Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

EU-valinnoissa korostui henkilöitymisen sijaan instituutioiden rooli

Torstaina komission nimeämiskierros pääsi todenteolla alkuunsa kun neuvoston puheenjohtajan ja ulkosuhdekomissaarin salkut saatiin jaettua. Belgialaisen kristillisdemokraatin Herman van Rombuyn valinta ensimmäiseksi Eurooppa neuvoston presidentiksi on rohkaiseva valinta pienten jäsenmaiden näkökulmasta. Oli oikea ratkaisu korostaa EU-instituutioiden roolia ja jäsenmaiden yhteistyön merkitystä henkilöitymisen sijaan.

Itse pidän arvokkaana sitä, että valittu neuvoston presidentti on puheissaan korostanut Euroopan kristillisen arvopohjan merkitystä mm. Turkin EU-jäsenyyteen liittyen. Ekonomitaustaisella Rompuylla on hyvää näyttöä paitsi talouden asiantuntemuksesta, myös sovittelijan ja kansan yhdistäjän taidoista.

Englantilaisen kauppakomissaari Catherine Ashtonin valinta EU:n korkeaksi edustajaksi viestii siitä, että tasa-arvonäkökulma on yritetty ottaa huomioon tärkeimpiä tehtäviä jaettaessa. On hyvä, että tämän EU:n toiseksi tärkeimmän salkun voi saada myös euro- ja Schengen-alueen ulkopuolella olevan jäsenmaan edustaja.

Monet suuret kysymykset ulkosuhdehallinnon järjestämisestä ovat edelleen auki. Samoin hallinnon avainpaikat ovat olleet jaossa. Suomen kannalta näillä ratkaisuilla on pitkällä aikajänteellä enemmän merkitystä kuin paljon julkisuutta saaneilla valinnoilla. Tärkeät päätökset jäävät politiikan henkilöitymisen varjoon. Itse äänestin EU-parlamentin mietintöä vastaan, jossa myös uusi laajentuva ulkosuhdehallinto haluttiin kokonaisuudessaan sijoittaa komission alle. Mielestäni ulkosuhteet tulisi pitää jäsenvaltioiden ja siten myös neuvoston alaisuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Eero (nimimerkki)

EU:n parlamenttivaaleista voitaisiin myös luopua. Ja tasa-arvon nimissä EU-elimet valitsisivat mepeiksi 50% naisia ja 50% miehiä, vaikka arpoen.

Eiksje?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- tasa-arvonäkökulma on yritetty ottaa huomioon

Kauniisti sanottuna sinulata Sari naisena, että kiintiönaisena on valittu kauppakomissaari Catherine Ashton.

Onko missään ja koskaan mahdollista päästä irti tuosta naisten lasikatosta, joka esiintyy jopa naisten suussa ja kirjoituksissa naisia halveeraten?

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Arilla on Joen kaupungin näkemä-ala.

Ashby on tuntemukseni mukaan erinomainen valinta, vaikka hän tuokin mieleen enemmänkin Arhcie Bunkerin Ethelin kuin jonkun "Rautarouvan".
Eikös tämän Ahsbyn valinta muuten vaadi Sarin hyväksynnän (viideksi vuodeksi ja EU-Parlamentin suostumukella?): Komission vpj:n korkea asema!!!

Eurooppaneuvoston 2,5 vuoden pestin saanut puheenjohtaja (ns presidentti) puolestaan tuo mieleen Simpson-sarjasta tutun - Mr Montgomegy Burns, you see - mutta on sovittelykyvyltään valtavan laadukas (kokemusta on!).

Ääntämisohje pressan nimestä: Rompöy (siis vähän niinkuin rompepöytä kirppiksellä).

Ja niin, haikujakin kannattaisi alkaa opetella tekemään tai ainakin nautiskelemaan, Ari!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nyt en pysty avaamaan Antin kryptaa? Minä kannatan Cathrinen valintaa asiaperustein, en sillä että hän on nainen. En halua vähentää hänen loistokuuttaan kompastelemalla tasa-arvomollauksen kautta, ja siitä kritiikki Sarille.

On totta, että Arilla kuten myös monilla muillakin suomalaisilla on oman paikkakuntansa näkemä-ala. Siihen juuri toivoisin laajennusta Antin kaltaisetn sananjulistajien tuomina plöräyksinä ja keskusteluina.

Kiitos Antille arvokkaista tiedoista.

Tuo haikujuttu meni yli hilseen???

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Arillakin on
melkoisen mahtavatkin
näkemä-alat?

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Ari
Alueiden komitean kryptaus: kullakin on oma, kuntansa, alueensa jne näkemä-ala.
Ja se tässä on se hyvä ja tärkeä.
Loppu olikin sitten, Ari, viestintää siitä, miten EU:n uusi Lissabon-hallinto voidaan kääntää Simpsonien ja Archie Bunkerin kielelle.
Täältä Rovaniemeläisestä laiskanlinnasta lausuen.

Hyvä haiku - # 5 - ja lisää tekee tämä Mr Rompepöytä eli atomivoimalajohtaja flaamien ja valloonien välimaastosta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

katso asiaa
kuuntele asiaasi
ymmärrä loput

Ja niin oli todistettu, että Ari oli lukenut HS Annamari Sipilää, vihreätkin älähtivät kiintiönaisen haukuntaan. Jos miehinen mies sanoo kiintiönainen on se pahasta, mutta vihreät ja kristilliset naiset saavat alentua puhumaan kiintiönaisesta, kun kyseessä on s...

OnSlow (nimimerkki)

Paljonko sinne Paimioon olikaan niitä pakolaisia tulossa sinne uuteen vastaanottopisteeseen?

Hannu Rainesto

Sari, mitä soopaa sinäkin meille tuuppaat, Suomi on liitetty EU:n perustuslain vastaisesti, sen myötäilijät ovat perustuslakia vastaan rikkoneita rikollisia. Jos ei maallinen luokkaoikeus niin ainakin taivaallinen osoittaa tämän teille uskoville.

john (nimimerkki)

Blogisti varmaan tietää, että Benelux - maat ovat monessa asiassa, ei ainoastaan EU -yhteyksissä, hyötyneet siitä, että Saksa ja Ranska, kytätessään toisiaan ovat usein henkilövalinnoissa päätyneet ehdottamaan valittavaksi jonkin Benelux - maan edustajan. Onko tällöin oikein, että silmät kirkkaina ylistelee kuinka pienet maat menestyivät?

. suvituuli

"Oli oikea ratkaisu korostaa EU-instituutioiden roolia ja jäsenmaiden yhteistyön merkitystä henkilöitymisen sijaan."

En nyt oikein ymmärrä tähän sisältyvää logiikkaa.

Presidentin virka on henkilö-virka.

Joka perustettiin nimenomaan sen vuoksi, ettei instituutio, esim. "komissio" voi edustaa EUta lounaspöydässä vaikkapa presidentti B Obaman vieraana. Siihen tarvitaan henkilö, siis nyt valittu presidentti.

Se, että presidentiksi valitaan todellisen vallankäytön kannalta harmiton pikkupoliitikko, ei suinkaan korosta instituutioiden roolia...

...vaan nimenomaan ja suoraan vähentää - minimoi - nyt luodun, uuden presidentti-henkilön asemaa.

Tauno (nimimerkki)

Sari ,nyt tämä uusi pressa jo määrittelee jo uuden maailman hallituksen alkua jo tänä vuonna..mitenkähän on ..uusi mailman järjestys on enää hetken
kysymys..eli hemmettiin ollaan menossa..

http://oldthinkernews.com/Articles/oldthinker%20ne...

Pentti Juhani Järvinen (nimimerkki)

Sarin optimismi ja feminismi sopivat hänen imagoonsa, mutta EU:n kohdalla ne ovat ehkä liioiteltuja. Nuo kaksi valintaa eivät lisää mitään, mitä ei jo ollut olemassa. Jos uusin "presidenteistä" pystyy määrittelmään jotekin EU:n yhteisiä etuja mikä alkaa olla kiireinen tavoite, niin hän oikeuttaa virkansa. Mutta EU:n vanhojen siirtomaaherrojen yhteen sovittaminen on vaikeampaa kuin Vallonien ja Flaamien pito yhdessä valtiossa. Jos hän pystyy estämään EU:n hajoamisen tai lisävesittymisen, niin onhan sekin jotakin.

Mutta eikö Euroedustaja voisi mennä hiukan syvemmälle EU:n pulmiin, vaikka optimismin pito voisi olla vaikeaa. Ranskan ent. presidentti sai siis aikoinaan homman, jonka tuli edistää Euroopan yhtenäisyyttä ja täsmentää itse käsitettä. Nyt on siis päädytty mihin päädyttiin: Ketä-he-nyt-ovatkaan valittiin mitä-se-nyt-onkaan hommiin. Kysyä voi, miksei aivan alkuun järjestty äänestyksiä EU:n tasolla tuon Perustuslain vaihtoehtoisista kysymyksistä?

Eli mikä oikein on vikana siellä Bryssel-Strassbourgussa? Meneekö aika pendlaamiseen? Miksiei byrokratian monimutkaistumista pysäytetä?
Mitä uusi "ulkoministeri" aikoo tehdä 27-1 lähetystölle, jotka jo nyt vastaavat puhelimeen, kun joku jossakin soittaa EU:lle? Tietääkö Sari vastauksen?

toinen euromies (nimimerkki)

Benelux-maat hyötyneet? Aikana, jolloin EEC:n komissio oli tärkein toimielin Euroopan talousyhteisössä eli EEC:ssä, ainoa belgialainen komission puheenjohtaja oli Jean Rey vuosina 1967-1970. Ensimmäinen ja viimeinen belgialainen komission puheenjohtaja.

Luxemburgin pääministeri Gaston Thorn toimi EEC:n komission puheenjohtajana vuosina 1981-1985 ja toinen Luxemburgin pääministeri Jacques Santer toimi Euroopan yhteisöjen komission puheenjohtajana vuosina 1995-1999. Euroopan parlamentti erotti koko Santerin komission keväällä 1999 tiettyjen komissaarien ja tiettyjen komission yksiköiden vakavien väärinkäytösten perusteella. Santerin tilalle komission puheenjohtajaksi valittiin toinen yhtä saamaton poliitikko Romano Prodi.

Pääministeri John Major esti Belgian pääministeri Dehaenen valinnan komission puheenjohtajaksi vuonna 1994. John Major ehdotti Jacques Santeria. Pääministeri Tony Blair esti Belgian pääministeri Verhofstadtin valinnan komission puheenjohtajaksi vuonna 2004. Tony Blair ehdotti Jose Manuel Barrosoa. Kummallakin kerralla Ison-Britannian pääministeri on varmistanut, että komission puheenjohtajaksi valitaan mahdollisimman saamaton nyhverö.

Harri Veijonen (nimimerkki)

Seurakuntalainen-lehti http://wwnet.fi/users/veijone/ pitää Sarista, mutta
yhtyy Sarin saamaan kritiikkiin mieltymyksestä EU:hun ja sen presidenttiin.

toinen euromies (nimimerkki)

Euroopan komission toimialat: http://ec.europa.eu/policies/index_fi.htm

EU:n neuvosto: http://europa.eu/institutions/inst/council/index_f...

EU:n neuvostossa pysyviä rakenteita ovat pääsihteeristö ja jäsenvaltioiden pysyvien EU-edustajien muodostama valmisteleva komitea (Coreper).

Euroopan komissiossa pysyviä rakenteita edustavat pääosastot ja yksiköt: http://ec.europa.eu/dgs_fi.htm

Neuvostossa ei ole olemassa mitään rakenteita, joiden alaiseksi ulkosuhdehallinto voitaisiin sijoittaa.

Risu (nimimerkki)
Qman (nimimerkki)

täytyy kyllä sanoa ettei elämäni ole tuon vuoksi liikahtanut piirun vertaa minnekkään. Toivottavasti ei O.Rehn pääse mihinkään painavaan salkkuun käsiksi, mitään kun ei ole hänkään saanut aikaan koko kaudellaan, vai onko muka? no kieltämättä Turkin EU-jäsenyyttä hän sentään on puoltanut isosti.Voisko Venäjän saada nopeasti EU:n?

Sauli (nimimerkki)

On muuten aivan sama kuka bildenbergnukke siellä pressana istuu. Mepit on tarpeeksi sinisilmäisiä jotta näkisivät kuka tätä marjonettia ohjaa. Huono homma Suomen ja koko Euroopan kannalta.

Ukko-Paavo (nimimerkki)

Hyvä Sari,
Uskon, että olet vilpittömän tietämätön EU:n perimmäisestä luonteesta. Silti on selvää, ettei Suomen (ja ennen kaikkea suomalaisten) puolesta voi juurikaan tehdä työtä Brysselissä. Se tapahtuu täällä Suomessa ottamalla kaikki keinot käyttöön, jotta Suomen itsenäisyys saadaan palautettua ja Lipposen hallituksen perustuslain vastainen vallan siirto Suomen kansalta Brysseliin saadaan kumotuksi.

Pahoin pelkään, että kristilliset eivät tässä savotassa auta -sen osoitti jo puheenjohtajan Lissabonin sopimusta koskeva äänestyskäyttäytyminen. Ihminen voi olla väärässä vilpittömästi. Vastuu jää silti.

Julkkikset.fi (nimimerkki)

Herman van Rompuy on Bilderberg-kokousten vakiovieras
En muista missä luin, mutta jostain luin että kun tämä hyvä BB-veli Hermanni, vieraili viime Bilderberg-kokousessa, ja oli sattunut istumaan itse BB-veli Henry Kissingerin vieressä....ja joku arveli että tämä oli varma merkki että BB-veli Hermanni on saamassa luottamustehtävän. Luottamustehtävän, johon nimenomaan Bilderberg-johtokomitea hänet valitsi. Koko viime viikon "valintaprosessipelleilyn" eli suljettujen ovien takana tapahtunut "valintaprosessi" oli siis mitä ilmeisimmin pelkkä savuverho - jotta me uskoisimme että valinta perustui jonkinmoiseen demokraattiseen valintaan.
Tässä italialainen meppi, Mario Borghezio toteaa Hermannin vierailleen ties missä. Borghezion puhe aiheuttu aikamoista hälyä parlamentissa...
Mario Borghezio, Lega Nord (ITALY), Member of the European Parliament with the group 'Europe of Freedom and Democracy', questions the nominations of Bilderberg and Trilateral attendees for the posts of EU President and EU foreign minister.

talousdemokratia.blogspot.com/2009/11/herman-van-rompuy-on-bilderberg.html

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/78204-vanhanen-re...

Uusi talouskomissaari Olli Rehn saa Suomelta ja koko täysjärkiseltä ihmiskunnalta talvisotaan perustuvan mission:

Venäjän EU-energiatoimittajuuteen perustuvat rahahanat tiukkaan kontrolliin! Ilman edistystä EU-arvojen kuten ympäristönsuojelun, demokratian, ihmisoikeuksien ja kansalaisyhteiskunnan alalla emme ole valmiita rahoittamaan Venäjän uusstalinistista junttaa tukijanomenklatuureineen ja kvasibisnespiireineen.

Itämeren kaasuputkitoteutus voidaan tehdä ympäristöystävällisesti ja kulttuurisesti kestävästi näin ja vain näin: KNFIJV:n Ehdotus 2007 http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html#yhteistyoe...

Mika Eiramaa
KNFIJV
globaalitalouskonsultti, tutkija
http://rescordis.net/knfijv-carsfi.html

Toimituksen poiminnat