtaan. Tämä voi kuulostaa tylsältä tieltä, mutta on ollut suomalaisen yhteiskunnan vakauden ja menestyksen perusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Eihän siinä mitään, kun poliittinen kilpailija tarjoaa ruotimismahdollisuuden, kannattaa siihen käydä kiinni. Ja tässä tapauksessa kiinni käyminen on aivan paikallaan.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

1. Suomen media ei ole vastuullinen vaan korruptoitunut
2. Suomessa ei ole oikeutta eikä myöskään ihmisoikeuksia - muutoin kuin näön vuoksi
3. Kristillisdemokraatit eivät edusta Kristusta - vaan harhaanjohtavaa, raamatun vastaista opetusta

Median tarkoitus on sivistää kansaa, ei tarjota loruja mistä ihmiset pitävät vaan sellaista tietoa maailmasta, mitä ihmiset tarvitsevat.

Suomen median tarjontaa voi seurata vaikka ampparit.com sivustolta joka kokoaa eri uutisoinnit Suomessa yhteen.

10 ensimmäistä "uutista" liittyy urheiluun.

3 muuta uutista ovat nainen seksisuhteessa kummituksen kanssa, Amazonin botti parantui ja Spider man.

Samanlainen "vastuullinen uutisointi" jatkuu läpi listan, senkuin selaatte.

Suomen valtio on iät ja ajat ollut osallinen maailman sotiin - ja siten itsekin syyllinen, sotien uhreihin.

Esim. rauhanturvaaminen ei tapahdu nimittäin aseilla eli väkivalloin, vaan rauhalla: joka syntyy, kun ihmiset luopuvat aseista.

Rauhanturvaaminen on vain tekopyhä sana sodalle ja poliittiselle vaikuttamiselle.

Jokainen joka tukee Suomen korruptoitunutta valtiota - on osallinen näihin veritekoihin.

Jumalan lapset, eivät siis äänestä.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Kansalaistottelemattomuuden ja terrorismin ero on se, että terrorismi on hävinnyt konfliktin ja kansalaistottelematon voittanut. Ero tiedetään vasta kun riita on ratkaistu.

http://asfalttikukka.blogspot.com/2017/09/viimeine...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Jos pj Essayah kuulisi kävelylenkillään itkua ja avunhuutoja vartioidun aidan takaa, jossa on teksti "pääsy kielletty", jättäisikö hän reagoimatta mitenkään? Kohauttaisiko olkapäitään ja ajattelisi, että siellä taas joku raiskaaja tai muu rikollinen huutelee? Ei katsoisi velvollisuudekseen lotkauttaa korviaan, koska pääsy on kielletty?

http://kyy.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258933-kansala...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hyvä kysymys. Lisätään vielä toinen kysymys: Kaataisiko nykyajan kristitty rahanvaihtajien pöydät vai ei?

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Anderssonin letkautus on lapsellinen.
Jos alue on eristetty, se on tehty järjestäytyneessä yhteiskunnassa kuten Suomi (vielä) lain sallimista syistä. Ei äänien syihin puuttumisesta päätä sivulliset mielensä ja luulojensa mukaan, sen tekee taho joka pitää lakia ja järjestystä yllä.
Synnytys osastoltakin voi kuulua avunhuutoja ja ainakin lapsen itkua ja silti sinne ei ole sivullisilla mitään asiaa.
Sairaalan pihalla kyllä saa seisoa ja huutaa synnyttäjälle ilokaasua mutta sitten tulee kyllä valkotakkiset miehet.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Jatkan tätä lapsellista letkauttelua: mitä sinä, Reijo, tekisit, jos kuulisit avunhuutoja pääsykielletty-alueelta?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #13

Jos kuulisin avunhuutoja piikkilanka-aidan takaa, menisin tarkistuttamaan korvani lääkärillä. Eikö Andersson tiedä ettei Suomessa kiduteta?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Huono kysymys. Jos yrität verrata Pennasen näkemää tilannetta ”vartioidun aidan takana” tapahtuvaan, olet aika lailla kuutamolla itse. Lentokoneessa nippusiteissä oleva henkilö on verrattavissa johonkin aidan takana tapahtuvaan raiskaukseen? Jos näen lentokoneessa saatettavan, joka mölisee, niin ei minulle ihan ensimmäiseksi tule mieleen estää koneen lähtöä, koska epäilen jonkin laittomuuden olevan kyseessä. Kapteeni vastaa kaikesta koneessa tapahtuvasta, ja näin ollen on varmasti tietoinen siitä, mitä siellä on käynnissä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Viittaan siihen samaan, mitä lainkuuliaiset ja kansalaistottelevaiset ovat tavan takaa toistelleet: mistä Pennanen voi tietää, kuka avunhuutaja oli?

Jos sinä, Max, olisit pääsykielletty-aidan takana etkä tietäisi mitä on tekeillä kuullessasi avunhuutoja, mitä itse tekisit?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #14

Älä nyt turhaan kysy tuollaisia. Pennasen oli lentokoneessa, jossa ei varmasti ketäänkiduteta. Kapteeni tietää aivan varmasti, mistä on kysymys, Pennasen sankarillista puuttumista asiaan ei tarvita eikä sellainen ole edes toivottavaa.

Kysymykseesi vastaan luonnollisesti, että ottaisin asiasta selvää. Tuskinvälittäisin pääsy kielletty-kyltistä. Tuo kuvaamasi tilanne ei vain ole millään tavoin verrattavissa Pennasen näkemään tapaukseen, ei sitten millään.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #16

Istut lentokoneessa, kuulet avunhuutoja ja melskettä.

Etkö siis ottaisi selvää mistä on kysymys?

Vaikka huutaja olisi mikä tai kuka, en usko että jatkaisit hyvilläsi ja luottavaisena matkaasi kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Tämä Pennanen käytti selvästi tilannetta hyväkseen kun Ruotsissa oli ollut vastaavanlainen tapaus, ja saipa hän aikaan aikamoisen keskustelun, vaikka käytännössä mitään ei tapahtunut. Ainakaan matkustajien turvallisuus ei ollut vaarassa, ellei vaaraa sitten aiheuttanut tuo viranomaisten operaatio itse.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #23

Mitä melskettä sieltä oli kuulunut? Älähän lisäile sellaista, mistä edes yleisesti ottaen äärimmäisen epäluotettavat silminnäkijät eivät ole kertoneet.

Kirjoitan nyt vielä kerran, että ehdoton, kaikkiin, myös koneessa oleviin poliiseihin ulottuva käskyvalta on kapteenilla. Matkustamohenkilökunta on toisaalta vastuussa matkustamon tapahtumista ja raportoi niistä reaaliajassa kapteenille. Ei todellakaan kannata luoda tällaiseen tilanteeseen sellaista dramatiikkaa, jota siihen ei mitenkään liity. Matkustajien ei ole missään muussa tapauksessa syytä puuttua matkustamon tapahtumiin kuin silloin, jos matkustamohenkilökunta pyytää apua. Mikään oma-aloitteinen toiminta ei ole edes sallittua.

On aivan älytöntä yrittää tehdä Pennasesta sankaria. Hän puuttui asiaan ensinnäkin täysin tietämättä mistä oli kysymys. Toiseksi hän puuttui asiaan tilanteessa, joka ei millään tavoin hänelle kuulunut jajokaoli täysinhallinnassa. Jos ihminen on niin yksinkertainen, että puuttuu valvotussa tilassa tuollaiseen tilanteeseen, niin syytä on mennä itseensä ja miettiä mitä tuli tehtyä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #24

Minä en hänestä sankaria tee, kummastelen vaan sitä älämölöä, joka jonkun lennon 10 minuutin myöhästyttäminen sai aikaan. Minkäänlaista vaaratilannetta ei edes syntynyt – eikä olisi voinut syntyäkään.

Oletko koskaan ollut lomalennoilla jossa suomalaisturistit örveltää ja aiheuttaa ihan oikeita vaaroja – ja myöhästyttää koneita? Aika usein noilla lennoilla on niitä tilanteita – oma ennätykseni on puolitoista tuntia myöhästymistä jonkun suomalaisurpon takia Dubaissa.

Porukat netissä kirkuu ihan kuin Pennanen olisi kaapannut koneen ja pakottanut sen Pohjois-Koreaan.

Ei alkeellistakaan suhteellisuudentajua.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #26

Itsehän lisäät sitä kohinaa. Jätä kommentoimatta, vähenee äänet. Tapahtumalla ei minusta oleminkäänlaista merkitystä. Hysteerinen hyväntekijäksi itseään luuleva onpuuttunut asiaan, joka ei hänelle mitenkään kuulu.

Olen vuoden 1972 jälkeen onnistunut välttämään lomalennot.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Mark, nyt alan hiljalleen olla sitä mieltä, että olet jonkun tason humoristi.
Ja ehkä hyväkin sellainen.
Laitat tänne hupitekstiä tietoisesti ja hykertelet siellä koneesi takana ;=)
Muistan jostain, että jotkut viisaat proffat ovat väitelleet itsensä kanssa yleisön palstoillakin eri nimimerkeillä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kansalaistottelemattomuus on yksi vaikuttamiskeino siinä missä blogikirjoittelu tai poliittisessa luottamustehtävässä toimiminen. Ehkä noista kolmesta tehokkain jossain yksittäisessä kysymyksessä, mutta henkilökohtaisesti ylivoimaisesti riskialttein. Tosin eduskuntaankin yrittämisessä on valtavat taloudelliset riskit, jossa suurimmalla osalla jäävät käteen vain ne vaalikulut. Vaikuttaminen jää melko olemattomaksi. Vähän niin kuin tässä blogikirjoittelussakin. Se on onneksi halpaa ja melko riskitöntä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kansalaistottelemattomuus on minusta käyttökelpoinen keino jos se ei aiheuta haittaa sivullisille ja tottelematon on valmis kärsimään seuraukset.

Minä en moiseen tottelemattomuuteen ryhtyisi, mutta minun mielestäni Suomen hallitus toimii pöyristyttävällä tavalla, perussuomalaisia myötäilevällä tavalla, salliessaan pakkopalautukset.

Tämä on juurikin sitä populismia, tällä kertaa Suomen hallituspuolueiden populismia.

Hallituspuolueet haluavat kasvattaa suosiotaan maahanmuuttokriittisten parissa ja samalla he voivat taittaa terää persujen maahanmuuttokritiikiltä.

Kärsijöinä tästä hallituksen populismista ovat valitettavasti turvapaikanhakijat, joiden kohtalista kukaan ei välitä, kukaan ei heitä sääli, eihän heillä ole edes äänioikeutta vaaleissa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Hm. Jos pakkopalautuksia eli palautuksia ei sallita, tästähän seuraa, että kaikki halukkaat ulkomaalaiset saavat tänne erotuksetta jäädä. Yksinkertaista muttei ehkä kuitenkaan ihan realistista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo
Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #9

Eivät taida kaikki Suomeen tulijat olla hengenvaarassa...sen verran tulee kielteisiä päätöksiä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #11

Kysyinkin: Miksi pitäisi olla?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #17

Jos hakevat turvapaikkaa, niin kai sinä olet joskus kuullut mainittavan esimerkiksi ulkomaalaislain ja pakolaisuutta ja turvapaikkaa koskevat kansainväliset sopimukset? Näiden perusteella päätetään turvapaikan tarve.

Jos taas kyseessä on työperäinen Suomeen tulo, siitä on aivan eri säädökset, eikä niissä edellytetä minkäänlaista henkilöön kohdistuvaa vainoa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #19

Et ilmeisestikään ymmärtänyt kontekstia, jossa esitin kysymykseni.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #22

Ilmeisesti et osaa asettaa kysymystäsi ymmärrettävässä muodossa. Miksi ja konditionaali = vastasin tuollaiseen kysymykseen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #25

Joskus 11-12 -vuotiaana tämän tasoinen jankuttaminen oli minusta hauskaa, mutta nykyään en enää viitsi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #27

No, et sinä nyt tässä mitään erityistä kypsyyttä edusta, kyselet vain tyhmiä ja sitten otat nokkaasi kun vastaus ei miellytä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #9

Nuo kirjoituksesi eivät yksinkertaisesti ole paikkaansapitäviä. Niiden kommenttiosioissa se kyllä sinullekin selitetään miksi eivät ole.

On suhteellisen typerää käyttää omia faktoihin perustumattomia kirjoituksia jonkinlaisena argumenttina.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #30

Jyrki, valitettavasti sinulla ei tunnu olevan kapasiteettia sen arvioimiseen, mikä on paikkansapitävää ja mikä ei.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #31

Minun kapasiteetillani ei tässä asiassa ole mitään merkitystä. Maahanmuuton vaikutuksista talouteen ja huoltosuhteeseen on tehty lukuisia tutkimuksia. Kaikki kertovat samaa. Maahanmuuton laatu (työperäinen, humanitäärinen, kulttuuritausta, koulutus, jne.) määrittelee onko vaikutukset positiivisia vai negatiivisia vastaanottavan yhteiskunnan talouteen ja huoltosuhteeseen.

Jos olet asiasta erimieltä, niin linkitä nyt ihmeessä edes yksi tutkimus, joka sanoo muuta. Omat höpötyksesi ilman mitään faktoja, eivät ketään kiinnosta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #32

Käyttäisit nyt hiukan omaakin järkeäsi, Jyrki.

Maahanmuutto ja huoltosuhde

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #33

Voi luoja sentään. Linkität uudestaan tuohon omaan fantasiatarinaasi, jota ei yksikään tutkimus tue. Laita nyt linkki edes yhteen blogiasi tukevaan tutkimukseen.

Sitten sinulla on vielä pokkaa puhua kompetenssista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #34

Aivosi lyövät ilmeisesti edelleen tyhjää. Oletko koskaan katsonut Dr Who'ta? Siinä esiintyy niinsanottuja Dalek'eja, jotka sanovat saksalaisella aksentilla: "Orders! We demand orders...!!"

Muistutat tuollaista Dalek'ia.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #35

Joo, minä toki eroan sinusta siinä, että minä perustan mielipiteeni ja päätöksentekoni faktoihin ja tutkimuksiin. Sinulle riittää tunne, että miten jokin asia saattaa olla ja väität sitä sitten todeksi.

Jatketaan toki keskustelua heti, kun pystyt esittämään edes yhden tutkimuksen, joka tukee paskapuhettasi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #36

Eli haluaisit jatkaa keskustelua heti kun esittäisin jonkun muun kuin itseni ajatuksia? Olet naurettava valtamedian marionetti ja tähän asti käymämme keskustelun perusteella totaalisen kyvytön itsenäiseen ajatteluun. :D

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #38

Pyysin sinua osoittamaan, että ajatuksesi tukeutuvat edes joihinkin faktoihin. Et näköjään siihen pysty. Keskustelu musta tuntuu tasolla, kuuluu lähinnä lapsille. Eipä sen puoleen, jos ihannoi Pohjois-Koreaa, pitää henkisesti ollakin lapsen tasolla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos nyt ihan realistisia ollaan, niin tuskimpa tänne haluavat paperittomina jäädä muut kuin ne jotka on todellisessa hengenvaarassa, tai uskovat olevansa.

Paperittomille voisi kyllä minun mielestäni järjestää jotain vaatimatonta hommaa, tai muuta tekemistä, heidän aikansa kuluksi, niin ettei tarvitsisi gangstereiksi ruveta ja valvontaa pitäisi myös olla siitä samasta syystä, jotta pysyisivät kaidalla tiellä.

Minun puolestani voisi niille laittaa vaikka sellainen seurantapanta, jotta tiedettäisiin missä ne liikkuu ja mitä tekee. Se olisi hinta siitä ettei karkoiteta pakolla. Jos he kotiutuvat ja vakiintuvat, niin siitä palkintona sitten voisi olla vaikkapa kansalaisuus.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #12

Eiköhän niile hommaa tarjota kaiken aikaa, jollain rahallahan ne elää.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #39

Tutkija Erna Bodström on tutkinut maahanmuuttajien kotoutumista ja kertoo, että Suomessa työpaikan saantia pidetään merkkinä kotoutumisesta.

– Oikeastaan se työn löytäminen on kotoutumisen kruununjalokivi, Bodström toteaa.

Hän muistuttaa, että ennen kuin työlupien saantia kiristettiin Euroopassa 1960-luvulla, turvapaikanhakijoita oli vähemmän.

– Eli kun suljetaan yksi ovi, niin ihmiset alkavat käyttää toista ovea, koska se tarve muuttamiseen ja turvaan ei kuitenkaan ole vähentynyt, Bodström sanoo.

https://yle.fi/uutiset/3-10324494?utm_source=faceb...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #49

Tarkoitin näitä paperittomia. Jollain rahalla ne elää. Tuohan on win-win kun toinen saa työtä ja rahaa ja toinen halpaa työvoimaa mistä ei tarvitse maksaa veroja eikä kukaan urputa. Niin eihän tuo nyt taida ihan laillista tietenkään olla mutta eiköhän niitä kapitalisteja löydy mitkä näkevät näissä mahdollisuuden.

Tietysti lakiakin voidaan vääntää ja kääntää että on sitten vaikka aupaireja ja hoitaa kodin askereita. Samalla kun käy postista hakemassa jotain kotitalouteen voi samalla vaivalla postittaa lähetyksiä mitä yrityksen tarvitsee tehdä. Sitten jos joku alkaa tästä urputtaa niin sehän tiedetään, että tässä maassa saa helpommin anteeksi kuin luvan tehdä yhtään mitään.

Samanaikaisesti sitten on vaikka VOKkeja missä jengi kysyy talvella että voitaisiinko tehdä vaikka lumitöitä kun pää hajoaa. Mutta, "ette saa", puuttuu oikeat pihatyö kortit ja työturvallisuuskortit ja ties mitä muuta sontaa millä estetään ihmisiä tekemästä hyödyllisiä asioita.

Isoin murhe näissä paperittomissa tietysti se, että kun talvi tulee ja jostain syystä se verkosto pettää niin... Noh, onhan täällä mökkejä tyhjillään mihin sitten murtautua.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto Vihavainen, kommentistasi saa sellaisen käsityksen ettei kansallisella lainsäädännöllä ja lainsäätäjien ohjeistuksilla ole mitään merkitystä. Kansalaistottelemattomuuskin on mielestäsi jopa ko. tapauksessa hyväksyttyvää.

OK. Katsotaanpa sitten mikä hallituskokoonpano eli eduskuntapuolueet ovat säätäneet voimassa olevan ulkomaalaislain 9 luvun säädökset, jotka koskevat kaasta poistamista. Kyseessä on vuoden 2013 lopussa säädetty laki eli Kataisen hallituksen aikana. Kataisen hallituksessa olivat; Kok., SDP, Vihreät, RKP, KD, > vr, > Vas. https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_valtioneuvosto

Tässä on linkki tuolloisen hallituksen antamaan lakiesitykseen koskien myös mainittua maasta poistaminen lakisäädöksiä. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

Eikö ole outoa ettei vihreät enää kunnioita omaa säätämäänsä lainsäädäntöä ihan hallituspuolueena?

Tässä linkki itse ulkomaalaislakii ja maasta poisminen säädöksiin.
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20131214

Herää itselleni kysymys, miksi vihreät eivät voi noudattaa lakia, jota itse ovat olleet säätämässä? Kummallinen puolue päättämässä maan asioista ja lakien noudattamisesta.

Lisäys; Piti vielä sanomani, että kansallisessa lainsäädännössä on otettu huomioon niin Unionin lainsäädäntö kuin kansainväliset sopimukset. Tämän voi havaita, saada selville, lukemalla hallituksen esityksen.

Ari Ohvo

Aika jännää kun Kristillisdemokraattien kansanedustaja puhuu siitä miten demokratia toimii kun heillä on itsellään vain 3.5 % kannatus. Joo koittakaa vaan Kristillisdemokraatit vaikuttaa nasevilla puheilla, ehkä kannatus nousee jo ensi vaaleissa yli 4 %:n.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kyllä Jumalaa on kuunneltava mieluummim kuin ihmistä vai väittääkö Sari eduskunnan tänäpäivänä olevan kaikkivaltis?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Periaatteessa noin se pitäisi mennä raamattu-uskovaisilla. Heidän pitäisi ravata ympäri mantuja julistaen evankeliumia kunnes tulee loppu (Jeesus takaisin ja sitä rataa). Ei siinä pitäisi olla kamalasti aikaa poliitikoinnille. Mutta kristityiksi itseään väittävät ovat (onneksi) suurimmalta osin maallistuneet jo aikoja sitten.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Jumala vain ei ilmaise itseään kovin eksplisiittisesti. Ja kun Jumala puhuu, sen kuulee vain yksi ihminen; tätä Wittgenstein sanoi kieliopilliseksi lauseeksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Teko oli tietysti laiton, se on päivänselvää. Vaikeampi kysymys on se, oliko se siltikään väärin. Pennasen lisäksi moni muukin on miettinyt pakkopalautusten eettisyyttä, ja kyllä niiden yhteydessä ilmiselviä oikeusmurhiakin on tapahtunut, esimerkiksi Zaki Hussainin tapauksessa.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Suurin osa palautettavista ei ole edes maahanpyrkiviä.
Me emme tiedä mikä oli syy tapahtuneseen. Emmekä tule tietämäänkään.
Pennanen näki tilaisuutensa tulleen ja sai mitä halusi. Tuskin siinä unelmavävyä vietiin jos neljä skoudea vie sidottua ukkoa.
Palautukset normikoneissa ovat ongelma. Eikö Venäjältä tai Ukrainasta saisi ostopalvelua?
Minusta laittomasti maassa olevat pitää poistaa ja tämä vuosikausien rumba panna poikki.
Essayahin kirjoitus on hyvä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sari, kirjoitat lopussa, että "Oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia noudattavassa maassa itse kukin meistä voi pyrkiä muuttamaan lainsäädäntöä osallistumalla demokraattiseen päätöksentekoon, ja äänestämällä mieluisiaan näkemyksiä valtaan."

Mitäpä, jos niitä "mieluisia näkemyksiä" ei ole tarjolla yhdelläkään puolueella, miten sitten voi vaikuttaa? Minäpä kerron: Kirjoittamalla itselleen tärkeistä asioista, joita tulisi maassamme muuttaa, vaikka tänne US:n blogiin.

Joskus pienestä "ajatussiemenestä" kasvaa vankka ja tiheä "ajatusten ja asenteiden vehreä metsä" - ja maailma muuttuu...

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Jokainen voi katsoa Sarin blogeja ja löytää mitä hän kirjoitti kun ulkoministerimme osallistui kristilliseen mielenosoitukseen maassa jossa oli vierailulla. Mielipide oli silloin aivan eri ja tekosyy löytyi ministerin vapaa-ajasta.

Kaksinaamaista tekopyhyyttä Sarilta, tämäkin blogi kertoisi eri tarinaa jos Pennanen olisi huutanut jeesusta samalla kun osoitti mieltään.

Ei sillä että kannattaisin tälläistä, vihaan vain Sarin tapaa tehdä politiikkaa. Tälläinen mielenvikanen narsismi pitäisi karsia jo ehdokasasettelussa jossa pitää todistaa ettei kärsi tälläisistä vaivoista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Jos jokainen voisi valita mitä lakia ei halua noudattaa, ja saisi siitä palkaksi kansalaisrohkeuden glorian, oltaisiin hyvin äkkiä mahdottoman äärellä", Paula Risikko kirjoittaa. "Rajansa kaikella", paitsi asioiden sotkemisella. Ei kaikki saa palkakseen "kansalaisrohkeuden gloriaa", jotkut saa vain sakkoja ja mölöpössin maineen, kuten se entinen kielitieteilijä, joka nyt on yhtäkkiä muka kovin huolissaan lakien noudattamisesta.

Toimituksen poiminnat