Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Välittääkö hallitus vanhusten turvallisuudesta?

Vanhusjärjestöt nostivat viime viikolla esille aiheellisen huolen vanhusten kanssa kotihoidossa työskentelevien taustojen selvittämisestä. Kymmenet tuhannet ikäihmiset ovat säännöllisen kotihoidon piirissä, ja määrä kasvaa koko ajan. Lisääntyvässä määrin on tullut ilmi myös erilaisia väärinkäytöstilanteita vanhustyön parissa.

Vanhuksen omaisuuteen kohdistuvien rikosten ohella on julkisuuteen noussut vakavia terveyttä uhkaavia tapauksia. Useissa tilanteissa vanhuspalveluita tarvitseva henkilö ei välttämättä ole itse kykenevä havaitsemaan häneen kohdistuvaa uhkaa tai tekoa eikä hän pysty terveytensä puitteissa puolustamaan itse itseään. Vanhusjärjestöt toivovat, että kotipalvelussa työskentelevien työntekijöiden rikosrekisterit voitaisiin tarkastaa samaan tapaan kuin opetus- ja kasvatustyössä. Laki on edistänyt rikostaustan säännönmukaista tarkistamista. Toki siinäkin vielä kehittämistä olisi, sillä ehdolliset vankeustuomiot, joita jopa seksuaalirikoksista voidaan usein tuomita, poistuvat rekisteristä viiden vuoden kuluessa.

Nostin vanhustyötä tekevien taustojen selvittämisen esille heti eduskuntakauden alussa kesällä 2015. Tiedustelin silloiselta oikeusministeri Jari Lindströmiltä kirjallisessa kysymyksessä ”aikooko hallitus edistää vanhusten turvallisuutta mahdollistamalla rikosrekisteriotteen vaatimisen vanhustyötä tekevältä?”. Perustelin kysymystä vielä lähestyvän sote-ratkaisun näkymillä eli sillä, että vanhuspalveluita ulkoistetaan kunnissa lisääntyvässä määrin ja että palveluntarjoajien kenttä laajenee jatkuvasti.

Ministeriön vastaus oli monipolvisia selityksiä siitä, kuinka sääntelyn laajentaminen vanhusten hoitotyöhön edellyttäisi ”perusoikeusjärjestelmän kannalta hyväksyttävien ja painavien perusoikeuksien rajoitusperusteiden uudelleen arviointia sekä vanhusten parissa tapahtuvan työn erityispiirteiden huomioon ottamista.” Kaiken jargonin siunatuksi lopuksi sieltä löytyi loppukaneettina: ”Oikeusministeriön käsityksen mukaan sääntelyn muuttamiseen ei kuitenkaan edellä todetun valossa ole tarvetta.”

Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä on ollut voimassa jo lähes 15 vuotta. Alussa sekin herätti närkästynyttä keskustelua siitä, etteikö koulutettuihin ihmisiin alalla luoteta. Sittemmin on ymmärretty, ettei kyse ole kenenkään ammattitaidon kyseenalaistamisesta, vaan turvallisuuden varmistamisesta. Oikeusrekisterikeskukselta tilataan vuosittain n. 60 000 lasten kanssa työskentelevien rikosrekisteritarkastusta, ja ne ovat opetusalalla ja urheiluseuroissa nykyään toiminnan rutiinia.

Viime kädessä kysymys on siis poliittisesta tahdosta. Haluaako hallitus oikeasti ottaa vastuuta haavoittuvassa asemassa olevien vanhusten turvallisuudesta? Vanhustyössä esiintyvät väärinkäytökset on uskallettava ottaa esille, ja tehtävä kaikki mahdollinen niiden ehkäisemiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

On typeriä kysymyksiä ja typerää jatkuvaa hallituksen syyttelemistä. Varmaan tiedät, että hallitus välittää jokaisesta suomalaisesta ja kantaa huolta koko yhteiskunnasta käytettävissä olevin resurssein. Eikös kristillisetkin ole olleet hallituksissa, joten miksi ongelmia on yleensä vielä teidänkin hallitustaipaleen jäljiltä?

Juha Hämäläinen

Kaikki johtuu hitaudesta valtiovallan ja eduskunnan toiminnassa. Jos ilmiselvät korjaukset tehdään välittömästi sääntöihin ja lakeihin niin ei jää tällaisia puutteita killumaan. Muutetaan lainsäädäntöprosessit joustaviksi ja nopeiksi. Mitään tarvetta ei ole selviä puutteita tai suoranaisia virheitä pyöritellä kuukausia ja vuosia. Eivät päätökset siitä parane.

Otettava mallia yrityselämästä. Ei siellä ole aikaa pyöritellä selviä asioita iät ajat.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Seppo hallitus ei piittaa kun oman taipaleensa jatkosta, kansasta ei ole välittänyt alun alkaenkaan puupennin vertaa . terv tepivaari

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Vanhustyötä tekevänä, tiedän, että lisää byrokratiaa on lisää vanhusten hoitamatta jättämistä kiireen vuoksi. Tuo kristillinen huoli on aiheellinen ja voinen väittää, etteivät ongelmat poistu menneisyyttä kaivelemalla, sillä tuon siivilän läpi kulkee monta hullua.
Aika moni hoitaja kulkee "nuhteettoman " papereissa vaikka harjoittaa jostain syystä ajoittain tai jatkuvasti ihmisten kaltoinkohtelua eri tavoin, eri henkilöille, mitkä tavat ovat kirjaamatta mihinkään lakiin. Usein väsymyksen vuoksi.
Ihmisten pitäs vaan elää ja tehdä työtä siivosti ja rakastaen hoidettaviaan.

Juha Hämäläinen

Sari on erittäin oikeassa. Vanhukset eivät pysty etujaan ja turvallisuuttaan valvomaan. Heiltä ei kysytä kenelle heidän kotinsa avaimet annetaan kotihoidossa ja haluavatko he itsensä tämän tuoman riskin alaiseksi ilman mitään vaikutusmahdollisuutta henkilövalintoihin. Siksi muiden on tehtävä tämä seulonta ja saatava tähän tarvittavat tiedot rajoituksetta.

Rikollisten suojaaminen on täydellinen perversio silloin kun on kyse riskiyksilöiden karsinnasta pois tehtävistä, joissa heidän toimintaansa on muutoin mahdotonta ennaltaehkäisevästi valvoa.

Jos pitää valita tässä nyt niin rikollisen taustan pimittämisen tarve on toisarvoinen asia verrattuna muiden armoilla olevan turvallisuuteen. Jos tarvis niin muuttakaa lakeja saman tien.

Toimituksen poiminnat