Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

Keskusta hoipertelee alkoholipolitiikassa

Keskustan eduskuntaryhmän kanta ratkaisi sen, että jatkossa vähittäiskaupoissa myydään nelosolutta, vahvoja lonkeroita ja limuviinoja. Samalla Alkojen myyntiaikaa jatketaan iltayhdeksään ja ulkomainen nettikauppakin oltaneen vapauttamassa.

Keskustan hoipertelu alkoholipolitiikassa on ollut surullista katsottavaa. Tämä on se sama puolue, joka vielä ennen eduskuntavaaleja listasi ohjelmissaan keskioluen myynnin siirtämisen Alkoihin. Vielä helmikuussa puolue piti alkoholilain kokonaisuudistuksen tärkeimpänä tavoitteena kulutuksen siirtämisen kotisohvilta ravintoloiden valvotumpaan käyttöön. Tällä linjauksella oli tarkoitus myös tukea matkailu- ja ravintolaelinkeinoa ja lisätä alan työllisyyttä.

Ikävä kyllä takki kääntyi ja puolue ottaa nyt kontolleen yhden raskaimmista kansanterveydellisistä virheistä. Alkoholilakiuudistus olisi ilman näitä viimeaikaisia muutoksia ollut varsin maltillinen, jonka ei arvioitu nostavan, joskaan ei myöskään laskevan kulutusta.

Nyt tilanne muuttuu dramaattisesti: THL:n tutkijoiden ennusteen mukaan pelkkä nelosoluen tuonti kauppoihin lisää 1500 sairaalakäyntiä ja 165 alkoholikuolemaa. Lääkäriliitto on muistuttanut, että maassa harjoitettu alkoholipolitiikka on yksi eniten sosiaali- ja terveyskuluihin vaikuttava asia. Saatavuuden helpottamien lisää väistämättä terveyshaittoja ja alkoholikuolemien kasvua ja sitä kautta valtion nettomenot vain kasvavat.

Kaikkein kalliimman laskun maksavat kuitenkin ne tuhannet lapset ja nuoret, jotka joutuvat kärsimään lisääntyvästä vanhempien alkoholinkäytöstä, turvattomuudesta ja perheväkivallasta. Hyvinvointiyhteiskunnan kantokyky ja suomalaisten terveys jäivät toissijaiseksi, kun hallitus halusi tukea alkoholibisnestä; surullista tosiaankin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Juha Kuittinen
Antti Harkila

Kieltolain aikana Suomessa juotiin alkoholia enemmän kuin koskaan! Kulutus on laskenut monta vuotta peräkkäin ja nuoret ovat siirtyneet mietoihin juomiin. Tehkää testivisiitti Alkon myymälään ja katsokaa kuka ostaa väkeviä. Ne ovat pääasiassa 50- ja 60-lukujen nuoria ja usein naisia! Kassiin menee iso leka kirkasta ja lisäksi jotakin makeaa likööriä niin tehdään kotona "hyvänmakuisia" (?) drinkkejä!!!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Nuoriso muuttaa fiksummaksi polvi polvelta. Ehkä näiden nykynuorten lapset jo saavat elää Etelä- Euroopan alkoholikulttuurissa. Kieltolaki teki kansasta juoppoja, ja kiellot pitävät samaa asennetta yllä.

Vähän uskoa uuteen polveen, kiitos!

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Etelä-Euroopan alkoholi-"kulttuuri", jossa viini virtaa, ei ole mitään tavoiteltavaa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tässä ilmastossa kohtuullinen viininjuominen on parempi vaihtoehto se perinteinen perseet olalle-känni.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Päätän mielelläni itse minkälaista juomakulttuuria harrastan ja niin haluavat varmasti ylivoimaisesti suurin osa Suomen kansasta. Sen takia KD puolue ja hengenheimolaiset ovat häviämässä puoluekartalta.

Harkitaan asiaan palaamista kun kirkko poistaa ehtoollisviinit ja lopettavat anniskelun alaikäisille.

Martti Laari

Lainaus:"Lääkäriliitto on muistuttanut, että maassa harjoitettu alkoholipolitiikka on yksi eniten sosiaali- ja terveyskuluihin vaikuttava asia." Rohkenen olla asiasta eri mieltä. Yksi eniten kuluihin vaikuttava seikka on terveydellä tehtävä bisnes.
Mitä tulee keskustan hoiperteluun, niin ehkä se kuitenkin on niin, että sielläkin huomattiin Suomen alkoholikeskustelun olevan "demonista" ja siten aikansa elänyttä. Mene ja tiedä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Voisiko joku kertoa minulle, miksi on parempi ostaa olutta kello 9.30 kuin kello 21.30?

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Kun et saa ostettua olutta klo. 21.30, vaan joudut menemään kotiin nukkumaan selvin päin, on aina olemassa se pienen pieni mahdollisuus, että seuraavana aamuna menetkin töihin, etkä ostamaan olutta.

Annat siis itsellesi mahdollisuuden parempaan päivään.

Jos kuitenkin päätät aamulla mennä ostamaan olutta, saamasi pitää.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Jari-Pekka Vuorela ei ole mielestäsi millään tavoin kykenevä ratkaisemaan asiaa ,meneekö töihin vai juoko olutta ,kun sitä kerran kaupasta saa?

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #15

Sanotaanko nyt niin, että on varmaan yhtä pätevä kuin yksi työkaverini, jota olen odottanut töihin joka päivä vapun jälkeen...

...eipä ole vielä näkynyt. Maanantaina kuulosti puhelimessa jo paremmalta ja lupaavalta, mutta eilen ja tänään siltä, että oluen ostaminen aamulla klo 9.30 onkin tärkeämpää. Oikeastaan - korjaan - on t ä r k e i n t ä.

No, minä odottelen. Perhe lopetti odottelun jo kaksikymmentä vuotta sitten...

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #16

Ja tämän sinun kaverin perheongelmien takiako koko kansan tulisi kärsiä? Kollektiivinen rangaistus ei ole koskaan ollut mikään hyvä tapa muutta asennteita.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #20

Karlsson, näytteletkö tyhmää vai oletko oikeasti tyhmä?

Jos kerran olet kuitenkin "noin" viisas niin minun tuskin tarvitsee kaivaa sinulle yhtään tilastoa alkoholin aiheuttamista haitoista, joista tämä kansa kärsii "kollektiivisesti", yhdessä, ja erikseen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #16

Vaikuttaa siltä ettei työkaverisi liiemmin välitä työajoista. On kännissä kaiken aikaa. Pystyykö hän juomaan vielä enemmän kuin nyt? Kuoleeko hän viinaaan, jos minulla on mahdollisuus ostaa pullo viiniä klo. 20.29?

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #23

Hän todennäköisesti kuolee. Sinusta en tiedä.

Essayahia lainaten: "THL:n tutkijoiden ennusteen mukaan pelkkä nelosoluen tuonti kauppoihin lisää 1500 sairaalakäyntiä ja 165 alkoholikuolemaa".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #24

"Hän todennäköisesti kuolee"

Onko vaihtoehtoa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #15

Minä nukun kello 9.30. Ymmärrän kyllä, että joku saattaa nukkua kello 21.30, mutta miksi kauppiaan ja asiakkaan aikatauluja rajoitetaan juuri tämän yhden tuotteen kohdalla...

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #17

Niin miksi?...Mietipä sitä...

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #17

Minä taas olen ollut jo hereillä 5 tuntia, kun J-P kroosaa. Lähikauppa aukeaa jo klo 7, miksi silloin ei saisi ostaa sitä, mitä tarvitsee.
Joskus huvittaa, kun "Karjala" jono on odottelemassa kassan lähellä, että kello kumahtaisi 9. On tämä huvittavaa meininkiä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Olen tiedustellut useammassa alkoholiin liittyvässä keskustelussa, mitä Suomi on saavuttanut rajoitetuilla kieltolaeilla, mutta en ole saanut mitään vastausta. Silti näitä rajoituksia puolustetaan edelleen raivokkaasti.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

"Nyt tilanne muuttuu dramaattisesti: THL:n tutkijoiden ennusteen mukaan pelkkä nelosoluen tuonti kauppoihin lisää 1500 sairaalakäyntiä ja 165 alkoholikuolemaa"

THL:n tutkijat ennustavat: "Ennustaja-eukotko" sinne on veronmaksajien rahoilla palkattu.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Paavalikin kehoitti Timoteusta juomaan enemmän viiniä, sillä se tekee hyvää vatsallesi.

Eihän keskusta hoipertele vaikka se kristillisten pelosta kielsikin melkein kaikissa hallitsemissaan kunnissä keskarin vähittäismyynnin kuusikymmenluvulla.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Otetaan nyt ainakin hetkeksi annettuna tämä ajatus siitä, että ruokakaupoissa myytävän alkoholin prosenttiyksikköjä muuttamalla "pelastetaan ihmishenkiä". Sanotaan, että kun ruokakaupan alkoholijuomien suurin sallittu prosentti on 4,7 suomalaisia kuolee määrä X. Jos prosenttiluku nousee lukuun 5,5 suomalaisia kuolee X+Y eli siis enemmän. Tästä voidaan päätellä seuraavaa; jos prosenttilukua lasketaan (olutta laimennetaan) vaikkapa lukuun 2,0 tai jopa nollaan, ihmishenkiä "pelastetaan" entistä enemmän.

Nyt sitten kysymys näille ihmishenkien pelastajille: jos ihmishenkiä pelastetaan eniten kieltämällä alkoholin myynti ruokakaupoissa kokonaan, miksi ette tuota tavoitetta kannata? Annatteko niiden ihmisten kuolla jotka ostaisivat alkoholia ruokakaupasta kun rajoitus olisi vaikkapa 4,0? Jos tämä esittelemäni logiikka on niin pettämätön kuin annatte ymmärtää, saavutettaisiin optimaalisin lopputulos alkoholin myynnin täydellisellä kieltämisellä. Tätä ei kuitenkaan juuri kukaan poliitikko vakavissaan ehdota. Miksi?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Pudotetaan yleinen kattonopeus viiteen kilometriin tunnissa. Autokolarit loppuvat lähes kokonaan.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Itseasiassa Iso-Britanniassa oli 1800-luvulla voimassa ns. "Punaisen lipun laki", eli jokaisen auton edellä tuli turvallisuussyistä kulkea jalkaisin punaista lippua heiluttava henkilö. Tämä luonnollisesti asetti pieniä rajoituksia autojen maksiminopeuksille, mutta laki oli toimiva, liikenneonnettomuuksia ei ollut käytännössä lainkaan nykyiseen verrattuna.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #31

Myös lento-onnettomuudet loppuvat, kun määrätään, että koneilla saa kulkea vain maan pinnalla.

Kari Huhtala

Tässä asiassa on sekä kansalla että poliitikoilla liikuttavan yhteinen sävel: Kun päätös on etukäteen tehty niin koottuja selityksiä löytyy vähintään riittävästi. Puujalkaselitykset mukaan lukien. Kysehän on siitä, että alkoholi on valitettavasti myös kansanedustajapäättäjille Pyhä Lehmä. Kuka sen kyseenalaistaa leimataan demonisoijaksi. Asiantuntijoista ja kokemusperäisistä tilastoista viis. Yksikin lisäkuolema on liikaa. Saatika kymmenet. Ja ihan kuin yhteiskunnallamme olisi lisäksi varaa kustantaa lisähoidot, poliisien lisätyö ja työpoissaolot. Keisarilla ei taida olla vaatteita.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Entäpä jos tämä auttaa vähentämään niitä kuolemia? lakiuudistuksen jälkeen ei tarvitse enää mennä Alkoon hakemaan väkevämpää olutta eikä sillä samalla hakumatkalla enää tule pullo Jaloviina tai Suomi vodkaa mukaan.

Kari Huhtala

Toiveajattelukin voi olla joskus hyväksi, mutta kun kyse on äärimmäisen vakavasta asiasta, siihen ei kerta kaikkiaan ole varaa. Toki olin näkevinäni toiveikkaan aurasädekehän jopa erään kokoomuslaisen edustajan yllä kun hän perusteli asiaansa Ylellä.

Ikävin ajatus joka tulee mieleeni on se, että hallituspuolueet hakevat gallup-suosion kasvua. Näin voi käydäkin. On kiva edes kerran miellyttää osaa kansasta kun on joutunut tekemään vuoden vain ikäviä päätöksiä.

Suosioäänillä valitettavasti on kipeän kova hinta. Sitä hintaa ei makseta kuin osin rahalla.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Taitaa siellä kokemuksen syvä rintaääni puhua kaikilla niillä,joilla on ongelmia alkoholin kanssa suomessa.Tosiaankin hallituksen tyypeissä on kautta aikojen aina näihin päiviin asti ollut niitä rattijuoppoja,viinapäissään hilluneet jo nuorinakin ja valtion piikkiin juoneet "kokoustaessaan"hesan yössä..

Itsestään piru lain lukee.

Nämä samaiset tyypit nauttivat muualla euroopassa viininsä ja viinansa hyvällä omalla tunnolla jotka täällä pitävät suomalaisia jonakin idiootteina joille voi syöttää aivan mitä sattuu.Suomi ei ole mitenkään johtavassa asemassa viinaongelmilla,tätä satua levitetään niille,jotka eivät ymmärrä muuta kuin pitää poliitikoita ynm.verorahoilla itseään elättäviä jumalinaan.

EUn kolhoosin tuleva presidentti "junkker"on tunnettu viinamäen mies ja ketjupolttaja ja samaan kastiin lukeutuu moni muukin kaappijuoppo jolla on vara pitää kulissit pystyssä suhteilla ja myllyhoidoilla.Sisäpiireissä näitä vaimonsa jurrissa hakkaajiakin löytyy ihan kiitettävästi.

Voi,voi reppanoita kun näiden "silmäätekevien"jälkikasvu käyttää huumeita ja viinaa,sekoilee pappa ja mamma pelastaa,suhteet sisäpiireissä kun auttavat.Ei auta ns.tavallisten perheiden lapsia eikä vanhempiakaan,vaikkei ole edes viina tai huumeongelmaisia.Heitä kun saa vainota ilman sitäkin.

"joka itsensä ylentää,se alennetaan"Jos näillä eliitin edustajilla on alkoholiongelmat EI omaa syyllisyyttään ja häpeäänsä auta siirtää ulkopuolisiin,eli suomalaisiin ihmisiin.On parasta että ALKOn hallituksessa olevat kansanedustajat lopettavat ILMAISTEN viinojensa vastaanottamisen,ja linnan kemuissa ei rahvaan rahalla enää juopotella,eikä valtion luottokorteilla.Koskee diplomaattienkin juhlapöytiä ja tarjoiluja.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Niin paljon sanoja, nyt sitten tulee niitä tekoja. Kun myynti alkaa toden teolla, sitten nähdään millainen on lopputulos. Tämä on nyt vain nähtävä, kun kerran herrat haluavat tällä tavalla kansaa palvella. Toivotaan parasta, pelätään sitä pahinta, mutta saattaahan se tasaisesti kulkea. Ajankohtaista kaiketi kyllä, mutta tiedettiinhän tämä tällainen jo vuosia sitten. On vain aina ollut kysymys siitä, milloin se rällääminen toden teolla repeää. Toivottavasti kansan maksa kestää, se maksaa joka ostaa. Herrat saavat drinkkinsä kuitenkin edelleen edullisemmin kuin tavallinen kadun kasvatti. https://www.youtube.com/watch?v=CbWeG69kDDs

Risto Apajalahti

Älä viitsi syytellä Sari Essayah, tämä on kansan tahto ja oikea kehityssuunta, mutta myös viinit olisi pitänyt saada kauppoihin.

Tiesitkö muuten, että M. Luther oli suuri oluen ystävä. Lakihenkisellä "kurilla" ei saavuteta mitään niin kuin tiennetkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko oli veden muuttaminen viiniksi. Saarnaaja kehotti juomaan "viiniä ilolla". Samoin Jeesus kehotti juomaan viiniä hänen muistokseen. Kirkko myös noudattaa tätä ohjetta. Aika hakoteillä näyttävät nämä kristillisdemokraatit olevan oman uskon oppinsa tulkinnassa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Grazie mille, don Kuikka.

Luomiskertomuksesta voimme päätellä, että viiniköynnös on jumalallista alkuperää.

Terve ihminen ei syö liikaa eikä juo liikaa. Jos/kun joku niin tekee, miksi toisia olisi kiellettävä ruoka ja ruokajuoma.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ei oikea juoppo kaljaan kuole. Toleranssi nousee sellaiselle tasolle, että pelkkä kaljan litkintä ei enää tuo toivottua tulosta. Ihminen siirtyy väkeviin.

Toi että nelosolutta saa kaupoista ja sen hinta hiukan laskee, voi tosiaan tehdä sen, että virosta ei tilata nelosolutta verkon kautta, eikä sitä tuoda laivoilta niin paljon. Yksi lava painaa kuitenkin sen yli 8kg.

Sitä paitsi ykkösoluella, kakkosoluella (sven tuuva), kolmosoluella, nelosoluella on kaikilla erilainen maku. Omaan suuhuni bulkkinelosolut maistuu liian paljon alkoholilta. Tosin hyvin pantu laatuolut menee vaikka suurempiprosenttisena.

Tämä maa on tosiaan ihan mielipuolinen suhteessa alkoholiin. Ilmeisesti pahimmat raitistelijat ajattelevat, että suomalainen juo viinaa määräänsä enemmän ja häntä pitää suojella.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kun keskiolut vapautui, niin Heikki joi korin yhtäkyytiä, kysyin vaikutusta, johon Heikki ei muuta vaikutusta, mutta rupes hirveästi kusettamaan.

Risto Apajalahti

Kohtuukäyttäjillä, joilla elämän arvot ja hallinta ovat kunnossa vapautuva alkoholipolitiikka ei aiheuta ongelmia tai muutoksia alkoholin käyttötottumuksiin.

Alkoholin ongelmakäyttäjien kohdalla sen sijaan tulisi kiinnittää huomio liikakäytön syihin ja auttaa heitä näissä. Jostakin syystä alkoholilla pehmennetty todellisuus on jollekin selvää todellisuutta parempi vaihtoehto jatkuvasti. En lähde luettelemaan niitä lukemattomia mahdollisia syitä, totean vain, että pakkosääntely on ongelmien lakaisemista maton alle, ei todellinen apu kenellekään.

Ehdotankin kristillisille, että lakihenkisen sääntelypolitiikan puoltamisen sijasta miettikää maallemme toimiva yhteiskunnallinen - positiivinen ja humaani - mekanismi, jolla alkoholin ongelmakäyttäjät saadaan jonkinlaisen avohoidon tai muun tukea ja pysyvää apua antavan järjestelmän piiriin (ehkä tähän tarvittaisiin jopa ihka uusi julkinen palvelu)? Hakeutuminen olisi tietysti ennen kaikkea vapaaehtoista, mutta voisiko siihen liittyminen olla esimerkiksi lääkärin tai poliisin määräyksestä tapahtuvaa joissakin tapauksissa? AA-kerhoja on olemassa, ja se oli aikanaan hieno keksintö. Jatkakaa ihmeessä mieluummin tuohon suuntaan, ehkä löydätte ongelmaan inhimillisen ratkaisun, jota ei vielä ole koettu.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Oli aihe mikä tahansa, KD:n voi luottaa olevan aina historian väärällä puolella (vrt. naispappeus, homojen oikeudet, jne).

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Olet erehtynyt ,mitä luulet olevan keskustan uskovaisten ajatusmaailma ja mihin sen nojaavan?Varmaan kiva ivaheitto mutta ota ensinnä selvää taustoista.Varmaan muistat sen mikä oli keskustan äänestystulos siellä reaalimaailmassa,koskee oikeastaan jokaista kaksinaamaista puoluetta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Täytän syksyllä 70v. Olin merillä 40 vuotta. Saisinkohan ennen kuolemaani itse juomisistani päättää.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Aivan saat.Mikään ei estä.Tämä naurettava skapa ei sitä oikeuttasi poista..you know

Toimituksen poiminnat