Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Inhimillisempää otetta – ansiosidonnaisen leikkaus työllistämiseen

Kesän kääntymisen syksyksi huomaa viimeistään silloin kun koulut alkavat ja sadonkorjuu koittaa. Politiikan puolella yhtä varma merkki on budjettiriihi. Valtiovarainministeriön budjettiesitys tulevalle vuodelle ei suuria yllätyksiä sisällä, vaan jatkaa totutulla linjalla. Taloutta yritetään kyllä kammeta paremmalle uralle, mutta heikko työllisyyskehitys pienentää verokertymää ja heikompiosaisiin kohdistuvat etuusleikkaukset syövät ostovoimaa. Työttömyysmenot ovat jo yli 5 mrd. euroa eli osapuilleen saman verran kuin ensi vuonna otamme lisävelkaa. Kestämätön yhtälö.

Yhä useampi suomalainen on saatava mukaan yhteisen kakun kasvattamiseen ja työllisyysaste reippaaseen nousuun. Kiky -sopimuksesta huolimatta työmarkkinaosapuolet ovat juuttuneet poteroihinsa eivätkä ole pystyneet työmarkkinoiden suurempaan uudistamiseen; paikallisesta sopimisestakin uhkaa tulla torso. 

KD on esittänyt koko ajan kannustavan perusturvan mallia, jossa työ ja sosiaaliturva yhteen sovitetaan kulloisenkin elämäntilanteen mukaan. Näin työmarkkinoille hakeutumista eivät estä paperisota tai kannustinloukut, vaan työn vastaanottaminen kannattaa aina. Satunnaisesta tai osa-aikaisestakin työstä tulee kannattavaa.

Samoin työttömyysturvan kohdalla esimerkiksi viimeisen 100 päivän käyttäminen palkkatukeen tai starttirahaksi olisi kustannusneutraali ratkaisu eikä jätä ihmistä tyhjänpäälle kuten pelkkä yksioikoinen ansiosidonnaisen leikkaaminen.

Hallitushan kaavailee nyt ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyhentämistä porrastamalla sitä. Tämä on jo herättänyt vastustusta palkansaajajärjestöissä. Sen sijaan 100 viimeisen ansiosidonnaisen päivän käyttäminen palkkatukeen helpottaisi työttömän työllistämistä. Työttömyyden pitkittyessä on suuri riski, että raha kuluisi joka tapauksessa etuuteen. Lisäksi ajallinen rajaus viimeiseen 100 päivään ei aiheuttaisi EK:n pelkäämää kilpailun vääristymää.

Mahdollisuudessa työllistää on suuria alueellisia eroja. Ansiosidonnaisen lyhentäminen porrastamalla ei toimi työllistymisen kannusteena vaikeilla työttömyysalueilla. Jos ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha seuraisi leikkauksen sijasta työtöntä, hän voisi käyttää omaa työttömyysturvaansa palkkatukeen tai vaihtoehtoisesti starttirahana oman yrityksen käynnistämiseen.

Myös maatalouden pelastamiseksi tarvitaan pikaisia toimia. Akuutin kriisin lopettaminen kaipaa kriisitukia ja tarvittaessa valtion takaamia hätälainoja. Pidemmällä tähtäimellä Euroopassa on uskallettava uudelleen pohtia koko maatalouspolitiikan pohjaa, mm. maitokiintiöiden purkamisen seurauksista moni varoitti jo etukäteen.

Budjettiriihi on aina puollollaan hyviä ja kannatettavia kohteita, mutta sielläkin jyvät pitäisi pystyä erottamaan akanoista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Hieman inhimillisemmältä tuokin kuulostaa, kuin täällä jossain aiemmin esitetty 3n kuukauden välein 5 päivää töitä, tai pienennetään korvausta.
Hieman kuitenkin ihmettelen, että miten se työtön ykskaks saa hyvän bisnesidean viimeisen sadan päivän aikana, jos ei ole sitä jo aikaisemmin saanut.
Itse en työttömänä kuitenkaan vastustaisi ollenkaan tuon korvauksen käyttämistä palkkatukeen, tahi starttirahaan, mielestäni sen voisi tehdä vaikka heti alkuun. Kuitenkin siinä pitäisi olla myös työttömän mielipide kuultuna, eikä vaan viranomaisen määräys.

Pekka Pylkkönen

Palkkatuen ongelma on se että tuki sidotaan yhteen yritykseen ja työtehtävään. Tällöin naapuriyritys joka muuten voi hoitaa hommat vaikka 10% tehokkaammin, häviää kuitenkin kilpailun koska toisen yrityksen suurinta menoerää, palkkoja, subventoidaan voimakkaasti.

Tehokkaampi yritys pystyisi maksamaan markkinaehtoisesti esim 10% parempaa palkkaa kuin tehottomampi naapurinsa. Silti naapuri saa työntekijän koska pystyy tuen ansiosta maksamaan 20% korkeampaa palkkaa.

Jotta markkinat toimisivat oikein, tuki pitäisi kohdistua suoraan ihmiselle ja palkan hakeutua kohdilleen markkinaehtoisesti. Yritykselle kohdennettu tuki aiheuttaa hyvinvointitappion.

Ja Kalervon kanssa samoilla linjoilla. Itse asiassa se yrityksen perustamisen otollisin hetki on hyvin pian työttömäksi jäämisen jälkeen, ei tosiaankaan pitkän toimettomuuden perästä.

Jukka Laine

Työmarkkinat voivat alkaa toimia vain kustannuksia eli veroja laskemalla ja sääntelyä purkamalla. Suomen ongelmana on korkea kustannustaso eli verotamme työn hengiltä ja nostamme hinnat pilviin asumisessa ja ruuassa.

Sosiaali-ja eläköitymismenot ovat kasvaneet reippaasti. Ja se on vasta alkua. Jokainen ymmärtää ettei näin jatkua. Sinne eläkemenoihin pitäisi nyt katseet kääntää.

Suomi tarvitsee lisää investointeja ja veronmaksajia. Suomi ei houkuta kumpaakaan. Joten pitäisi alkaa kilpailemaan ja laskea veroja. Tulonsiirrot ovat verorahaa tai velkaa. Sääntelytalous ei toimi avoimessa taloudessa.

Tulonsiirtoja tehokkaampi malli olisi nostaa verottoman tulon rajaa. Työtöntä voi motivoida parhaiten jos hän saa tienata tukien päälle verottomasti summan x ja sen jälkeen vasta aletaan loivasti tukia leikata. Verot pitäisi saada kohti tasaveroja ja luopua järjettömistä veroprogressioista lisäansioissa. Näin saataisiin oikeasti työ kannattamaan markkinaehtoisesti ja veroja pitäisi kerätä sitten muualta kulutuksesta.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

MIten yli 50-55-vuotias työtön enää työllistyy? Häneltä ei pitäisi leikata yhtään ansiosodonnaisen aikaa, pikemminkin lisätä. 60-vuotta täyttäneet työttömät suoraan eläkkeelle.

Jukka Laine

Ei nuoretkaan työllisty. Ehkäpä kyse onkin työmarkkinoiden toimimattomuudesta. Jos työmarkkinat toimisivat paremmin, niin silloin myös työsuhteita syntyisi helpommin?

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Kajanto kirjoittaa just oikein. Olen palkannut töissäni satoja ihmisiä työhönottajana aikoinaan. Joissakin tapauksissa 80-luvulla noi hommat toimi hetkellisesti. Mitäs luulette työnantajan sanovan jos 54 v DI hakee ammattiaan vastaavaa hommaa joku voucheri handussa. Piste.

suomalainen ikärasismi on pahin pitkäaikaistyöttömyyden syy. Työttömyyden syy on vääristynyt rakenteemme.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Niin. Essayah voisi uskottavana tahona an sich kysyä moniko huippujohtaja(?) vastasi EK kutsuun leikata palkkaansa ja provikoitaan?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Unohtuiko Kristillisiltä -94 työttömien tukien leikkaukset?
Unohtuko että myös työttömien lapsilta leikattiin kaikki lapsiperheen tuet pois. Ollut pois jo 22vuotta.

http://yle.fi/uutiset/lapsilisat_leikkaantuvat_kai...

Unohtuko Krst. Perustuslain,yhdenvertaisuuslain sormeilu-14? Työttömiä yhdenvertaisuus ei enää koske. SiiS irtisanottuja,palkansaajia,veronmaksajia.

30.12-14
12 §
-Erilaisen kohtelun oikeuttamisperusteet työssä ja työhön otettaessa

Erilainen kohtelu
-työsuhteessa ja julkisoikeudellisessa palvelussuhteessa sekä työharjoittelussa ja muussa vastaavassa toiminnassa samoin kuin työhön tai palvelukseen otettaessa on oikeutettua,
-jos kohtelu perustuu työtehtävien laatua ja niiden suorittamista koskeviin todellisiin ja ratkaiseviin vaatimuksiin ja kohtelu on oikeasuhtaista oikeutettuun tavoitteeseen pääsemiseksi.

Ikään tai asuinpaikkaan perustuva
- erilainen kohtelu on
lisäksi oikeutettua,
jos kohtelulla on objektiivisesti ja asianmukaisesti perusteltu työllisyyspoliittinen tai työmarkkinoita koskeva tavoite

Tekopyhyys 3 vakaamuspuolueen kohdalla alkaa olla työttömiä kohtaan jo kaikkea muuta kuin lähimmäisenrakkautta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
"Työttömyysmenot ovat jo yli 5 mrd. euroa eli osapuilleen saman verran kuin ensi vuonna otamme lisävelkaa.
Kestämätön yhtälö.

-10-15 Kelamaksun poisto 1,2 mrd/vuodessa= 6 miljardia pois Kelan kirstusta.
Josta loppu kansaneläkkeet. Voilaa Kepu keksi takuueläkkeen ,yrittäjille ja mamuvanhuksille pääasiassa.
Palkansaajillahan on työeläke.
lähde:
Suom.kuvalehti-10

Toimituksen poiminnat