Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Asunnottomuuteen on monta syytä

Asunnottomuus on niin Suomessa kuin muualla Euroopassa yksi kipeimpiä haasteita, johon liittyy usein moniulotteisia sosiaali- ja terveysongelmia. Asunnottomuutta ei voi määritellä täysin yksiselitteisesti. Se on ilmiö, joka saa eri aikoina ja eri maissa hyvinkin toisistaan poikkeavia sisältöjä. Tämä tekee asunnottomien lukumäärän vertailukelpoisen arvioinnin vaikeaksi, mutta ei kuitenkaan saa olla minkäänlainen tekosyy asunnottomia koskevien strategioiden ja toimenpiteiden vähäisyydelle.

 

Ilmasto-olomme ovat vaikuttaneet osin siihen, että Suomi on ollut vuosien ajan kuitenkin jonkinlainen edelläkävijä asunnottomuuden mittaamisessa ja vähentämisessä.

 

Suomen pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman tavoitteena on ollut poistaa pitkäaikaisasunnottomuus. Siinä keskitytään enemmän asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn ja vähentämiseen kuin tavanomaisten tukirakenteiden kuten asuntoloiden tai tilapäisen majoituksen kehittämiseen.

 

Suomen esimerkki osoittaa, että kolme tärkeintä osatekijää ovat asuntojen saatavuus, sosiaaliset tukijärjestelyt ja joko työllisyydestä tai sosiaaliturvasta peräisin olevat riittävät taloudelliset resurssit, jotta ihmiset pystyvät maksamaan asumisesta.

 

Vuonna 1987 tehtiin ensimmäinen vuotuinen asunnottomuustutkimus. Asunnottomuutta koskevien vuotuisten kansallisten tilastojen tuottaminen on erittäin hyödyllistä kohdennettujen toimien vaikutusten arvioinnissa. Ohjelmilla onnistuttiin vähentämään asunnottomien määrä miltei 20 000:sta vuonna 1987 alle 8 000:en vuoteen 2005 mennessä.

 

Ohjelman lähtökohtana on ollut soveltaa asunto ensin - periaatetta, jonka mukaan asumisen järjestyminen ja elämän puitteiden kohentuminen herättää myös motivaation kuntoutumiseen, mikä näkyy esimerkiksi alkoholin käytön vähenemisenä. Rakennetut uudet yksiköt ovat vähentäneet laitoshoitoa ja tuoneet säästöjä kaupungeille. Suomen ohjelmassa mm. perinteiset asuntolat muutetaan pieniksi asunnoiksi, joita on mahdollista vuokrata tavanomaisin vuokraehdoin pysyvään asumiseen.

 

Uudenmallisessa tehostetussa tukiasumisessa asuvat entiset asunnottomat käyttävät selvästi vähemmän erilaisia muita asumis-, päihde- ja sairaalapalveluja. Vuositasolla 15 hengen yksikössä säästöt ovat 14 980 euroa henkeä kohti. Olemassa olevassa asuntokannassa tapahtuva tukiasuminen tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin asunnottomuuden hoitaminen sairaaloissa, päihdelaitoksissa ja vankiloissa. Myös asumisneuvonta näyttää vähentävän erityisen tehokkaasti häätöjä ja säästää tätä kautta sosiaali-, kiinteistö- ja oikeustoimen menoja.

 

Tällä hetkellä kaikkein hankalimmat kysymykset asunnottomuudessa ovat pääkaupunkiseudun ja kasvukeskusten korkea vuokrataso, joka synnyttää sekä uutta asunnottomuutta että vaikeuttaa tukiasuntojen ja hajautetun asumisen toteuttamista.

 

Toinen huoli liittyy sote-uudistukseen. Sosiaalipalvelut ovat vaarassa jäädä jalkoihin muutoinkin, ja heikommassa asemassa olevien ryhmien palvelut saattavat pirstoutua entisestään, ja asiakkaat ”tippuvat” eri järjestäjien palveluiden välimaastoon.

 

Asunnottomien yö –tapahtumasta on tullut vuotuinen, ja se muistuttaa siitä, että katto pään päällä ei sitenkään ole itsestäänselvyys. Resursseja ja vaikuttamista tarvitaan edelleen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Anteeksi vain, Sari, mutta tämä on tekopyhää hurskastelua, jota tietysti standardikristityltä voi odottaakin.

Luepa piruuttasi vapautuksen teologiasta:

Liberation theology

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Mieleeni muistuu aina päivä, kun työyhteisömme teki matkan Lontooseen, jossa opiskelimme sikäläistä, pariterapeuttisessa yhteisöissä hyväksytyksi tullutta, Tavistock - toimintamallia.

Yhteisön lähikadulla seisoskellessamme, havaitsin aamuvarhaisella kadulla yöpyvän henkilön, jonka peittona oli jonkinlainen makuupussin tapainen.

Olin luonnollisesti hämmentynyt ja yritin viestiä kollegoilleni, miten ihmeessä tässä kaupungissa hyväksytään katuyöpyminen. Vastauksesi sain olan kohautuksen ja pari sanaa. Näin täällä!

Tuo on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Miten niin, näin täällä, ja miksi se näytti olevan hyväksyttyä.

Onko sittenkin ihmisten tunnekokemukset läheisistään jo niin turtuneet, että kadulla yönsä nukkuvat eivät enää hetkauta.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Sari. Jos meillä on mahdollista majoittaa lähemmäs 38.000 maahamuuttajaa, meidän veronmaksajien rahoilla.

Herää kysymys miksi emme voi majoittaa kanssa sisaria ja veljiä, jotka ovat ilman asuntoa. Heitä on noin 7.000 perustetaan heillekkin VOK keskuksia, tiloja meillä ilmeiseti riittää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Samaa mieltä Arin kanssa.
Leipäjontkin lyhenisi kun asunnottomille tajotussa "vastaanottokeskuksessa" tarjottaisiin ruokaa,vaatteita,terv.palveluita,opastusta oikeuksista sosiaaliturvasta mitkä lain mukaan on heille kuuluvat ja niiden hakemiseessa autettaisiin .
Jopa lapsiperheitä on asunnottomia.

Juha Hämäläinen

Kauniiden ajatusten sijaan kannatan selkeitä tekoja. Mieliesimerkkini aiheestasi löytyy Aasiasta Singaporen kaupunkivaltiosta.

Mitä tulee asumiseen niin maan politiikka on ollut 60-luvulta alkaen se, että jokainen saa mahdollisuuden hankkia oman asunnon. Jokaisella on oikeus omaan kotiin eikä vain vuokraläävään. Tämän merkitys on havaittu suurimmaksi yhteiskuntarauhaa ylläpitäväksi perustaksi monikulttuurisessa maassa, jossa valtavat tuloerot. Pienituloisetkin omistavat kotinsa, joka hyvin tehty ja usein jopa tilava.

Valtio rahoittaa ja takaa pitkäjänteisen ja laadukkaan asuntotuotannon. Idea on, että asuntoon ei tarvitse laittaa 25% enempää ansioista. Niin unohtui mainita, että kaikki pakotetaan töihin. Jollei itse töitä löydä niin sellainen osoitetaan. Työttömiä onkin mitätön määrä. Yllättävän monet 65-80 vuotiaat ovat töissä, koska eivät ole eläessään tottuneet vetelehtimään.

Meillä ongelmat ratkotaan väärässä järjestyksessä. Ensin sosiaalisen ongelman annetaan pahentua maailman tappiin mahdollisimman vaikeaan jamaan ja sitten puututaan vasta asiaan. Tästä esimerkkinä huumeongelmat. Saarivaltiossa joutuu aineita käyttänyt heti pakkohoitoon ja hänet saadaan suurella varmuudella kuiville.

Suomen ja Euroopan taloudelliset ja sosiaaliset ongelmat sekä kilpailukyvyn rapautuminen johtuvat juuri tästä loputtomasta keskustelusta ja selkeiden toimien puutteesta. Yksilön vapauksien täysin ylimitoitettu kunnioittaminen johtaa heitteillejättöihin, korjaamattomiin virheisiin ja valtaviin kustannuksiin.

Ryhtykää poliitikot toimiin ja lopettakaa jaarittelu. Aasiasta ottamaan mallia oikeasta kyvystä johtaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hyvä kommentti

¨¨¨¨¨¨¨¨
> Saarivaltiossa joutuu aineita käyttänyt heti pakkohoitoon ja hänet saadaan suurella varmuudella kuiville.

ooo

Tuo kyllä vetää mietteliääksi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ikuisuuskysymys jota ei tulla koskaan korjaamaan.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

1 Raha ei vaan riitä enää asumiseen, ei edes palkka.
2 luttotietojen menetys on pahempi rangaistus kuin 5 vuoden vankilatuomio.
3. Vanhemmat on ajettu jaksamisen äärirajoille. Kasvatusongelmat ja uusavuttomuus lisääntynyt. Tämä ei ole vanhempien vika. Väsymys tulee työttömyydestä ja työuupumuksesta.
4. Pakotetaan töihin toiselle paikkakunnalle, vailla kulkumahdollisuutta tai asuntoa. Tiedän 2 ihmistä, joilla tämä tilanne ja ulosoton jälkeen ei jää rahaa autoon.

Pekka Iiskonmaki

Voitaisiin kokeilla kiinteistöveron poistoa ja verovapautta vuokratuloihin.

Jarkko Kainulainen

Kyllä asia on niin että vaikka olet kunnollinen ihminen jos olet työtön ja jos vielä luottotiedot menneet suomessa on mahdoton saada asuntoa jos vielä olet valkoinen mies niin ei toivoakaan kohta 2v asunnoton.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Asunnottomia.

Heitä on 7500, näkymättömiä-
Yle 17.10-17

Niinpä. Hyvä kun muistetaan edes asunnottomien päivänä. Sitten voikin unohtaa nuo taas vuodeksi.

Juha Hämäläinen

Helppoa on jeesustelu uskovaiselle, mutta kovaa oli viettää ensimmäinen talvi 2011 asuntovaunussa ja tehdä töitä samalla.

Ei ollut kotoutuksia, eikä mikään viranomainen auttanut, kun naama jäi plankkaamatta ja oli passikin, keleper.

Tehkää jotain ensinnäkin itsellenne, jotta jalkanne laskeutuu taas maahan ja katselkaa ympärillenne, kun johtajanne Jeesus opetti. Kun löydätte avuntarvitsijan auttakaa! Älkää seisoko korokkeellanne saarnaamassa, kuin mitkäkin fariseukset, tana!

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Kysymys on pitkälti EU:n politiikasta, jonka Kristillisdemokraatitkin ovat hyväksyneet.

Maahanmuuttajille riittää kyllä asuntoja, lääkäriapua, etc.

Miksi sitä ei riitä suomalsille kanssaihmisille ? Maassa ollaan ahdingossa maanviljelijöitä myöden.

Eikö Kristillisdemokraatit ole hyväksyneet EU politiikan. En pidä teitä lainkaan Jeesukseen Kristukseen uskossa olevina vaan lähinnä fariseuksina, jotka ovat osana lopunajan tuhon osasina.

Suoisttelen, kuten Juha Hämäläinen kirjoitaa, kohtaamaan Jeesuksen sanan arkipäivässä.

Te olette päättäjiä ! Teillä on mahdollisuus vaikuttaa vai oletteko myyneet itsenne Saatanalle.

Henrik Hermans

Jos meidän "viisaat" hallituspuolueet myöntäisi kaikille Suomen sosiaalitunnuksen omaaville asunnottomille pakolaisstatuksen vastaavan statuksen, niin asia olisi sillä selvä eikä EU sitä kieltäisi. Toinen juttu on haluaisiko kaikki pääkaupungin seudun asunnottomat muuttaa jonnekin sisäsuomen nyt tyhjillään oleviin asuntoihin joita kunnat omistavat. Ehkä muuttaisivat jos heille myös myönnettäisiin matkaraha käydä sukuloimassa. Tämä n. 7000 asunnottomien määrä pitäisi myös vähentää meidän kiintiöpakolaismäärästä.

Toimituksen poiminnat