Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Taivastelua kerrakseen!

Ulkoministeri Timo Soinin aborttikanta ei ole ollut kenellekään politiikkaa seuraavalle yllätys. Katollisena kristittynä hän on vuosien varrella tuonut näkemyksensä esille lukuisissa vaalikoneissa ja toimittajien tiukoissa tenteissä. Nyt hän sitten vakaumuksensa pohjalta blogissaan harmitteli Irlannin aborttia koskeneen kansanäänestyksen tulosta, ja siitäkös kalabaliikki syntyi. Asiaa tuntematon olisi voinut luulla, että Suomen hallituksella oli ollut etukäteen sovittu kanta Irlannin kansanäänestykseen, josta ulkoministeri oli mennyt lipeämään. Missään vaiheessa ulkoministeri Soini ei tainnut kirjoituksessaan myöskään kertoa muutoksista hallituksen kehityspoliittiseen linjaa. Alkoi kuitenkin nettinärkästys, johon osallistuivat twiittailevat poliitikot oikealta vasemmalle. Kun ”väärästä” vakaumuksesta on uskonnonvapauden omaan perustuslakiinsa kirjanneessa Suomessa kuitenkin vaikea muuta kuin moittia, tarvittiin lisää evidenssiä.

Löytyihän sitä; Soini oli Kanadan vierailullaan osallistunut omalla ajallaan, yksityishenkilönä Pro life –liikkeen iltavigiliaan, jossa oli rukoiltu ja poltettu kynttilöitä sikiöiden muistolle. Seuraavan päivän abortinvastaiseen mielenosoitukseen Soini ei osallistunut. Tapahtumien johdosta on vaadittu ulkoministerin eroa. Hallitusta ja presidenttiä myöden on nähty ongelmallisena Soinin rajanveto yksityishenkilönä ja ministerinä toimimisen välillä virkamatkalla. Ulkoministerin toiminnasta on jo tehty lukuisia kanteluja ylimmille laillisuusvalvojille.

Onko ministerillä oikeus ilmaista vakaumuksensa? Menikö virkamatkan aikana vapaa-ajalla olleella Soinilla raja rikki yksityishenkilönä ja ministerinä toimimisen välillä? Onko Pro life-liikkeen iltarukoukseen osallistuminen poliittinen kannanotto?

Ministerillä on oikeus ilmaista vakaumuksensa, minkä linjasi oikeusasiamies jo 2013 silloisen sisäministeri Päivi Räsäsen vapaa-aikanaan Kansanlähetyspäivillä pitämän puheen johdosta. Silloinkin oli kyse abortista, ja ministerin vakaumuksesta. Oudoimmissa tulkinnoissa sisäministerin väitettiin jopa yllyttäneen kansalaisia rikkomaan lakia. Oikeusasiamies vahvisti tuolloin uskonnon- ja sanavapauden periaatteen, joka koskee myös valtioneuvoston jäsenenä olevia henkilöitä.

Tehdäänpä ajatusleikki. Entäpä jos virkamatkalla olisi ollut aiemmassa hallituksessa hyvää työtä kehitysministerinä tehnyt Pekka Haavisto maassa, jossa seuraavana päivänä olisi järjestetty mielenosoitus sukupuolineutraalin avioliiton puolesta tulevan parlamenttiäänestyksen alla. Ministeri ei mielenosoitukseen olisi osallistunut, mutta olisi edellisenä iltana käväissyt pride-liikkeen sateenkaarimessussa. Laulaisiko twitter ja taivasteltaisiinko ministerin tekemisiä? Niinpä.

Uskonnon- ja omantunnonvapaus on jokaisella oltava; yhtä lailla timoilla, päiveillä kuin pekoilla. ”Väärän” vakaumuksen moittijoiden olisi hyvä muistaa Voltairen sanat: "Olen kaikesta eri mieltä kanssasi, mutta taistelen loppuun asti oikeudestasi olla eri mieltä".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Oletko puolueen puheenjohtajana todella sitä mieltä, että virkamatkalla oleva Suomen ulkoministeri voi ottaa kantaa vierailukohteena olevan valtion sisäpolitiikkaan?

Miten suhtautuisit siihen, jos Palestiinassa virkamatkalla oleva Suomen ulkoministeri osallistuisi Israelin vastaiseen iltatilaisuuteen?

Tässä näyttää siltä, että ihan järkevänä pitämäni politiikat sotkevat abortin tarkoituksella asiaan, vaikka kysymys on ihan muusta.

On oikeastaan järkyttävää, että Timo Soisin lisäksi, sinä et ymmärrä itse asiaa, joka on ihan muu kuin abortti.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Velillä on mennyt puurot ja vellit pahasti sekaisin.

Murheellista. Ei muuta.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Minun puolestani niin Timo Soini kuin kuka muu tahansa saa puolustaa ihmiselämää ja vastustaa aborttia, mutta Kanadassa se on kanadalaisten sisäpoliittiseen asia.

Minun näkökulmastani asia olisi täysin sama, vaikka Soini olisi puolustanut aborttia. Tuomitsisin asian Kanadan sisäpolitiikkaan sotkeutuminena.

Miksi minun mielipiteeni sinua niin kauhistuttaa? Miten olisit suhtautunut Suomen ulkoministerin osallistumiseen Jerusalemissa pidettyyn Israelin vastaiseen mielenosoitukseen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Eipä ole näkynyt Soinin sintu-tovereita puolustamassa ministeriään. Jänishousuja kun tosipaikan tullen näyttävät olevan.

Sari Essayah todistaa siviilirohkeutensa ja vakaumuksensa aitouden tällä blogillaan. Hän ansaitsee siitä kunnioituksen.

Soini on poliittisena luopiona varmasti huomannut olevansa huterassa seurassa. Siitä hän voi syyttää vain itseään.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Timo Soini ei siis ansaitse kunnioitustasi, vaikka osoitti siviilirohkeutensa osoittamalla mieltään asiasta, joste tiesi varmasti saavansa kaikkien haukut.

Aborttilait sikseen, mutta nostan hattua tästä Soinille.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

#34. Soini nimenomaan ansaitsee tuosta Pro Life -rohkeudestaan ja sen osoittamisesta kunnioituksen.

Puoluekeikaukseen (>sintu) ja sen seurauksiin liittyi huomautukseni "saa syyttää itseään".

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #42

Miten suhtautuisit siihen asiaan, että Suomen ulkoministeri Palestiinan vierailullaan osallistuisi iltatilaisuuteen, joka olisi osa Israelin miehityspolitiikkaa vastustajaa mielenosoitusta?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #43

Se ei tietenkään olisi soveliasta ulkoministerille.

Mutta eipä se ole mitenkään verrattavissa Soinin Kanada-tapaukseen; kynttilät ja iltavigilia aborttia vastaan. Kaksi kokonaan eri asiaa. Sen ymmärtää jokainen.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #46

Siis sinulle abortti on se asia, jonka vuoksi ulkoministeri voi ottaa kantaa toisen maan sisäpolitiikkaan.

Tämä asia tuli kohdallasi selväksi. Kiitos, että olit rehellinen!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos tästä selostuksesta. Minulla oli aiemmin syntynyt kuva, että Soini osallistui mielenosoitukseen. Ehkä jopa presidentti Niinistöllä oli tuollainen kuva? Ploki-kirjoituksen laskin kylläkin mielipiteenvapauteen kuuluvaksi, mutten hallituksen vastaista mielenosoitusta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Soinin avustaja twiittasi ulkoministerin osallistuneen marssille. Mutta kyllä myös tuo mielenosoitusta edeltänyt tapahtuma oli oman tulkintani mukaan osa tuota mielenilmausta.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Mistä kohtaa se mielenilmaus sitten alkaa. Siitäkö kun sitä joku suunnittelee, vai siitä kun on tapaaminen jossa päätetään järjestää vai siitä kun ensimmäinen ajatus pälkähtää jonkun päähän että olisi ehkä aiheellista alkaa suunnittelemaan mielenosoitusmarssin edeltävää iltatapahtumaa. Yökin on siinä välissä kun lähdetään liikkeelle.

Marssi taitaa olla marssi ja rukoushetki kynttilöineen on rukoushetki kynttilöineen. Ehkäpä siinä on avustajallakin syytä ajatella mikä mikäkin on.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Aina löytyy niitä, jotka pöyristyvät milloin mistäkin ja ensitöikseen vaativat ministerin eroa. Se sanonta "I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it" jolla Evelyn Beatrice Hall luonnehti Voltairen ajattelua, on kyllä erinomaisen hyvä ohje, joskin sen noudattajien löytäminen on nykyisin käynyt kovin vaikeaksi. No, sitä Voltairen aika luonnehditaankin valistuksen ajaksi. Niinpä olenkin Soinin kanssa eri mieltä, mutta puollan hänen oikeuttaan vakaumuksensa ilmaisemiseen, tietysti sillä rajauksella, että ne mielenilmaukset eivät saa olla ristiriidassa hänen tehtäviensä ja asemansa kanssa.

Mitä tulee tuohon ajatusleikkiisi, ei sellaista tarvitse tehdä, kun muistetaan, kuinka Arhinmäki Kulttuuri ja urheiluministerinä ollessaan heilutteli sateenkaarilippua Moskovassa yleisurheilun MM-kisoissa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Pöyristymisen määrä oli silloin Arhinmäkeä kohtaan valtava. Esimerkiksi nykyinen ulkoministeri oikein rypi silloin pöyristyksessä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Haeskelet varmaan jonkin linkin aiheesta kun otit asian esille.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #27

"Puolustusministeri Carl Haglundin kravattimielenilmaus on samaa tasoa Paavo Arhinmäen sateenkaarilipun heiluttelun kanssa. Mitään hyötyä siitä ei ole. Kumpi heistä lakkaa seuraavaksi kyntensä?
Vakavat asiat pitää vakaasti hoitaa. Kun hoidetaan isänmaan asioita, ei pikkukikkailulle ole sijaa."

Missä se pöyristys oli? Ja vaatimukset ministerierosta?

Minusta tuo näytti melko maltilliselta kommentoinnilta jos tosin siitä näkyykin että ei katsonut osallistumista tarpeelliseksi.

Sävyero esim. puheenvuorokommentaattoreitten vaatimuksiin on melkoinen!

Haeskeleppas nyt vielä jotain oikein tukevaa ettet joudu paskanpuhujan ja juorunlevittäjän maineeseen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #27

Aika laiha saalis ollakseen "valtava".

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Niin, pari ministeriä Suomen hallituksestakin on irtisanoutunut ulkoministeri Timo Soinin ristiretkestä. Saas nähdä, millaisen palkkioviran Soini saa?

Juha Hämäläinen

Soinin toimissa ei ole tältä osin ollut mitään moitittavaa.

Kouhottavat punavihreät ja citypiipertäjät eivät voi sietää, että heidän oikeuteensa käyttää vapaata aborttia ehkäisyn korvikkeena moititaan.

Heillä eivät ole oikein ihmisoikeudet hanskassa vaan vain oma mukavuus.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kaikki konservatiivit ja poliittiset kristityt (eli mukakristityt) ja oatmoslaiset ja jokainen suomalainen tietää että juuri liberaaleilla kaupunkialeilla, kaikkien kaupunkien kallioissa ja valliloissa on korkeampi syntyvyys kuin ahdasmielisillä alueilla.
Se siitä harhaheitosta citypiipertäjiä päin.
Salliva suhtautuminen naisten itsemääräämämisoikeuteen ja naisten tasa-arvoon edistää syntyvyyttä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Tuollaisestahan tuli tuomio, kun islam oli kyseessä. Eihän islam ole valtiovallan erityissuojeluksessa? (Sitä paitsi Halla-ahon argumentoinnissa oli tiettyä logiikkaa.)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #17

Keskustelua hieman vaikeuttaa tässä haarassa se, että Pyykkölän kommentti on poistettu.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #49

Eipä tässä paljon kannatakaan enää "keskustella", mutta minusta systeemi on merkillinen, jos se sallii kommentin poiston niin, että vastaukset siihen jäävät, koska tästä voi tulla väärinkäsityksiä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #49

Kyllähän Soinia pystyy hyvin moittimaan vaikka alkuperäinen teksti olisi hävitettykin. Monet pystyvät keksimään juoruja ja valheita ihan vaan omastakin päästään.
En tarkoita mitenkään sinua, sinun kommenttisi ovat yleensä hyvin perusteltuja.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #17

HUOM! Kommentti 17 ei ole vastaus Sini Lappalaisen kommenttiin vaan poistettuun kommenttiin.

Poistaisin tai muokkaisin omaanikin, mutta siihen ei näy olevan mahdollisuutta, mikä on minusta merkillistä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #52

Sitä ei voi enää muokata kun siihen on jo vastattu mutta punakynän heiluttaja pystyy tekemään mitä vain.
Toisaalta siinä on kyllä järkeä että kommentoitua tekstiä ei enää voi muuttaa, siinä saattaisi jollekin tulla kriittisen palautteen jälkeen mieleen muuttaa alkuperäistä ja sehän vasta sotku olisi.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #62

No nyt tästä tuli sotku, kun ilmeisesti blogisti poisti sen kommentin, johon minun kommenttini (17) oli vastaus. Pitäisi ilman muuta olla niin, että jos kommentin poistaa, myös vastaukset siihen poistuvat, ettei tule ihan harhaanjohtavaa käsitystä.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen Vastaus kommenttiin #62

Asiaa helpottaisi hiukan, kun poistetusta kontentista jäisi kuitenkin jälki. Vaikkapa numero ja teksti " Kommentti poistettu".
Vink, vink moderaattorille.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #74

Poiston syyn ilmoittaminen, tarkemmin kuin vain asiattomaksi mainitsemalla, olisi myös informatiivista ja ehkä mahdollisesti myös opettavaista kommentoijille.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kun ottaa ministerin tehtävät vastaan, pitäisi varautua pitämään vakaumuksensa omana tietonaan ainakin virallisella ministerivierailulla.
Mutta Sipilä on tottunut toimimaan hyvistä tavoista ja viralisista käytännöistä piittaamatta ja hoitamaan ongelmat sutkautuksilla. Tässä se ei enää onnistunut.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ei pidä paikkaansa, että kaikki vihreät olisivat millään tavalla mukana moittimassa kyseistä SOinin tempausta. Olen blogistin kanssa jokseenkin samaa mieltä. Siinä hän on väärässä, että muiden tempauksia ei taivasteltaisi. Taivastelijat ovat vain silloin osin eri ihmisiä.

Minulle on vihreänä aivan samantekevää, mitä ministerit tekevät vapaa-aikanaan ja mitä mieltä he ovat, kunhan hoitavat perustyönsä.

Mutta Soini ei hoida oikeita töitään eikä esim. osaa kirjoittaa suomea.
http://esa-jussisalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Voi kun minä tykkään tästä Sari Essayahin näkemyksestä ja annan täyden kympin Sarille kiitos.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No Sari Essyah ja Päivi Räsänen osaavat ilmaista itseään demokraattista kieltä ja mielenlaatua tukevasti. Mutta kun uskikset lyöttäytyvät kaiken maailman herjahalmeiden aisankantajiksi niin saavat kyllä sitten kantaa osansa kritiikistäkin. Millainen on niikuin omastamielestäsi seos äärioikeistolaista prosenttijengiä ja kristinuskoa?
Miltä sinusta tuntuisi jos Laura Huhtasaari juntattaisiin opetusministeriksi?

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Niin ettäkö Soini saa ottaa kantaa toisten maiden sisäpoliittisiin ratkaisuihin, mutta täällä Suomessa ei saisi ottaa kantaa ja kyseenalaistaa Soinin toimintaa? Pieni mieleni on ymmällään.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin miksi? Soini saa "taivastella" kynttilöineen ja leimata suomalaiset oman vakaumuksensa mukaiseksi, mutta tätä arvostelevat - presidentti Niinistö mukaan lukien - eivät saisi ilman kristillisten ahdasmielisten paheksuntaa ilmaista omaa näkemystään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005703738.html

Vastenmielisin piirre kristinuskossa on kärsimyksen glorifiointi, ikään kuin kärsimys jalostaisi ihmistä. Kuolemansairaan ihmisen kärsimyksiä ei saa lopettaa, ja naisen pitää kärsiä siitä, että tuli vahingossa raskaaksi.

Mitä pitäisi ajatella uskonnosta, jonka symboli on teloitusväline?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Essayah sekottaa ministerin aseman etenkin virkamatkoillaan ja vapaan kansalaisen sananvapauden. Ministeri on ministeri vapaa-ajallaankin mennessään julkisiin tilaisuuksiin.

Samaten Soini itse sekotti asiaansa samanlaisella sohelluksella hallituksen aitiosta eduskunnassa. Hän on toki vapaa käymään yleisissä kulttuuri- ja urheiluriennoissa mutta sekaantuminen vieraan valtion sisäpolitiikkaan on eri juttu. Sitähän siedetään huonosti jos asialla on esimerkiksi Venäjä mutta Soinin pitäisi antaa riehua vapaasti. Miksi?

Soinilla on toki oikeus vakaumuksiinsa mutta ei vapautta sohlata ministerinä miten sattuu koska ministerinä, etenkin ulko-, hän on meidän edustajamme. Jos hän ei pysty käyttäytymään asiallisesti, hänen on luovuttava ministerintehtävästään. Sen jälkeen hän on vapaa säheltämään mielipiteineen miten haluaa.

Mikäli Essayah ei tätä ymmärrä, hän tuli samalla osoittaneeksi itsekin olevansa sopimaton ministerin vastuunalaiseen tehtävään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Onneksi meillä on paljon ministerin kokemusta omaava presidentti johtamassa ulkopolitiikkaa, eikä kokematon pääministeri ja ulkoministeri voi kovin paljon sählätä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Päivi Räsänen kertoi Raamatun ja lain ollessa ristiriidassa keskenään, että Raamattu on lakia tärkeämpi. Kyllä tuo lause sisäministerin suusta oli arveluttava. Räsänen kertoi kantansa hengellisessä tilaisuudessa eikä sitä katsottu tulkittavan sisäministerin antamaksi ohjeeksi.

Pyysit kuvittelemaan, miten ministeri Haavisto olisi osallistunut mielenosoitukseen. Kuvittele itse, miten suhtautuisit sisäministeriksi valitun muslimin oman uskontokuntansa tilaisuudessa esittämään vastaavanlaiseen sharia-puheenvuoroon.

Itse katson, ettei sisäministeriksi saa koskaan enää valita kristillisdemokraattia. Ohje oli sisäministeriltä kestämätön.

Uskonnonharjoittamista ei saa sotkea politiikkaan. Ei auta, vaikka vaalityössä kertoisi omasta vakaumuksestaan. Lainsäädäntötyössä ei missään nimessä saa pitää ohjenuorana Raamattua yhtä vähän kuin Koraaniakaan. Lainsäädäntö koskee niin uskovaisia kuin uskomattomiakin. Se koskee myös minua, joka katson, että usko on jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia. Yhteisön ei tarvitse uskon normistoa noudattaa. Riittää että uskova itse noudattaa juuri oman henkilökohtaisen tarpeensa mukaan,

Vaikka olen siis kristitty ja kuulun kirkkoon, pidän sinun tapaasi tyrkyttää uskonnon määrittämiä sääntöjäsi yhteisön säännöiksi sopimattomana fundamentalismina. Lainsäädäntötyöhön vakaumuksesi ei saa vaikuttaa.

Juha Hämäläinen

#22. Niemeläinen kouhottaa taas itsensä pussiin.

Ei laki ole mikään ylin instanssi kenellekään vastuulliselle kansalaiselle. Laki ei tuota aina oikeita ratkaisuja ja oikeutta. Onhan tästä näyttöä maailmanhistoria täynnä.

Niemeläisen logiikka ja opinnot eivät ohjaa häntä totuudellisiin kommentteihin.

Saksassa 20 vuoden natsiaikana miljoonat kristityt noudattivat lakeja ja tottelivat esivaltaa. He eivät edes yrittäneet vastustaa laillistettuja vääryyksiä maassaan ja sodan aikana.

Myös Suomessa ja EUssa on runsaasti lainvoimaisia asioita, joita ei tule noudattaa tai kunnioittaa kaikissa tilanteissa. Ihmisen omatunto, järki ja morasli uskonnon ohella ohjaa meitä toimimaan oikein eivätkä pykäläuskovat.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Ihmisen omatunto, järki ja morasli uskonnon ohella ohjaa meitä toimimaan oikein eivätkä pykäläuskovat."

Annoit juuri legitimiteetin niin ISISin kuin natsienkin toimintaan. Älä unohda, että natsit kaappasivat vallan laittomasti.

Ihmisen moraali on hyvä apu lainsäädäntötyössä. Yksilötasolla omaa moraalia voi toki noudattaa, muttei sitä voi nostaa lain yläpuolelle. Kettutytöt, kuten jokainen ihminen, tietävät, että eläinrääkkäys on väärin. Kun he nostavat moraalin lain yläpuolelle ja tulkitsevat eläinsuojelulakia laajemmin, me tuomitsemme heidät. Laki on moraalin yläpuolella.

Moraalin tueksi ei missään nimessä saa ottaa uskonnollisia teoksia. Raamattu ja Koraanikin esimerkiksi antavat luvan kivittämiseen ja murhaamiseen mitä erilaisimmissa tilanteissa. Se on luonnollista: nehän ovat tuhansien vuosien takaisia lakikirjoja. Kun yksilön moraalia ja omaatuntoa uskonnollisin opein riittävästi kyseenalaistetaan, syntyy uusia ISISejä ja uusia natsiorganisaatioita.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #55

Minusta lakia ei tule nostaa moraalin yläpuolelle, mutta toisaalta moraali ja fundamentalistinen uskonollisuus eivät koskaan mahdu asumaan samassa pääkopassa. Poliittisen päätöksenteon tulisi perustua järkeen ja faktoihin, ei uskomuksiin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #65

Kun laki ja moraali ovat ristiriidassa, yksilön tulee omakohtaisesti itseään kohtaan kunnioittaa moraaliaan, yhteisön tulee sitä vastoin kunnioittaa lakia. Suhteessa toiseen ihmiseen, laki on yksilön moraalia tärkeämpi.

Vaikka oma moraalisi sanoisi toisen ihmisen toimivan väärin, et voi puuttua hänen toimintaansa, jollei lakia tule rikotuksi. Turkistarhaaja saa edelleen rääkätä eläimiään, vaikka oma moraalini kertoo sen olevan väärin.

Kyllä päätöksenteko pääosin pohjautuu tunteisiin ja suhteisiin. Vankka usko heikentää ihmisen moraalia. Yksi tärkeimmistä kristillisten puutteista on kyky asettua toisen ihmisen asemaan, kyky empatiaan. Kristillisille juuri tämä empatian puute tuottaa onnettoman lähtökohdan säätämään yhteiskunnalle sääntöjä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"Tehdäänpä ajatusleikki. Entäpä jos virkamatkalla olisi ollut aiemmassa hallituksessa hyvää työtä kehitysministerinä tehnyt Pekka Haavisto maassa, jossa seuraavana päivänä olisi järjestetty mielenosoitus sukupuolineutraalin avioliiton puolesta tulevan parlamenttiäänestyksen alla. Ministeri ei mielenosoitukseen olisi osallistunut, mutta olisi edellisenä iltana käväissyt pride-liikkeen sateenkaarimessussa. Laulaisiko twitter ja taivasteltaisiinko ministerin tekemisiä? Niinpä."

Tuossapa se totuus tulee julki ja mistä tässä on kyse!

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Jep. Soini sytytti kynttilän tapetuille ihmisaluille on ihmisoikeus, on oikein puolustaa ihmiselämää jokaisessa muodossaan missä sitä esiintyy.

Toisessa leirissä lapsen tappaminen kohtuun on ihmisoikeus.

Itselläni on kipeä muisto nuoruudesta, jolloin kihlattuni salasi raskauden ja salaa kävi tekemässä Abortin minulta. Kaikki ne puheet häistä ja perheestä oli muuta mitä yhdessä suunniteltiin, ei vastannut todellisuutta, itse olisin halunut lapsen. Siitä lapsesta oli "minun ruumiistani" puolet.

Kalle Penttinen

ProLife:sta puheenollen, onkohan ulkoministeri tai yksityishenkilö Soini taikka kansanedustaja Essayah koskaan osallistunut kuolemantuomion vastaiseen mielenosoitukseen esim. USA:n virka- tai edes yksityismatkallaan?

Vai astuuko siinä kohtaa kuvaan kristityilläkin esiintyvä kaksinaismoralismi/tekopyhyys, joka sallii yhtä muttei toista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tekopyhyys on liian kauniisti sanottu. He vaan kutsuvat inhottavien taannuttavaa valtaa kristinuskoksi koska kristinusko on hyvä valepuku.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Lainaus blogitekstistä: "Olen kaikesta eri mieltä kanssasi, mutta taistelen loppuun asti oikeudestasi olla eri mieltä".

Siis taistelua ihmisen itsemääräämisoikeutta vastaan ja kärsimyksen puolesta?

Soinin irtioton voisi jotenkin ymmärtää, jos hän olisi samalla sytyttänyt kynttilän kaikkien sodissa kuolleiden tai seksiorjiksi kaapattujen lasten, terrori - iskuissa, parisuhdeväkivallassa tai muuten väkivaltaisti kuolleiden henkilöiden puolesta.

Tekopyhää?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Myöskään Soinin luontoviha tai viha luonnonsuojelijoita kohtaan ei oikein machaa sen kanssa että on huolissaan sikiöiden oikeuksista.
Hän esittää abortin syntinä mutta eläinten kidutuksen ylevänä ihmisen oikeutena.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Pitää paikkansa. Olisi loogista suojella elämää maapallolla yleensä, jota ihmissuku ja ylikansoitus tuhoaa...

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Kysymys tässä on siitä, mikä on Suomen lainsäädännössä ilmaistu linja. Ministeri on ulkomailla Suomen edustaja ja edustaa vain ja ainoastaan tätä Suomen kantaa.

Suomessa on tietty lainsäädäntö abortin suhteen. Tätä vastaan ei ministerinä voi olla ulkomailla. Jos luopuu ministerin virasta, niin sitten siitä vaan.

Suomessa on myös tietty lainsäädäntö avioliiton suhteen. Ministerin tehtävä ulkomailla on nimenomaan puhua tämän puolesta, joten ministerin osallistuminen tasa-arvoista avioliittoa puolustavaan mielenosoitukseen olisi ollut aivan asianmukaista.

Juha Hämäläinen

Ministeri ei edusta Suomen lainsäädäntöä ulkomailla tai kotimaassaan. Ajatus on täysin naurettava.

Meillä on lainsäädäntö täynnä asetuksia, joita vastaan ovat niin kansalaiset kuin poliitikot.

Mielipiteitä ei säädetä lainsäädännöllä onneksi. Punaviherpiipertäjät ja muut äärimmäisyysihmiset kyllä pyrkivät tähän.

Somen ihmiset ovat niin pöljiä, että luulevat demokraattisten päätösten estävän eri mieltä olon julkisesti.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Kyllä ministeri edustaa Suomea, eikös vain Juha Hämäläinen, muu olisi täysin naurettavaa. Ja Suomen edustaminen tarkoittaa Suomen lainsäädännössään määrittelemien arvojen edustamista, kuten esimerkiksi naisten oikeutta omaan kehoonsa eli aborttioikeutta ja tasa-arvoista avioliittoa. Nämä asiat on päätetty demokraattisesti enemmistöpäätöksinä.

Jos jokin asia on vastoin enemmistön kantaa, se on helppo korjata eduskunnan enemmistön voimin. Onhan meillä kyllä vankilat täynnä porukkaa, joka on moniakin lakeja vastaan ja onhan heitä ulkopuolellakin. Ovat vain valitettavasti vähemmistöä, joka ei sanele lakeja.

Meillä on hyvä vanha sanonta:"Sen lauluja laulat, jonka leipää syöt". Tämä pätee erityisesti valtion ministereihin. Kun eroaa ministerin virasta, saa olla julkisestikin ihan mitä mieltä hyvänsä.

Jos todellakin Suomen ja suomalaisten arvot ovat niin vastenmielisiä, kuin Soini tempauksillaan osoittaa, niin miksi ihmeessä hän edelleen on Suomen ministeri?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Touko Aalto Ylelle: Kansalaistottelemattomuus on hyväksyttävää ja on ihan Ok rikkoa lakia, jos se sotii omaa vakaumusta vastaan.

Kaiken kattava moralisti.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Ministeri on virkamatkallaan velvollinen hoitamaan virka-asioitaan, josta hänelle maksetaan palkkakin, eikä marssimaan minkään henkilökohtaisen vakaumuksensa puolesta ja valtion linjauksia vastaan.
Virkamatkalla ei ole valinnaista Suomen ja itsensä edustamista.
Mikä vaikeus sitä on ymmärtää, että palkallisella virkamatkalla erillistä yksityisaikaa ei edes ole persoonan jakamiseksi ja oman palkanmaksajansa vastustamiseksi.
Yksityisajallaan työmatkojen ulkopuolella marssikoon vastustamassa vaikka kaappikelloa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Onko jokin ulospäin näkyvä tunnus milloin ministeri on ksityishenkilö? Siis sellainen mistä ulkomaalaiset mediat tunnistavat sen tai suomalaiset.

Ei taida olla, ministeri on ministeri 24/7 koko virkakautensa ja kyse on ihan miten on sopiva käyttäytyä kyseisessä virassa. Rajoja näköjään halutaan rikkoa ja rikkomuksia puolustaa...koska uskonnollinen vakaumus oli tällä kertaa kyseessä, faktat sekoitetaan tahallaan uskovien toimesta.

Poliisillakin on sääntönsä miten voi käyttäytyä vapaa-ajalla, ilmeisesti mielipiteiden mukaan nyt poliisillakin on vapaus käyttäytyä vapaa-ajalla miten haluaa jos vain hokee vakaumusta, vaikka uskonnollista sellaista.

Essayah osoittaa todellistä älynpuutetta tällä blogilla, koska kuvittelee että ulkoministeri voi olla yksityishenkilö virkamatkallaan. Ketään ei kiinnosta Soinin mielipide aborttia kohtaan, vaan miten hän hoitaa Suomen edustamisen, vaikka nämä oli tällä kertaa ristiriidassa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Soini oli häpeäksi meille suomalaisille ryhtyessään ulkoministerinä ottamaan kantaa toisen valtion sisäiseen päätöksentekoon. Olisi aina hyvä harkita kannattaako ministerin tai puolueen puheenjohtajan pestiin koskaan valita vahvasti uskovaista henkilöä. Tahtovat aina taivaalliset ja maalliset vellit mennä sekaisin. Poikkeuksena tietysti KD, jossa puheenjohtajankin on syytä olla uskossa, muttei mielellään hallituksessa.

Petri Hämäläinen

#41 - Naurettavaa. Mikä ”valtion sisäinen päätöksenteko” vaalit tai kansanäänestys muka on?

Ai Suomessa ei otettu kantaa Brexitiin, Katalonian kansanäänestykseen, Krimin kansanäänestykseen, Trumpin valintaan tai aivan viimeeksi Italian hallitusneuvotteluihin?

Tarkoituksesi onkin aivan toinen. Se on vain ja ainoastaan tukahduttaa vapaa mielipiteen muodostus ja mielipiteen ilmaisu.

On sinne nimikin: totalitarismi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ainakin Orpo ja Sipilä ovat (Soinin ajatukset hyvin tuntien) olleet sitä mieltä aiemmin (2017), että tämä hallituskoalitio rakentuu "yhteiselle arvopohjalle", joka kunnioittaa ihmistä.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Sari Essayah kyselee, "onko Pro life-liikkeen iltarukoukseen osallistuminen poliittinen kannanotto?". Vastaus on ehdottomasti ja yksiselitteisesti kyllä, kun järjestäjät katsovat "iltarukouksen" tarkoituksena olleen nimenomaisesti vaatimuksen esittäminen oman maansa hallitukselle (”to demand from our Federal Government that it protect the lives of Canada’s children who are threatened by abortion” https://marchforlife.ca).
Selvennykseksi vielä, että tämä "vigilia-iltarukous" oli kymmenien poliisien suojelema kynttilämielenosoitus julkisella muistomerkillä keskellä pääkaupunkia. Se oli ”korvikemarssi” niille, jotka eivät ehtineet tai pystyneet osallistumaan itse päämarssiin parlamenttikukkulalla ja virallinen osa koko mielenosoitustapahtumaa "March for Life".
Aivan oikein käsitti tämän Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen julkaisemalla valokuvan itsestään ja Soinista kynttilöiden kanssa "iltarukouksessa": ”Pro life also in Ottawa. On National March for Life with Foreign Minister Timo Soini." Samoin käsitti Virtanen yhtä oikein, että hänen marssikaverinsa ei ole yksityishenkilö Timppa, vaan ulkoministeri Timo Soini.
Ulkoministerille on annettava eduskunnan epäluottamuslause. Sillä diplomatian ensimmäinen aa-pee-see on sekaantumattomuus kohdemaiden sisäasioihin.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tänään puolustusvoimien lippupäivänä suuri kunnioitus sotiemme veteraaneille jotka uskossa isänmaahan toiset kaatuneena puolustivat Suomen
säilymään länsimaisen uskonnonvapauden ja julkituomaan elämisen arvon vaikka ministerin virassa maailmalla.
Sari on elämän puolella ja viellä kiitokset Päiville olit tosi hyvä sisäministeri joka jaksoi koko viime hallituskauden kestää kiusaamista.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ja myöskin puolustivat vapautta uskonnoista joita jotkut haluavat tyrkyttää lainsäädäntöön. Toivottavasti saamme pikaisesti uuden hallituksen joka mahdollisesti erottaisi valtion uskonnosta kokonaan jolloin jokainen saa uskoa mihin haluaa mutta lainsäädäntöön se ei saa vaikuttaa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Enpä tähän keskusteluun muutoin ota kantaa, mutta totean kaikken uskontojen levittävän ja ylläpitävän omaan suuntaansa vääristynyttä maailmankuvaa, jossa määräävänä tekijänä on uskonto ja siihen liittyvät uskomukset, jotka todellakaan eivät kestä tieteellistä tarkastelua. Politiikassa uskontoon nojaavat päätökset ovat surkeimmasta päästä. Niissä nojataan uskoon. Tieto on vain haitaksi. Se aiheuttaa epävarmuutta, kun mileleen tulee, että asia voi toisinkin olla.

Käyttäjän PasiPelli kuva
Pasi Pelli

Hyvä pienenä muistutuksena näihin kommentteihin, Paavo Arhinmäki teki vastaavan tempun Venäjällä aikoinaan huiskuttamalla sateenkaarilippua ja eipä siitä samanlaista kohua herännyt, miksi? Vastaan itse, heti jos julkikristitty tekee taikka sanoo jotain valtavirrasta poikkeavaa, niin kauhea älämölö siitä syntyy. Itse en pidä Soinista ja vielä vähemmän Esayahista,saati äänestäisi heitä, mutta onhan se hyvä tuoda faktat pöytään näihin kommentointiin. Arhinmäen temppu oli mielestäni paljon loukkaavampaa, se sentän sattui toisen valtion maaperällä ja vastoin heidän lakejaan ja poliittisia arvojaan. Venäjällä kun on kovin perinteiset arvot, joidenkin mielestä hyvä niin, ja Arhinmäki menee sinne huiskuttelemaan vastakkaista mielipidettään.

https://www.iltalehti.fi/yleisurheilun-mm-2013-mos...

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Itse asiaan. Abortti ei ole hyvä/paha-kysymys, vaan siihen sisältyy ristiriitaisia piirteitä. En itse niitä kaikkia tunne.

Koska asia on monimutkainen, ei siitä pidä suu vaahdossa kirjoitella ja vannoa. On erilaisia tapauksia.
Suomessa jokaisella on sananvapaus ja mielipiteenvapaus, eikä ulkomaille siirtyminen sitä häneltä poista (tietenkään).

Olen itse marssinut Hampurissa tieteenpuolesta, syrjittynä tohtorina, jolle Suomessa ei ole riittänyt arvostusta, mutta ulkomailta olen saanut erittäin hyvää palautetta. Suomi on ummehtuneessa tilassa. Sen voin systeemiajattelinjana päätellä tämänkin blogin orwellilaisista mielipiteistä (vapaus on orjuutta ja tietämättömyys on voimaa").

Siis turha vaahtoaminen pois asioista, joille ei ole yksinkertaista vastausta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Essayah kyselee: "onko Pro life-liikkeen iltarukoukseen osallistuminen poliittinen kannanotto?"

Julkisesti järjestettyyn julkiseen tilaisuuteen osallistuminen on poliittinen kannanotto kun sen tekee poliitikko. Vaikka sen tekisikin sen omasta mielestään vapaa-ajalla. Erityisesti se on sitä valtion ministerille vieraassa maassa jossa kyseinen tilaisuus on pyrkimystä vaikuttaa maan sisäisiin asioihin.

Soini olisi voinut rukoilla iltarukouksensa hotellihuoneessaan niin silloin se ei olisi ollut poliittinen kannanotto.

P.s. Jos Essayah ei omatoimisesti erota näitä asioita, hänen harkintakykynsä ei riittäne nykyistä laajempiin ja vastuunalaisempiin tehtäviin poliittisessa elämässämme.

Jorma Lehmonen

Tervehdys Sari

Niin kauan kuin hra Timo Soini toimii ulkoministerinä on hänen mietittävä tosi tarkasti tekemisensä ja sanomisensa (etenkin virkamatkalla). Kun hän aikanaan vapautuu ulkoministerin tehtävistä niin sen jälkeen hän voi tehdä ja päästää suustaan mitä ikinä haluaa kansalainen Soinina.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niinpä, uskonnon-ja omantunnonvapaus on "jokaisella oltava," mutta ihan jokaisen ei tarvitse toimia ministerinä.

Käyttäjän JuhaniTuomi kuva
Juhani Tuomi

Ensinnäkin täytyy sanoa että on suorastaan liikuttavaa kun opposition kansaedustaja puolustelee ministerin tekoja.

Kysyn teiltä Sari Essayah, onko ministerillä kellokortti ja onko kellokorttikone mukana ulkomaanmatkoilla. Minun mielestäni yksikään ministeri ei ole koskaan, paitsi omassa kodissaan verhojen ollessa kiinni, pelkkä yksityinen kansalainen. Etkö oikeasti näe siinä mitään epäilyttävää että ulkoministeri ottaa kantaa toisen valtion kansanäänestykseen. Siis ihan oikeasti? Jos vaikka Suomessa olisi kansanäänestys vaikka kyseisestä aborttioikeudesta, niin eikö teitä kylmäisi jo Lavrov ottaisi kantaa naapurissa, että väärin äänestetty?

Mitä sitten aborttiasiaan tulee, joka on tottakai täysin vähäinen suhteessa tähän demorkartian häpäisemiseen, niin mielestäni se on niin pieni asia että siitä voitaisiin pudottaa etutavu pois ja kutsua pelkäksi bortiksi.

Kalle Penttinen

ProLife:sta puheenollen, onkohan ulkoministeri tai yksityishenkilö Soini taikka kansanedustaja Essayah koskaan osallistunut kuolemantuomion vastaiseen mielenosoitukseen esim. USA:n virka- tai edes yksityismatkallaan?

Vai astuuko siinä kohtaa kuvaan kristityilläkin esiintyvä kaksinaismoralismi/tekopyhyys, joka sallii yhtä muttei toista.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Jotenkin härskiä on verrata rikoksesta annettua kuolemantuomiota ja abortissa tehtävää murhaa? Kumpi sinun mielestäsi omilla teoillaan ansaitsee tulla tapetuksi.

Kalle Penttinen

Ei se ole härskiä. Kaikki kuolemaantuomitut eivät ole ensinnäkään syyllisiä ja toisekseen jos kristittynä pitää elämää pyhänä niin luulisi sen koskevan yhtälailla kaikkien elämää. Roomalaiskatolisen kirkon viimeaikaiset paavit ovat kuolemantuomion vastustajia ja roomalaiskatolinen kirkko on USA:ssakin lausunut kuolemantuomion vastaista.

Timo Soini kertoo blogissaan vastustavansa väkivaltaa kaikissa muodoissaan. – En hyväksy väkivaltaa missään muodossa. Pidän ihmiselämää Pyhänä.

Eli ihan asianmukainen kysymys oli, että onkohan hän osoittanut mieltään esim. USA:n vierailuillaan kuolemantuomiota vastaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #71

Mikäs siinä sitten.
Minä kuiten näen eron tekojensa takia kuolemaan tuomitun ja abortissa murhan kohteeksi joutuneen välillä ja ensinmainitulla on huomattavasti enemmän valinnanmahdollisuuksia valta kohtalonsa.
Et nähdäkseni kuitenkaan vastannut kysymykseeni, ei ole pakko jos on liian vaikea.

Petri Hämäläinen

Edustaja Essayah - olet fiksu nainen, joten varmasti ymmärrät, että maamme jo muuttunut stalinistien totalitarismiksi.

Täällä ei ole enää mielipiteille sijaa. Täällä vainotaan ja lynkataan kuin Neuvostovirossa aikanaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ei kai Soinia ole lynkattu? On esitetty vain paheksuvia kannanottoja siitä onko hän käyttäytynyt virka-asemalleen sopivalla tavalla.

Sitä paitsi lynkkaukset taisivat olla ja lienevät vieläkin lähinnä ja pääasiassa USA-lainen tapa eikä NL-lainen. Mielipiteiden takia vainoaminen on sen sijaan ihan yleimaailmallinen tapa ja kohdistuu milloin mihinkin mielipiteisiin ja monenlaisin tavoin, esimerkiksi peikotteluna ja jopa vainoamisesta syyttämällä.

Toimituksen poiminnat