Sisulla ja sydämellä Suomen puolesta Kansanedustaja Sari Essayahin blogi

EVM-sekoilu

Heinäkuun helteitä odotellessa Suomessa on käyty edelleen jälkipuintia siitä, mistä kesäkuun huippukokouksessa päätettiin ja vedätettiinkö eduskuntaa Euroopan Vakausmekanismin (EVM) hyväksymisessä. Vaikka EU-jargoni on usein tarkoituksella moniselitteistä, niin EVM:n sopimustekstin tulkinnan osalta keskustelu on kyllä osin kotikutoista.

Eduskunta hyväksyi EVM-sopimuksen ennen juhannusta ja seuraavalla viikolla Euroalueen päämiesten 29.6.2012 julkilausumassa todetaan ”Vahvistamme, että rahoitustuen myöntää ERVV kunnes EVM on käytettävissä ja että rahoitustuki sen jälkeen siirretään EVM:lle ilman senioriteettiasemaa.”. Kun olemme itse olleet hyväksymässä Espanjan lainaosuuden mahdollisen siirron EVM:ään ilman etuoikeusasemaa, niin silloin varmasti on ymmärretty, että näin voidaan EVM-sopimuksen sääntöjen puitteissa yksimielisesti sovittaessa tehdä. Jos näin päätettiin Espanjan kohdalla, niin lienee selvää, että sama päätös voidaan tehdä uudelleenkin, jos euroryhmä siten sopii. Eikä tarvitse olla kummoinen ennustaja, kun arvelee, että näin tehdään jatkossakin. Aina voidaan vedota siihen, miksi Espanjan pankit saisivat paremmat ehdot kuin joku muu velallinen.

Pikemminkin pitäisi keskustella siitä, mitä argumentteja suomalaisessa keskustelussa EVM-sopimuksen hyväksymisen puolesta käytettiin. Lainojen ensisijaisuuden hehkuttaminen ei liene ollut niistä viisaimpia. Joten käytyä kalabaliikkia ymmärtää tätä taustaa vasten paremmin.

Koko jupakka saattaa kumminkin hallitusohjelma-kirjauksen takia ”tässä konkurssissa” kääntyä Suomen eduksi. Suomen on jatkossakin vaadittava myös jokaiselle mahdolliselle EVM-tukipaketille vakuudet, jos/kun niiltä puuttuu ensisijaisen velkojan asema. Muualla tiedetään jo, että kyse on Suomen osalta tuen hyväksymisen edellytyksistä. Joten kotimaisten federalistien on turha kauhistella Suomen ”heittäytymisestä hankalaksi” tai vaikutusta maineeseen. Sitä paitsi viime päivien luottoluokittajien arvion mukaan vakuudet eivät ainakaan ole heikentäneet Suomen talouden näkymiä ja luottamusta. Niiden turvin Suomi saattaa saada jotain takaisinkin, kun EVM-vivutus aikanaan imaisee vahvatkin taloudet yhteisen velan syövereihin.

Kokonaan toinen kysymys on sitten, oikeneeko kriisi näillä eväillä. Espanjan korot huitelevat jo 7,5 prosentissa, ja seuraavaksi odotellaan Espanjan valtion tuloa lainaluukulle. Federalistien ratkaisumallia ”enemmän Eurooppaa” eli yhteistä velkaa ajetaan härkäpäisesti, vaikka mitään vaikutusta sillä ei näytä olevan. Tien päässä häämöttää Euroopan keskuspankin rahan painamisen laukaisema hyperinflaatio tai EVM-vivutuksen aikaansaama romahdus. Joillekin sillä ei ole väliä, sillä kaikki kansantaloudet on silloin saatu samaan suohon. Matalapainetta siis pukkaa muuallakin kuin säärintamalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Kokonaan toinen kysymys on sitten, oikeneeko kriisi näillä eväillä. Espanjan korot huitelevat jo 7,5 prosentissa, ja seuraavaksi odotellaan Espanjan valtion tuloa lainaluukulle."

Tarkoittanet tässä kohtaa ITALIAN tuloa lainaluukuille?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Näinkö tässä on käymässä? Eurolaiva uppoaa. Pelastautukoon ken voi!

"Hyvä puoli" on se, että Suomi ehti kiivetä märssykoriin, joka vajoaa veteen vasta viimeisenä. Ja onhan meillä varusteinamme Moody's-pelastusrengas sekä vakuus-hätäraketti, jotka voivat ainakin hyvässä lykyssä auttaa härmäläiset turvaan.

Edes Paavo Väyrynen ei ymmärtänyt aikoinaan kysyä "voiko vivutukseen kuolla", vaikka samantapaisen tiedustelun hän tiettävästi onkin esittänyt.

Mitä-minä-sanoin -viisastelu tulee lähiaikoina kiihtymään entisestään. Kuinka palkittaisiin henkilö, joka kykenee osoittamaan olleensa ensimmäisenä oikeassa? Ainakin taloustieteen Nobel on tältä vuodelta vielä jakamatta.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Kuinka palkittaisiin henkilö, joka kykenee osoittamaan olleensa ensimmäisenä oikeassa? Ainakin taloustieteen Nobel on tältä vuodelta vielä jakamatta."

Soinillehan se eittämättä menisi. Hän on ollut jo ensimmäisestä kreku-paketista alkaen ollut oikeassa. Viisaana miehenä hän todellakin ansaitsisi tuon nobelin ja Suomen pääministerin postin. Nyt kun vielä ollaan edes paperilla "itsenäisiä". Kun EVM astuu voimaan, olemme vain kusetettava maksajavaltio hamaan tuntemattomaan tulevaisuuteen asti.

Ja muutamassa vuodessa konkurssissa, kuten Kreikka.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mikä mahtaa olla Timo Soinin oma vaikutus euroalueen nykytilaan? Onko hän todellakin vain Suuri Visionääri, joka näki keisarin alastomuuden ennen muita? Vai onko miehessä myös annos Manaajaa, jonka toimet ja väsymätön puhe yhteisvaluuttaa vastaan ovat osoittautuneet itseään toteuttavaksi ennusteeksi? Jos viimemainittu pitää kutinsa, saisi Soini Nobelin ikään kuin itsepalveluna!

Historia näytti kuluneena keväänä tylysti ovea Paavo Väyryselle, jolla myös on vahvat näytöt valuutta-aluetta vastaan änkyröimisestä. Myös äärivasemmalla vastustettiin länsisuuntautumista systemaattisesti, joten eiköhän Nobelilla olisi ottajia.

Sirpa Abdallah

Sari, tutkin myös tuota EVM sopimusta ja toden totta siinä ei ole SOVITTU lainoille ensisijaisuusperiaatetta. Näin kuitenkin hallitus esityksessään ja vielä eduskunta keskusteluissa vakuutteli kun Suomessa eduskunta päätti osallistumisesta EVM:ään.

Suomessa on siis tehty virheellisten tietojen pohjalta EVM:ään osallistumispäätös.

On totta että olisi suorastaan ihmeellistä mikäli jatkossa lainojen ehdot tiukentuisivat niillekin maille, jotka ovat saaneet lainoja ERVV:stä. Ja vielä kummallisempaa olisi jos uudet maat lainaa hakiessaan joutuisivat eri asemaan.

Miten muuten suhtaudut siihen, että puolueesi on ollut yhtenä hallituksessa ja antanut eduskunnalle väärää tietoa EVM:ään osallistumispäätöksen yhteydessä?

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

"Koko jupakka saattaa kumminkin hallitusohjelma-kirjauksen takia ”tässä konkurssissa” kääntyä Suomen eduksi. Suomen on jatkossakin vaadittava myös jokaiselle mahdolliselle EVM-tukipaketille vakuudet, jos/kun niiltä puuttuu ensisijaisen velkojan asema."

Tämä on erittäin hyvä pointti. Käsittelin myös toista tietä hyötyä tästä sähläyksestä, eli "vaaditaan joku erityisen suuri neuvottelumyönnytys EVM:n etuikeusasemasta luopumisesta." kun annoin neuvottelusuositukseni ERVV:hen ja EVM:n liittyen.

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1114...

Mielestäni EKP:n pääoma-avaimen käyttö jakoperusteena olisi sopiva myönnytys, ainakin osalle EVM:n ja EKP:n tuelle.

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1106...

Nyt vain kaikki täällä Usarissakin ideoimaan, mitä Euroryhmä voisi tehdä Suomelle.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Vaikka kirjoitus onkin asiaa, todettakoon tässäkin yhteydessä että KD on täysin, vailla pienintäkään mukinaa (joskaan eipä niistäkään hyötyä olisi) täydellisesti tukipakettien takana ja antaa Kataiselle luottamuksensa kritiikittä.

Ollaan aika kaukana siitä politiikasta, mitä KD lupasi ennen vaaleja harjoittavansa. Luultavasti takin kääntö on kaikkein pahin koko poliittisella kentällä, tosin vasemmistoliitto kilpailee kovin siinä lajissa.

Ymmärrän kyllä että 3% vaalikynnys piti saada kumottua ja Itä-Suomen piirit yhdistettyä - että ne olivat KD:lle olemassaolon kysymyksiä. Mutta eikö olisi jo siinä vaiheessa riittänyt, kun tämä oli selvä? Pakkoko on vielä mielistellä niitä eurostoliitottajia?

Kari Ahlava

Historiamme hulluin hallitus, joka törmäilee ja säntäilee sinne tänne asioiden parissa, joihin ei tule mitään ratkaisua.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Sari Essayah. Turhaa odotella, että tuleeko Espanja lainaluukulle, vaan nyt tulisi jo miettiä paljonko Italiakin on vailla. Espanja tulee varmasti ja Italia on sitten jonotusnumerolla 5 heti siinä perässä.

Kai Häppölä

Sari, jos kaikki on niin kuin sanot niin ihmettelen miksi asiaa on niin julkisuudessa kun eduskunnassa myyty Urpilaisen sanoin: Vakuudet kunnes siirto EVM:lle jolloin seniorivastuun takia vakuuksia ei tarvita. Oletan, että niin kansakunnalle kuin eduskunnan ilmeiselle enemmistölle olisi totuus hallituksen toimesta kerrottu heti korjaten valtiovarainministerimme sanan valintoja.
En myöskään ymmärrä sellaisen sopimuksen sisältöä, jossa johdannossa vannotaan seniorivastuun nimeen ja varsinaisessa sopimuksessa asia unohdetaan. Kontrolli on pettänyt useaan otteeseen, niin sopimuksen hyväksynnän osalta näin epäselvänä. Mitä osoittaa Urpilaisen ja Kumpula-Natrin ilmeinen väärin ymmärrys, ilmeisesti johtuen juuri harhaanjohtavan sopimuksen sanamuodosta.
Jos haluamme lisätä avoimuutta on sen koskettava myös sopimuksia. Sopimuksiin ei saa päästää mahdollisuutta tulkitsemiseen tai antaa sellaiselle jollain tasolla oikeus ilman, että se välittömästi vaatii eduskunnan uutta käsittelyä tullakseen hyväksytyksi myös Suomen kantana.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Sari Essayah!

Keskustelu vakuuksista ja ERM:n senioriteettiasemasta on turhaa, sillä nyt pitäisi keskustella;

1. Miten Suomi liittyi euroon Hallitusmuodon 72 § sivuuttaen ilman lakia?

Kysymyksessä on Suomen korkean valtiojohdon tekaisema EMU-varauma, ... petos jo 20.12.1993.

2. Miksi Ruotsi saa olla euro-alueen ulkopuolella ja välttyä euroalueen pelastamiselta?

Vastaus tiivistelmänä molempiin kysymyksiin:
Suomella ja Ruotsilla oli juridisesti täysin samanlainen EMU-varauma.

Ensimmäiseen kysymykseeni on olemassa dokumentointia kotisivullani.

Toiseen kysymykseen vastaus on pikapuoliin tulossa kotisivulleni.

Jorma Jaakkola
Kokoomus, Kokemäki
salaisen EMU-varaumapöytäkirjan asianosainen 1.12.1999 alkaen
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/historia.php

Toimituksen poiminnat