Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Elinvoimaa vai näivetystä seutukaupungeille?

Hallituksen toimintaa aluepolitiikan vinkkelistä seuratessa tulee mieleen sanonta: ”ettei vasen käsi tiedä, mitä oikea tekee”. Valtiovarainministeriö nimittäin julkaisi äskettäin selvityshenkilö Antti Rantakokon esityksen, miten seutukaupungit pääsisivät paremmin osaksi talouskasvua. Maan hallituksen samanaikaiset toimet sen sijaan toimivat selvityksen suosituksia vastaan.

 

Seutukaupungit ovat maakuntiensa ns. kakkos- tai kolmoskaupunkeja ja niitä ympäröivän maaseudun palvelujen sijaintipaikkoja. Yleensä ne ovat yli 15 000 asukkaan kaupunkeja, jotka kuitenkin usein menettävät väestöään maakunnan keskuskaupungille tai kasvukolmiolle Helsinki-Turku-Tampere.

 

Seutukaupunki-selvityksen lääkkeet ovat varsin oikeita. Toimivat liikenneyhteydet, monipuolinen ammatillinen koulutustarjonta, ketterät TE- ja kasvupalvelut, ja erikseen mainittuna aluesairaalat, jotka nähdään seutukaupungeissa laajempana työpaikka- ja vetovoimakysymyksenä.

 

Kuitenkin vaikuttaa siltä, että hallitus ei joko omia selvityksiään lue tai ainakin toimii ohjeiden vastaisesti. Seutukaupunkien aluesairaalat ”nukutetaan” alas, käräjäoikeusverkostoa karsitaan kovalla kädellä ja ammatillisen koulutuksen leikkaukset uhkaavat juuri seutukaupunkien opetustarjontaa.

 

Toimivia ja tehokkaita aluesairaaloita ajetaan alas, kun päivystysehdolla niiden anestesiaa vaativat leikkaukset ja toimenpiteen keskitetään yliopistollisiin ja keskussairaaloihin. Pietarsaari, Rauma, Kemi, Forssa, Iisalmi, Kouvola ja Varkaus ovat esimerkkejä alueellaan tärkeistä sairaaloista.

 

Päivystysuudistuksen myötä väistämättä näiden sairaaloiden muitakin toimintaedellytyksiä heikennetään. Heijastusvaikutuksia on poliklinikkatoimintaan mm. korva-, nenä-, kurkkutauteihin, sisätauteihin, kirurgiaan ja gynekologiaan. Edessä on monien toimintojen hiipuminen ja ammattitaitoisen henkilökunnan hakeutuminen toisaalle. Asiakkaan matkat lähimpään päivystävään sairaalaan kasvavat, yhteispäivystyspisteet kuormittuvat, potilasturvallisuus kärsii ja matkakustannukset kasvavat.

 

Käräjäoikeusverkoston rankalla keskittämisellä hallitus puolestaan hakee 5-7 milj. säästöjä, mutta tässäkin tapauksessa etäisyyksien kasvaessa poliisien saattokuljetuksiin käytettävä aika ja resurssi hupenevat, asiakkaiden ja todistajien matkakulut kasvavat ja henkilöstön työmatkat pitenevät. Keskittämisen myötä myös muut seutukaupunkien oikeuspalvelut hiipuvat kanslioiden lopettamisen myötä. Vaarana tässäkin on, että kaikkien oikeuspalvelujen, asianajo- ja oikeusaputoimistot mukaan luettuna, saatavuus heikkenee.  

 

Ammatillisen koulutuksen leikkausten myötä koulutusalojen tarve ja volyymitarkastelua tehdään eri alueiden nuorisoikäluokkia tarkastellen. Tällöin mitoituksessa unohdetaan se, että opiskelijalla on mahdollisuus hakeutua mihin tahansa oppilaitokseen Suomessa. Esimerkiksi kotiseudullani Ylä-Savossa luonnonvara-ala ja mm. Hingunniemen hevosoppilaitos vetävät opiskelijoita ympäri Suomea, kokonaisuudessaan opiskelijoista noin 30% tulee 100:sta eri kunnasta. Pelkästään seutukaupunkien alueen omia, pienempiä ikäluokkia tarkasteltaessa synnytetään rahoituksen ja koulutustarjonnan supistumisen kierre. Pidä siinä sitten yllä kalliimpia koulutusaloja kuten vaikkapa ajoneuvo- ja logistiikkakoulutusta tai maa- ja metsätalouden ammatteihin tähtäävää luonnonvara-alaa.

 

Hallituksen näivetys-linjan on syytä loppua. Seutukaupunki-selvitys tiivistää terveisensä päättäjille; tarvitaan hyvää ja monipuolista seutukaupunkipolitiikkaa. Vastakkainasettelulla suurten kaupunkien ja maakuntakeskusten kanssa mitään ei saavuteta. Näihin terveisiin on helppo oppositiosta yhtyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Näivetyspolitiikka ei ole mitään uutta tai tulossa olevaa, se on ollut maaseudulla todellisuutta jo kauan.

Tiedoksi hallitukselle: emme silti muuta seutukeskukseen tai kehitys-/kasvukeskukseen. Pitkäkestoisen sähkökatkon tai muun vastaavan häiriön sattuessa kaupunkilaiset ovat kusessa, me laitamme puita hellaan ja otamme veden kaivosta.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Se on hienoa, kiitos paljon, koska minulla ei ole pienintäkään halua tukea teitä korpilaisia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Näivetyspolitiikkahan" hyväksyttiin EU jo-07.

Julkisenpuolen säästöt.
Koulu-uudistus
Kuntauudistus
Pora I-II-III (poliisien vähentäminen jota teki myös P.Räsänen (krst) sisäministerinä-11-15)
Paras-hanke=SOTE varten
ym.
-07-17 on kaikki eduskuntapuolueet ollut vuorotellen toteuttamassa sitä
Kepu-Kokoomuksen hallituksissa.
Myös oppositiot valiokunnissa .

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Tokkopa olisin osannut asioiden tilaa paremmin tiivistää. Kun suoraan ei uskalleta sanoa, että Suomessa ei ole suotavaa asua maakuntakeskusten ulkopuolella, poistetaan palvelut. Siitä se sitten suttautuu...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kymenlaakso, missä minä asun, on oikein hyvä esimerkki huonosta aluepolitiikasta. Hallituksen pitäisi ymmärtää tasapainottaa tilannetta, että saadaan myös heikoimmin menestyvät alueet mukaan kasvuun.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Asun Forssassa. Meiltä Rehulan terveydenhuoltolaki lopettaa leikkaustoiminnan, eli sairaalan toiminnot ajetaan alas. Hämeenlinnaan siis jatkossa siirryttävä.
Harmillista siksikin, että sotepalvelut on Forssassa saatu esimerkillisen hyvin toimimaan hyvinvointikuntayhtymällä. Ns Forssan malli. https://yle.fi/uutiset/3-5870597

Meitä uhkaa myös ammattiopetuksen alasajo varsinkin, kun ei voi enää Forssan sairaalassa harjoitella, kun siellä ei tehdä kohta enää mitään.
Forssa on noin 17.000 hengen kaupunki ja lähikunnat mukaan lukien seutukunnassa noin 33.000 henkeä.

Keskustan ja kokoomuksen toimesta seutumme halutaan tuhota, kuten muutkin vastaavat seutukunnat.
Itse kuolen ennemmin vaikka nälkään täällä, kun muutan töiden perässä johinkin betonihelvettiin, missä jokaisen palvelun perässä joutuu tunnin matkustamaan ruuhkassa.

Täällä on 15 minuutin sisällä kaikki mitä ihminen tarvitsee ja enemmänkin. On ravirataa, pienlentokenttää, urheilukenttiä, jäähalleja, viihdeuimala, uimalampia hyppytorneineen, frisbiigolffeja, crosfittiä, tenniskenttiä, beachvolleykenttiä, minigolfia, lukuisia kauppoja ja ravintoloita moneen lähtöön.
Löytyy myös kirjastoo, hotelleita, leipomoja, palkittuja puistoja joka puolella, joki halkaisee kylän, jota pitkin pääsee veneellä Tammelaan ja aina Saaren kansanpuistoon asti kauniissa maisemissa.
Lapsille ja nuorille paljon harrastusvaihtoehtoja, ratsastuksesta salibändyyn ja oikeastaan mitä vaan. Karting ratakin on.
Lukuisia kursseja ja kerhoja pyrii kaiken aikaa.
Myös kulttuurissa tapahtuu ja seudulla on lukuisia tapahtumia vuosittain. Lähes joka viikko on jotain varsinkin kesällä.
Ja kaikki nämä siis 15min matkan sisällä ja suurin osa on kävelymatkan päässä.
Jos jostain syystä on ihan pakko, niin Turku, Helsinki, Tampere, Hämeenlinna ovat kaikki noin tunnin automatkan päässä.

Miksi ihmeessä kukaan haluaisi muuttaa täältä johonkin Helsinkiin, misä ei ole 15 minuutin matkan päässä yhtään mitään ja täältä myydyn mukavan okt:n hinnalla ei saa hesasta edes yksiöö.

Keskusta ja kokoomus nyt yrittävät ajaa tällaiset Forssan kaltaiset viihtyisät asuinpaikat matalaksi ja pakottaa kaikki kasvukeskuksiin asumaan.
Miten se sopii Sipilän kikyyn, että nostetaan asumisen hintaa pakottamalla ihmiset kasvukeskuksiin ja sitä kautta työn hinta nousee myös väkisin. EIkö sitä pitänyt laskea?

Ja ikään kuin kiky ei olisi tarpeeksi tuhonnut ostovoimaa, niin kun ihmiset joutuvat ostamaan asuntopulasta kärsivistä kasvukeskuksista betonipunkkerin, niin lainaa joutuu ottamaan enemmän, eli se on tietenkin pois ostovoimasta.

Tehkää nyt hyvän sään aikana stoppi tuolle Sipilän hallitukselle, ennen kun meillä on sisällissota edessä...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Riittääkö Forssan omat verotulot kattamaan palvelut?
Oliko sitä julkisenpuolen velkaa mitenkä paljon kunnilla?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Julkinen velka kasvaa
Tulosta

Julkisen talouden – valtio, kunnat ja sosiaalirahastot yhteensä
– alijäämä vuonna 2017 oli 2,3 prosenttia suhteessa BKT:hen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

TalSa vertaa hallituksen hehkutuksia NL:n lopunajan kannustuspuheisiin https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005109733....

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

No ei täällä konkurssissa olla, mutta sen verran ahtaalla, että koulujen ja päiväkotien remontoinnista esim. on kinaa, kun osa haluu purkaa pienet vanhat ja tehdä yhden ison uuden ja osa haluaa korjata vanhat. Rahan vähyys siis ongelma ja siksi sen käytöstä taistellaan joka asiassa.

Työpaikkoja on hukkunut tuhansia, kun isoja työllistäjiä on lopettanut. Helkaman jääkaappitehdas, Fenestran ikkunatehdas, Finlayson, Kohon ja cooperin mailatehtaat, Uponorin putkitehdas, Novartin keittiökalusteet nyt muutamia isompia luetellakseni.

Mutta tilalle o tullut uusia ja tulee kaiken aikaa.
Metallialan firmat palkkaavat lisää väkeä kaiken aikaa, kuten myös Parma.

Muuttotappio on suuri ongelma ja juuri siksi tämä sote/maku on järkyttävä isku päätään ylös nostavalle seudulle.
Hallitus lyö airolla päähän pieniä seutukuntia, jotka yrittävät nousta pinnalle..

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niinkö? Eduskunnan jokainen puolue on lyönyt kuntia "halolla" päähän aina -07 lähtien.
Jokainen on ollut kepu,kok hallituksessa täyttämässä EU tehtyä sopimusta.

200 kansan itse valitsemaa -07-11-15.

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #9

Jotenkin musta on alkanut tuntua siltä että kyllä Maisa sun ja puolueesi pitäisi olla hallituksessa. Jumankauta..olisi asiat kunnossa kun ei olisi euroa eikä EUhunkaan tietenkään olisi liitytty.jyrki Kataisen ja jUrpilaisen EU/Kreikka sitoumukset ym.paketit jne.kuten myös
Työnantajien miljardi sotut ym avustukset eli vastikkeeton rahansiirto veronmaksajilta,(siis myös työttömiltä),monikansallisille pörssoyhtiöiden vuorineuvoksille ym rikkaiden verohelpotukset,aloititte tuolloin ja jatkuu edelleen, kuten eläkeindeksi ym.leikkaukset.
Siis nämäkö te peruisitte.? Miten? Siis mm.reumasairaala takaisin Heinolaan,holtiton maahanmuutto kuriin ja kielteisen päätöksen saaneet heti takaisin siihen maahan josta tulivat Suomeen.jne. Rajatarkastusten palauttaminen ja edelleen kielteisen päätöksen saaneet elintaso surffarit kiinni &suljetulle kunnes takaisin sinne mistä tulivatkin.eli Ruotsiin
Onhan tuota ja jää vielä tekemistä teille demareille ,kun joskus taas hallitukseen pääsette/joudutte kokoomuksen EU kyytiin.
Hinku sinne on kova vaikka koko ooppositioaikamme oleette näitä porvarihallituksia tukeneet ja suvakkien mielivaltaan yhtyneet.

Lista on loputon ja huvittava kun ottaa huomioon sen mitä olette ed.hallituskausinanne,ja muka oppositiossa saaneet aikaan.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #10

No jos katsoo valtion velanottoa yhdeksi kriteeriksi miten hyvin jonkun puolueen vetämä hallitus on pärjännyt niin kyllä Lipposen hallitus kohtalaisen hyvin pärjäsi.
Vuonna 1990 valtion velka oli noin 9,5 mijardia ja hallitus oli Kokoomusvetoinen. 1991 hallituksen pääministeripuolueeksi tuli Keskusta.
Vuosina 1990-1995 velka nousi noin 60 miljardiin. Vuonna 1995-2003 oli SDP pääministeripuolueena ja velka nousi 63,3 miljardiin. Vuodesta 2003 vuoteen 2016 on ollut vaihtelevasti Keskustan ja Kokoomuksen vetämiä hallituksia. Vuonna 2016 velkaa oli 102,3 miljardia. Viimeisten 26 vuoden aikana on vasemmistovetoiset hallitukset siis ottaneet velkaa noin 3 miljardia kun taas oikeiston vetämät hallitukset ovat ottaneet noin 90 miljardia.

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #11

No jos noin vedättelee tuhansia miljoonia ja syyttää muita velanotosta jossa SDP on itse ollut aloitteellinen alusta asti ja muiden,(esim.sixpack) mukana,niin eipä se ole tuosta oppositio/ssa meteliä nostanut.

Harvinaisen hiljaa on ollut? myös Jutta Urpilainen,jonka saavutukset, Brysseliin karanneen ex pääministeri, Jyrki Kataisen hallituksen valtionvarainministerinä ovat vielä hyvin kansalaisten muistissa,
Kuten myös saavutukset demarien puheenjohtajana.
Oma lukunsahan myös on,tämä..
Paavo Lipposen eläkeindeksien leikkaus ja niiden vaikutus esim demarien kannatuksen laskuun.ym.

Nykyisellä oppositiopolitiikallaan SDP on ajaneet itsensä kannattamaan samaa suvakkimielivaltaa,kuin Kokoomus/ vihervassarit ym. ja palliensa päällä istuva Sipilän hallitus,Orpot ja Soinin sintut..jonka velanotto vain jatkuu ja jonka demarit oppositiossa kuittaa sujuvasti.
No,sehän on vain sitä itse aloittamanne velanoton jatkumoa,

Kertakaikkisen "upeeta"
oppositiopolitiikkaa.;)

Toimituksen poiminnat