Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Ratkeaako soten solmut?

Sote-uudistuksen puuttuva palanen eli perustuslakivaliokunnan noottien pohjalta uudistettu valinnanvapauslaki saapui vihdoin eduskuntaan.  Mikä sitten muuttui?

Merkittävin muutos on julkisen puolen yhtiöittämispakon poistuminen; sosiaali- ja terveyspalvelut ovat nyt maakunnan liikelaitoksessa. Toisaalta tämä muutos voi taas olla ongelmallinen EU-valtiotukisäännösten kannalta, koska julkinen toimija ei voi mennä konkurssiin. Niinpä esitys taiteilee Suomen perustuslakivaliokunnan kannan ja EU:n kilpailuoikeuden linjausten välimaastossa. Tämä voi olla riski, jonka toteutuminen tiedetään aikaisintaan 2022. Silloin nimittäin toinen perustuslakivaliokunnan edellyttämä muutos eli vaiheittainen voimaantulon asiakasseteleiden ja hammashoidonkin osalta toteutuu.

Sote-keskuksissa on myös oltava tarjolla vähintään kahta erikoisalan palvelua maakunnan harkinnan mukaan. Lisäksi perustuslakivaliokunta linjasi, että julkiset hallintotehtävät kuuluvat viranomaisille eli lähtökohtaisesti maakunnan liikelaitokseen. Tämä puolestaan rajoittaa sote-keskusten sosiaalipalvelut neuvontaan ja ohjaukseen, ja maakunnan liikelaitoksen sosiaalityöntekijöiden vierailuihin.  Sosiaali- ja terveydenhuollon tavoiteltu integraatio huolestutti jo ennen tätäkin, eikä asiantila tällä kohene.

Jo joulukuussa hallitus muutti esitystään siltä osin, että maakuntia ei lähtökohtaisesti velvoiteta tarjoamaan asiakasseteleitä erikoissairaanhoidossa. Tämä KD:nkin vastustama velvoite olisi pahimmillaan vaarantanut julkisten sairaaloiden päivystyksen. Asiakasseteliä on kuitenkin tarjottava, mikäli potilas ei pääse erikoissairaanhoidon hoitotakuun määräajassa maakunnan liikelaitoksen palveluihin. Sinällään järkevän kuuloinen linjaus on kuitenkin perustuslakivaliokunnassa vielä tiukassa syynissä, sillä se saattaa rikkoa taas maakunnan itsehallintoa.

Perustuslakivaliokunnan edellyttämien muutosten lisäksi valinnanvapauden taustalla olevaa rahoitusmallia eli asiakkaasta sote-keskukselle maksettavaa ns. kapitaatiokorvausta on matkan varrella pyritty parantamaan. Edelleen pelkona on, että malli kannustaa houkuttelemaan asiakkaaksi terveempää väestönosaa. Seurauksena voi olla sekä terveen väestönosan ylihoitamista että enemmän palveluja tarvitsevien alihoitamista. Myös vaikutusarvioissa mainitaan kermankuorinnan sekä ns. pyöröovi-ilmiön riskit. Yksityinen toimija voi säästää kustannuksia siirtämällä potilaan hyvin nopeasti eteenpäin maakunnan liikelaitoksen hoidettavaksi. Niillä alueilla ja niissä väestöryhmissä, joissa valinnanvapaus optimaalisesti toteutuu, asiakkaan asema ja oikeudet vahvistuvat.

Kristillisdemokraatit ovat suhtautuneet sote-uudistukseen rakentavalla tavalla. Viime kaudella ajamamme malli pienillä parannuksilla ei hallitukselle kelvannut, vaan mukaan tulivat maakuntahallinto ja useampaan kertaan viilattu valinnanvapausmalli. Näihin molempiin pitäisi valiokuntakäsittelyssä saada edelleen parannuksia, jotta uudistusta voi viedä eteenpäin. Kaikkien puolueiden jakamat alkuperäiset tavoitteet - yhdenvertaisuus, integraatio ja kustannusten hillintä -  eivät muuten toteudu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

On vääränlaista rakentavuutta lähteä myötäilemään hallituksen sote-uudistusta pienillä parannuksilla. KD:n aikaisempi ote ajaa nykyjärjestelmän evoluutiota oli aivan hyvä. Pelkkä rakentavuus ei voi olla syynä käytännössä hyväksyä niin kelvotonta esitystä, ettei siitä pienillä parannuksilla sen kummempaa saada.

Sote-uudistusesityksen hyväksyttävyysrajana pitää olla, että se täyttää alkuperäiset tavoitteet - yhdenvertaisuuden, integraation ja kustannusten hillinnän. Noille kaikille yksityistäminen ja maakuntahallinto ovat täysin vieraita. Sote-uudistuksella ei pidä kustantaa maakuntia ja yksityistämistä. Siihen meillä ei yksinkertaisesti ole varaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kansanedustaja paneutuu blogissaan niihin lainsäädännöllisiin kiemuroihin joita palvelujen yksityistäminen tulee aiheuttamaan. Ne eivät ole kiinnostavia.

Pitäisi keksiä ja esittää miten palvelut parhaalla tavalla tarjotaan kansalaisille, niin että kansalainen tuntee saavansa verorahoilleen vastinetta.

Yksityistäminen tuo ilmanmuuta mutkia matkaan tavoitteessa joka tähtää palveluiden parantamiseen samalla kun kustannuksissa säästetään.

Minulla ei ole mitään yksityistämistä vastaan sinänsä, mutta olen varma siitä että palveluiden yksityistäminen tällä mallilla ei johda niihin tavoitteisiin joihin sote- uudistuksessa pyritään.

---------

Jos nyt vaikka lähdetään siitä että maakuntamallinen uusi hallintomalli olisi sinänsä toimiva ratkaisu, mistä en ole ihan varma. Yksityistäminen pitäisi hoitaa tulevien maakuntien toimesta niillä edellytyksillä mitä kukin maakunta tarjoaa. Olen varma että maakuntien puitteissa yksityistäminen olisi hoidettavissa tehokkaammin, sillä tavalla että jokainen yksityistämistapaus olisi erillinen tapaus, josta maakuntahallinto erikseen päättää.

Mitä niihin palveluseteleihin tulee, tai miten rahojen liikkuminen taskusta toiseen muuten järjestetään, tulisi sekin hoitaa maakuntakohtaisesti, sillä tavoin kuin maakuntahallinnossa parhaaksi nähdään. Kuluttajat, eli potilaat, tulevat sitten antamaan lopullisen tuomion valitulkle systeemille, joko tyrmäyksen tai hyväksynnän.

---------------------

Voi olla että maakuntahallintoa parempi memettelytapa olisi sittenkin ollut vapaaehtoiset järjestelyt, kuntaliitoset, kuntayhtymät ja niiden yksityisten toimijoiden kanssa tehdyt sopimukset. Tässä vaiheessa näen kuitenkin parhaaksi että maakuntauudistus viedään loppuun, yksityistämistä sen sijaan pitäisi lykätä ja se pitäisi siirtää maakuntahallintojen vastuulle,

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

KD puolueen puheenjohtaja Sari Essayah näkee positiivisen muutoksen rakentavat airut uudessa sote ja maakuntamallissa. Sote tuo sairaudenhoidon valinnanvapauden asiakassetelillä kansalaiset yhdenvertaiseseksi perustuslain tarkoittaman mukaisesti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset