Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Maahanmuutto jakaa EU:ta

Suomen juhliessa juhannusta EU:n valtion- ja hallitusten päämiehet kokoontuivat epäviralliseen työtapaamiseen maahanmuutto- ja turvapaikka-asioissa. Valmista ei tullut, ja harva sitä odottikaan, sillä kokousta pidettiin enemmänkin tukikokouksena Saksan Angela Merkelille, jonka oma hallitus on ajautunut hajoamisen partaalle maahanmuuttokysymyksissä. Vuoden 2015 turvapaikkakriisi on kiristänyt vaaliasetelmia muuallakin Euroopassa.

  

Päämiesten kokouksessa nousikin esille alueelliset maihinnousukeskukset, jotka perustettaisiin EU:n rajojen ulkopuolelle yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) ja Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) kanssa. Keskuksiin palautettaisiin myös pelastusoperaatioissa mereltä löydetyt, ja pyrittäisiin seulomaan kansainvälistä suojelua tarvitsevat sekä siten vähentämään yllykettä lähteä ihmissalakuljettajien vaarallisille matkoille.

 

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamiseen on jo aiemmin esitetty ns. palautusleirejä. Mielestäni ratkaisu aiheuttaisi lisää ongelmia. Sen sijaan YK:n pakolaissopimusta tulisi pikaisesti muuttaa niin, että allekirjoittaneet maat velvoitetaan ottamaan vastaan oman maan kansalaisia ilman erillisiä kahdenvälisiä sopimuksia. Esimerkiksi Suomesta Irakiin ei-vapaaehtoisesti palautetut tulevat paluulennolla takaisin palautussopimuksen puutuessa. Käytännössä oikeus turvapaikkaan siis syntyy, kunhan kieltäytyy palautuksesta. Tämä syö koko turvapaikkaprosessin uskottavuutta.

 

Maahanmuutto- ja pakolaiskysymyksiä ei vain muutamilla maihinnousukeskuksilla ratkaista, vaan tarvitaan laaja paletti toimenpiteitä ja ns. juurisyihin puuttumista. Kehitysyhteistyössä on varmasti tehokkuuden ja laadullisen parantamisen varaa, mutta on varsin lyhytnäköistä populismia leikata siitä. Panostaminen lähtömaiden koulutus- ja terveydenhoitojärjestelmiin on auttanut monia maita nousemaan jaloilleen. Sotaa paossa oleville pakolaisleirien humanitäärinen apu ja ihmisten auttaminen kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta olisivat tehokkaimpia vastauksia akuuttiin hätään.

 

Sen sijaan automaattinen mekanismi turvapaikanhakijoiden jakamiseksi jäsenmaiden kesken voi jopa pahentaa tilannetta. Se itsessään houkuttaa ihmissalakuljetusta ja heikentää jäsenmaiden omaa vastuuta ulkorajavalvonnasta. Hallitus on perustellut sitä skenaariolla, jossa tarvitsisimme itse apua itärajan ylittävien tuhansien turvapaikanhakijoiden osalta. Veikkaan, että siinä tilanteessa meillä on Venäjän kanssa turvapaikanhakijoita suurempi haaste käsissämme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Toni Rintala

Jengiä voisi alkaa kuskaamaan Keski-Afrikkaan, jossa on työvoimasta pula. Sinne ne leiritkin voisi perustaa. Työtä riittää ja palkkaakin saa.
Sinne on jo miljoona kiinalaista muuttanut. Useampi miljoona lähi-itäläinen ja pohjoisafrikkalainen mahtuu sinne helposti ja osaajia suorastaan kaivataan siellä.

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Kiitos tervejärkisestä kirjoituksesta. Toivottavasti pystyt "tartuttamaan" tuota tervejärkisyyttä esim kokoomuksen ja demarien meppeihin.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Kiitän myös blokistia samasta asiasta.

Haluaisin vielä erityisesti nostaa esille erittäin kannatettavan ajatuksen jonka ensimmäisen kerran olen lukenut Sarin kirjoittamasta blokista:

"Sen sijaan YK:n pakolaissopimusta tulisi pikaisesti muuttaa niin, että allekirjoittaneet maat velvoitetaan ottamaan vastaan oman maan kansalaisia ilman erillisiä kahdenvälisiä sopimuksia."

Kansainvälisten pakolaissopimusten muuttaminen vastaamaan tämän päivän reaalitilannetta helpottaisi oleellisesti turvapaikanhakuprosessin resurssien kohdentamisessa sellaisille henkilöille joille se on alunperinkin tarkoitettu.

Käyttäjän HeikkiRosti kuva
Heikki Rosti

Niin tuossa 10% n ikkunassa ,jossa 40% maailman väestöstä asuu riittää vipinää ja vilskettä.EU on melkein kokonaan tuon ruudun ulkopuolella,joten meidän roolinamme näyttää olevan sama kuin jalkapallon Mm -kisayleisön huudella sekaan.Kunnioitan tässä 10% n ruudussa ahkeroivia ja varsinkin siellä avustavia ulkomaisia avustusjärjestöjä sanomatta mitään.

Käyttäjän Ari-PekkaLeppnen kuva
Ari-Pekka Leppänen

Mielenkiintoinen vuosi tulossa. EU seuraava puheenjohtajamaa on Itävalta joka aloittaa pestin 1.7. ja tätä seuraa Suomi vuoden vaihteen jälkeen. Itävalta ajaa voimakkaasti Välimeren reitin sulkemista, maihinnousukeskuksia ja pakolasiten vastaanottamisen vähentämistä. Suomi joka seuraa Itävaltaa puheenjohtajamaana edustaa taas totaalisen löperöä linjaa ja suostuu aina siihen mitä mutti-Merkel sanoo.

Eipä niitä siirtolaisuuden ongelmia ratkaista maihinnousukeskuksilla mutta ei niitä ratkaista kyllä solidaarisella jakamisellakaan. Solidaarinen jakaminen kun ei toiminut 2015 edes pienessä mittakaavassa. Kehitysavullakaan niitä ei ratkaista koska kehitysapu ei pureudu juurisyihin. Toimiva terveydenhuolto yms. on tärkeää mutta kun katsoo kokonaishedelmällisyyslukuja niin homa alkaa hahmottua. Siinä missä Italiassa syntyy 0,9 lasta/nainen ja Suomessa 1.6, joka on eurooppalaista kärkeä, niin Nigeriassa syntyy 7 lasta naista kohden.

Käyttäjän SamiRinta-Mnty kuva
Sami Rinta-Mänty

On vaikea ymmärtää miksi kirjoittajan edustama kristilliseksi itsensä leimaava puolue ei julkisesti ponnekkaammin vastusta Suomeen islamilaisista maista suuntautuvaa maahanmuuttoa, joka laajassa mitassa ja pitemmän ajan kuluessa uhkaa Suomen kristillisiin arvoihin nojaavaa kulttuuria ja elämäntapaa. Tilanne on täällä vielä hyvä mutta tulevaisuuden kuvaa voidaan jo nyt katsoa mm. Ranskasta, UK:sta, Belgiasta, Saksasta, Tanskasta ja Ruotsista, joissa rinnaisyhteiskuntien synty, radikalisoituminen, sharia-tuomioistuimet ja terrorismi ovat aivan toisella tasolla uin Suomessa. Trendi on selvä ja tilanne näissäkin maissa tulee vain pahenemaan muslimiväestön lisääntyessä.

Islam on totalitaristinen ideologia, jolla on myös uskonnollinen ulottuvuus. Se ei sovi yhteen länsimaisen kristillis-juutalaisiin arvoihin perustuvan liberaalin yhteiskunnan kanssa. Yhteiskunnan, jonka tärkeimpiä arvoja ovat uskonnon-, yksilön- ja sananvapaus. Sen sijaan Islam pyrkii nimensä mukaisesti alistamaan kaiken alleen (Islam = alistua).

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Viisi kertaa rajan yli, aina poliisin kyydissä takaisin – Euroopan maahanmuuttopolitiikan ongelmat kiteytyvät Ventimigliassa", ks. alla:

https://yle.fi/uutiset/3-10277674?utm_source=newsl...

Pominta em. linkistä: - -"Pohjimmiltaan vapaan liikkumisen Schengen-alue on vuodelta 1999. Silloin ei ollut siirtolaisuuspulmaa. Schengeniä ei ajateltu ulkorajojen kontrollia varten, Guibal sanoo."- -

---

Schengen-alueen toimintaperiaatteet tulee päivittää tähän päivään välittömästi. Ks. Schengen-sopimuksien ja -alueen historiasta alla:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/09/14/schengen-...

---

Sari, mitä mieltä olet edellä esitetystä?

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Ei muuta kun jatkakaa vaan Eu:ssa tätä komediaa, sitä nopeammin Eu kaatuu...ja hyväniin. Fixit.

Toimituksen poiminnat