Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Uskonnonvapausuutisointia kohulla ja ilman

Kesä on siitä metkaa aikaa mediassa, että uutisköyhyyden takia, milloin mikäkin asia voi nousta ”kohu-uutiseksi”. Toisaalta kun vähintään puoli-Suomea lomailee, niin isotkin asiat voivat mennä kesätoimituksissa vähäisellä huomiolla ja kevyellä käsittelyllä.

 

Tämän kesän ”Räsäs-kohu” saatiin siitä, että Päivi ja Niilo Räsänen julkaisivat avioliittoa ja seksuaalisuutta käsittelevän hengellisen kirjan herätysliikkeensä kesäjuhlilla. Kirja on, kuten kirjoittaja omassa tiedotteessaan toteaa ”hengellinen ja kirkkopoliittinen, ei puoluepoliittinen kannanotto”. Kirjassa puhutaan synnistä, armosta, uskosta ja toivosta – hengellisten kirjojen peruskauraa siis – ja siinä on siteerattu lauseita, joita parituhatta vuotta on voitu lukea Raamatun lehdiltä. Suomessa kaikki kristilliset kirkot ovat tällä hetkellä määritelleet avioliiton miehen ja naisen väliseksi, ja Räsästen kirja jatkaa tällä linjalla. Mikä siitä sitten teki kohu-uutisen? 

 

Ehkä se, että sana ”synti” mainittiin uutisoinnissa ja samassa unohdettiin poliitikollakin olevan uskonnonvapaus ja oikeus toimia myös muissa rooleissa. On itse asiassa aika kummallista, jos Niilo Räsänen luterilaisen kirkon pappina ja Päivi hengellisten tilaisuuksien maallikkopuhujana eivät voisi ottaa osaa kirkkokuntansa keskusteluun avioliitosta.

 

Puoluetoimistomme postilootaan mahtuu kesäajasta huolimatta foliohattuja, mutta väännetään nyt rautalangasta niidenkin lähettäjille: Kristillisdemokraattinen puolue ei ota puolueena kantaa syntikysymyksiin, vaan jätämme ne kirkkojen asiaksi. Puolueen linjaukset pohjautuvat puolueen arvoihin ja se on perustamisestaan vuodesta 1958 kannattanut avioliittolakia miehen ja naisen välisenä. Puolue kunnioittaa myös jäsentensä uskonnonvapautta eikä millään tavalla rajoita heidän osallistumistaan omien kirkkojensa opilliseen keskusteluun.

 

Sen sijaan ilman kohua, joka olisi todellakin syytä nostaa, on jäänyt Venäjän uskonnonvapaus tilanteen radikaali muuttuminen. ”Terrorisminvastaisten” lakien varjolla naapurimaassa ollaan heikentämässä yksityisyydensuojan ja kansalaisjärjestöjen toiminnan lisäksi uskonnollisten yhteisöjen elintila. Vastaisuudessa mm. yksityiskodeissa ei voi kokoontua uskonnolliseen toimintaan (iso osa noin 7 000 protestanttisesta seurakunnasta kokoontuu kodeissa), jokaisella kansalaisella on velvollisuus ilmiantaa tällainen uskonnollinen toiminta, lähetystyö on sallittua enää hallituksen erillisellä luvalla ja esim. ilman lupaa tapahtuva evankelioiva keskustelu vierustoverin kanssa voidaan tulkita rangaistavaksi lähetystyöksi. Tästä, jos mistä olisi syytä nostaa kohu, mutta pöyristyttävästä lakipaketista on uutisoitu lähinnä teleoperaattoreiden viestintätietojen säilytysvelvoite.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Missä vaiheessa Päkän ja Niilon uskonnonvapautta on loukattu?

Onko valtiovalta kieltänyt heitä harjoittamasta uskontoa tai sensuroinut heidän näkemyksiään?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Näköjään nykyiselläkin puoluejohtajalla on vaikeuksia ymmärtää, että heidän uskonnonvaputensa ei suoja heitä kritiikiltä. Muilla on edelleen oikeus kertoa mielipiteensä KD argumentaation laadusta. Tämän kirjoituksen merkittävin anti onkin siis se, että nyt ongelma ei ole enää vain Räsäsen ongelma. Ongelma koskee myös nykyistä puoluejohtoa.

Käyttäjän sariessayah kuva
Sari Essayah

Ei ole mitään ongelmia ymmärtää, että kritiikkiä tulee ja palautetta saa antaa yhtälailla uskonnollisessa kuin muussakin keskustelussa. Käsittääkseni en kirjoituksessani millään tavalla kiellä kritiikin antamista.

Myös puolueen politiikkaa ja linjauksia saa ruotia, sehän on juuri poliittisen keskustelun ydintä, ja puoluejohdon saa myös haukkua, jos se sydäntä keventää:).

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #4

"Käsittääkseni en kirjoituksessani millään tavalla kiellä kritiikin antamista."

Mutta sekoitat kritiikin uskonnonvapauden rajoittamiseen.

"Ehkä se, että sana ”synti” mainittiin uutisoinnissa ja samassa unohdettiin poliitikollakin olevan uskonnonvapaus ja oikeus toimia myös muissa rooleissa."

Kun siis annettiin kritiikkiä kirjasta niin tulkinta oli, että uskonnonvapautta yritetään rajoittaa. Eihän se näin ole.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Nyt alkaakin olla viimeisiä aikoja lausua julkisesti avioliittoon liittyviä mielipiteitä siitä näkökulmasta, josta Päkä ja Niilo kirjoittavat varsin syvällä kulkevalla mielen tasolla: syyllisyyden aivan ilmeisen keskeisestä vaikutuksesta k.o. asiaan. Tästä kenelläkään muulla ei ole ollut rohkeutta puhua.
Ihmisen sisäänpäin katsova totuudellisuutta arvioiva katse vaatii suurta vapautta ja kokemusta totuuden kohtaamisen tuomasta voimasta.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Jos jotain hyötyä tuosta kohusta... niin ehkäpä Niilo ja Päivi Räsäsen kirja saa asiaankuuluvaa mainosta ja tulee kulumaan laajasti kansalaisten käsissä.

Jos osa kansalaisista tekee irtiottoa Raamatun lisäksi myös biologisesta todellisuudesta, se tuskin velvoittaa siihen muita, jotka tätä eivät halua tehdä.

Yhteisessä yhteiskunnassa kun pitäisi yhdessä kuitenkin elää.

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2282876

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"On itse asiassa aika kummallista, jos Niilo Räsänen luterilaisen kirkon pappina ja Päivi hengellisten tilaisuuksien maallikkopuhujana eivät voisi ottaa osaa kirkkokuntansa keskusteluun avioliitosta."

Kuka on edes väittänyt, että eivät saisi? Onko tässä käynyt niin, että kun sanan- ja uskonnonvapausrintamalla on hiljaista niin näitä heittoja esitetään vähäisellä huomiolla ja kevyellä käsittelyllä.

"Kristillisdemokraattinen puolue ei ota puolueena kantaa syntikysymyksiin, vaan jätämme ne kirkkojen asiaksi."

Mutta puolueenne edustajat tekevät näin kuitenkin jatkuvasti ja ajavat maallisissa yhteiskunnallisissa elimissä asiaansa siltä pohjalta. Eräskin kristillisdemokraattipäättäjä kirjoitti kommentissa eilen seuraavasti:

"Eri synneillä on todellakin eritasoisia seurauksia: homoseksuaalisilla teoilla se voi olla epätoivo ja lopulta itsemurha."
http://susannakoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219...

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Venäjän uusi uskonnon vapautta rajoittava laki on todella huono uutinen.
Tältäkin osin näyttää paluu kommunismin ajan kansalaisoikeuksien rajoittamiseen jatkuvan. Paluu yhteen totuuteen.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Hyvä kirjoitus. Tein siitä pienen jutun myös Uuden Suomen uutispuolelle:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/198629-huoli-venaj...

t. Linda / US

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Eihän kukaan kieltänyt ketään harjoittamasta uskontoaan. Räsäsen ulostuloa pidettiin typeränä ja häntä siitä kritisointiin. Tähän kritiikkiin vastattiin vetoamalla uskonnonvapauteen. Ikään kuin olisi pitänyt ymmärtää, että tyhmiä mielipiteitä ei saa arvostella, jos ne esitetään vakaamuksen pohjalta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset