Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Hallitus nipistää lapsiperheiltä

Valtiovarainministeriön pohjaesitys ensi vuoden budjetiksi pohjautuu aiemmin tehtyihin tai kehysriihessä sovittuihin päätöksiin. Hallituspuolueet aloittavat sitten tältä pohjalta poliittisen väännön ministeriöiden toiveista ja tarpeista. Hallitustaival on jo yli puolenvälin, joten jokainen puolue pyrkii löytämään myös jotain omaa äänestäjäkuntaa miellyttävää.  Julkisuudessa on jo väläytetty solidaarisuusveron alarajan nostoa, mikä hyödyttäisi hyvätuloisia. Infra-rahoja ollaan panostamassa ruuhka-Suomeen, ja perhevapaauudistusta pusketaan eteenpäin enemmän työelämän kuin perheiden ehdoilla.

Jostain kumman syystä lapsiperheet näyttävät olevan Sipilän hallituksen hampaissa, ehkä osin tahattomasti. Monet yhtäaikaiset toimenpiteet vain sattuvat eniten osuvan asuntovelkaiseen lapsiperheeseen.

Kiinteistöveron alaraja nousee, ja on aivan selvää, että velkaiset kunnat tulevat käyttämän mahdollisuutta paikata tulopuoltaan. Kuntaliiton arvio keväällä oli, että reilusti yli puolet kunnista tulee korottamaan kiinteistöveroaan ensi vuonna.

Asumistukeen on tulossa leikkaus, jossa tukeen palautetaan neliövuokrakohtainen katto ja tuki sidotaan elinkustannusindeksiin. Muutos johtaa asumiskustannusten kasvuun erityisesti pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa. Asumistukijärjestelmä toki kaipaa remonttia, mutta se olisi pitänyt kytkeä yhteen sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen kanssa. Nyt yhtä elementtiä muuttamalla moni tuen saaja joutuu turvautumaan toimeentulotukeen eivätkä yhteiskunnan tukieurot kokonaisuudessaan laske.

Asuntolainan korkovähennys laskee edelleen, sillä koroista saa vähentää verotuksessa ensi vuonna enää 35 prosenttia, kun tänä vuonna määrä on vielä 45 prosenttia. Vaikka korkotaso on ollut viime vuodet matala, niin isojen asuntolainojen kanssa painiville ruuhkavuosien eläjille leikkaus tuntuu.

Vuosina 2015–2017 voimassa ollut verotuksen lapsivähennys poistuu. Verovähennys oli viime hallituksessa KD:n taistelema kompensaationa lapsilisäleikkaukselle, jotta se ei iskisi pieni- ja keskituloisiin perheisiin.  Vähennys on ollut yhdelle huoltajalle 50 euroa lasta kohden. Yksinhuoltajilla vastaava summa on ollut 100 euroa. Vähennyksen on voinut saada enimmillään neljästä lapsesta, mutta se on porrastettu tulojen perusteella. Niinpä tarpeeksi pienillä tuloilla vähennys on ollut enimmillään jopa 400 euroa vuodessa.

Kristillisdemokraattien puoluehallitus lähettikin budjettiriiheen terveiset lapsivähennyksen jatkamiseksi ja mahdollisuuksien mukaan laajentamiseksi.  Tällä on merkitystä paitsi tulotasoon, niin myös kannustinloukkujen purkamisessa. Päivähoidon kynnyksellä olevan lapsen huoltajan efektiivinen veroaste nousee jopa 140%:iin, mikä tekee pienillä ansiotuloilla työnteosta täysin kannattamatonta.

Korkeat efektiiviset veroasteet johtuvat siitä, että lapsiperheen saamat tuet vähenevät, päivähoitomaksu ja verotus nousevat jyrkästi jo pienillä ansiotuloilla. Kun lapsivähennysjärjestelmä on kertaalleen luotu verotukseen, niin sitä ei tule poistaa, vaan sen avulla voidaan korjata pahimpia lapsiperheiden kohtaamia epäkohtia.

Lapsiperheet ovat tulevaisuuden veronmaksajien jaa eläkejärjestelmien ylläpitäjien kasvattajia, joten heidän tukeminen olisi todellinen investointi tulevaisuuteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Koskeeko tuo myös köyhien (n.50 000 laski Sav.san.-11)lapsilisiä jota nuo ei ole saanut 23vuoteen sitten -94 leikkausten jälkeen toimeentulotukeen?
Vai vain tuloja saavien lapsilisiä jota nuo saa 12 X vuodessa/17v tulojensa päälle.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Asiallinen ja kannustettava juttu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#3.MB. Et kai kannata lapsiperhevastaista politiikkaa lausunnollasi? Vai onko lausuja eli Sari Essayah vain mielestäsi väärästä puolueesta ja siksi hyvän asian julkituominen pitää teilata lausunnollasi? Onko näin vai miksi et pidä blogijuttua minään uutisena? Mikä on repliikkisi motiivi? Kysyn vaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hyvä kun kysyt, huomaan ilmaisuni tulkinnanvaraisuuden pikaisessa kommenttissani, jonka tarkennusta tosin mietin, muutta ajatus jo tökkii siinä vaiheessa. Jätin heittona.
En todellakaan kannata mitään lapsiperheiden mahdollisuuksia kaventavaa politiikka ja tiedän, että monella on suuria vaikeuksia selvitä arjesta.
Näin Sari Essayah esintyvän jossain ylen keskustelutilaisuudessa, hänen puheenvuoronsa olivat parhaimmat; jämäkät ja asian ytimessä. Kaikissa puolueissa on oikeita ihmisiä, joiden arvotkin ovat kohdallan.
Tarkoitin: lapsilta ja köyhiltä on leikattu liian kauan jo. Niille jotka nahoissaan tai muuten tuntevat vähävaraisten elämää, se ei ole mikään uutinen.
Totta, on hyvä että Sari kertoo lapsiperheiden todellisuudesta niillekin jotka eivät ymmärrä muusta kuin omasta ylenpalttisista olosuhteista!
Enemmänkin toivoisin kristinuskon ydinarvojen puolustamista;
Jeesuksen opetusten, yhteisöllisen jakamisen periaatteen, noudattamista.
Jotkut itseänsä kristittyihin lukeutuvat pitävät tarpeellisena kaivella köyhhälistön taskunpohjisti viimeiset murut rikkaiden kemujen almuiksi.
Tilaisuuden tulleen muistutan Ramatun Jumalan kehoitusta ihmiselle varjella loumakuntansa. Hän luovutti vastuun luomistyöstään ihmisen käteen.
Ihmiset kuitenkin rupesivat kilpailemaan Jumalan kanssa.
Mikään insinöörien huippuluomus ei ylitä ihmeellisyydessään ja käsittämättömän monimutkaisessa yhteistoimivuudessaan Luojan Luontoa. Jota ihminen on hävittämässä kiihtyvälla vauhdilla rahaksi jauhaen.
Kilpailu ei kuulu ihmisen yhteiskunnalliseen ydinolemukseen vaan yhteistyö.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

OK. Sama koskee myös eläkeläisten ja nuorten asemaa. Hekin ovat paitsiossa politiikan pelissä ja teossa.

Toimituksen poiminnat