Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

EU-budjetista ”cappi” nurin!

EU:n komission esitys vuoden 2020 jälkeen noudatettavasta rahoituskehyksestä on täydentynyt nyt yksityiskohdittain sekä koheesiorahojen että maatalouden osalta. Vääntö jäsenmaiden kesken ja Euroopan parlamentin kanssa tulee olemaan vaikea. Brexitin myötä Iso-Britannian, toiseksi suurimman nettomaksajamaan, osuus EU-budjettiin poistuu. Saman aikaisesti uusia rahareikiä ilmaantuu, kun yhteiseen turvallisuuteen ja erilaisiin rakenneuudistuksia vauhdittaviin tukiin haluttaisiin lisää rahaa. Komission ratkaisu on kasvattaa budjettia, ja myös leikata reilusti sekä aluetuesta että maataloudesta.

 

Suomelle esitys on monella tapaa ongelmallinen. Komission esittämä budjetin kokonaistaso merkitsisi jopa miljardin lisälaskua tulevalla kehyskaudella. Koheesiorahoista ennakoitu 100 miljoonan euron lisäys on laiha lohtu maataloustukia uhkaava lähes 500 miljoonan tukitason leikkauksen rinnalla. Tähän asti hallituksen pehmeämpää linjaa kokonaistasoon on perusteltu sillä, että keskeistä on säilyttää saanto meille tärkeissä rakennerahoissa ja maaseudun kehittämisessä. Nyt uhkaa toteutua juuri päinvastainen: EU-maksut sen kun kasvavat ja tukien saanto heikkenee!  

 

Lisäksi tarkempi tutustuminen maatalouspolitiikan uudistukseen paljastaa, että uhkaava tukitason leikkaus ei ole ainut huoli. Uudet ympäristövaatimukset vaikuttaisivat olevan byrokraattiasia ja suoraan tulonmuodostukseen vaikuttavia. Sinällään hyvää tarkoittavat linjaukset tukien ohjaamisesta vain aidoille viljelijöille ja tilakohtaisten suorien tukien katot aiheuttanevat vain erilaisten ”luovien” omaisuusjärjestelyjen aallon.

 

Komission lempilapsi ”turvemaiden suojelu” näyttää sekin jälleen putkahtaneen cap-esitykseen. Moni EU-maa ei tämän kohdan tärkeyttä Suomelle ymmärrä, sillä määrittelystä riippuen jopa kaksi kolmasosaa pelloistamme lepää turvemaan päällä. Tässä vaiheessa jo muistutan Suomen edunvalvojia, että viime cap-kauden neuvotteluissa uusien turvemaiden kyntökielto ministeritasolla neuvostossa hävittiin. Pelastus tuli suomalaismeppien hyvän yhteistyön ansiosta, kun kielto saatiin kumottua Euroopan parlamentin kannassa ja väännettyä sillä vipuvarrella lopulliseen esitykseen.

 

Maatalouden kustannuksella budjetissa on tehty avauksia politiikka-alueilla, jotka aiemmin on selkeästi haluttu pitää jäsenmaiden kompetenssissa. Nyt komission uudet avaukset lähtevät ”erityistarpeiden kuten kilpailukyvyn, nuorisotyöttömyyden ja pankkiunionin varautumisjärjestelyiden” tukemisesta yhteisestä budjetista. Kalliit ja poliittisesti vaikeat rakenneuudistukset haluttaisin ainakin osin maksattaa muilla yhteisistä rahoista.

 

Budjetissa on toki kannatettaviakin kohtia kuten tutkimukseen, innovaatioihin, yhteiseen turvallisuuteen ja rajavalvonnan toimintakyvyn parantamiseen tähtääviä esityksiä, jotka auttavat jäsenmaita saaman yhdessä enemmän aikaan kuin yksin. Budjettia yritetään myös pitkästä aikaa yksinkertaistaa mm. poistamalla erilaisia poikkeuksia ja jäsenmaiden sinne aikoinaan neuvottelemia ”maksualennuksia”. Samoin budjetin tulopuolelle yritetään löytää uudella tavalla tuottoja mm. kierrätykseen perustuen.

 

Joka tapauksessa edessä on sekä suomalaiselle maataloudelle, että sitä kautta koko Suomelle tärkein neuvotteluvuosi sitten EU-liittymissopimuksen, ja monet näistä haasteellisista kysymyksistä venyvät Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle 2019.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sulla on tosi eriasteisia huolia. Maataloustuet ovat varmasti suurin niistä, mutta jaksat myös surra geneettisen homouden kieltäneen ex-toimitusjohtajan potkuja. Mulla on sellainen näky, etteivät kristilliset etene enää koskaan vaaleissa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Päinvastoin Pyykkölä!

Maataloustukien pienentäminen on pienempi ongelma pitkässä juoksussa kuin somessa ja valtamediassa käytävä luomisjärjestyksiä vastustava homoistamiskampanja.

Suomen kaltaisella pienellä valtiolla ei ole varaa utopioihin!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta, meillä ei ole vaaraa utopioihin. Onkin aika päästä eroon uskonnollisista saduista ja tarinoista vaikuttamassa poliittiseen päätöksentekoon. Sitä ei voi tehdä luottamalla uskonnollisiin utopioihin vaan on se perustettava järkiperäiseen tietoon.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #3

"Onkin aika päästä eroon uskonnollisista saduista ja tarinoista vaikuttamassa poliittiseen päätöksentekoon. Sitä ei voi tehdä luottamalla uskonnollisiin utopioihin vaan on se perustettava järkiperäiseen tietoon."

Juuri näin tehtiin Neuvostoliitossa....

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #4

Ei pitäisi sotkea poliittisen vallanhimon käyttämistä vallankäytön perustana järjenkäyttöön.

Sitä paitsi NL:lla on harvinaisen vähän tekemistä liki 20 vuotta hajottamisensa jälkeisen EU:n budjetin kanssa. Argumenttina se on jokseenkin passé ja niiin läääst siison.

Jonny Wadd

Olisi aika päästä eroon koko valuvikaisesta EUsta. Noi uudet avaukset ei ole muuta kuin integraation lisääminen vaivihkaa..
Sipilä pettää isänmaan myymällä suomen maataloustukia vastaan loputkin itsenäisyydestämme ja samalla EU maksut nousevat ..

Aulis Saarijärvi

Miten Netanjahu Israelissa otti kiittelysi palestiinalaissiviilien joukkomurhasta, kun kuumana häntä kannustit lämpimästi?

Antero Koski

Kommentoijilla täysin jäänyt ymmärtämättä kolumnin sisältämä totuus. Jos ei meidän vellihousu mielistelijöillä eu:ssa asenne parane, niin meidän maataloudelle käy kylmät.
Hyvä, että on toinenkin puolue mikä näkee uhkat todellisina.
Homo jutut ovat täysin eri asioita, eikä niillä ole mitään merkitystä eu ongelmiin verrattuina.

Toimituksen poiminnat